Tekst: Christina Bøgebjerg
Foto: Privat

Lørdag d. 20 marts 2021 gik DR i gang med Den Store Juniorbagedyst, og en af deltagerne er den 13 årige William De Claville Wang Hansen, som bor i V. Åby.

– Jeg har altid været med i køkkenet og lavet almindelig mad, men startede for ca. halvandet år siden med at bage, fortæller William, mens mor Signe supplerer: – Hans mormor spurgte, om han ikke ville lave en kage til hendes fødselsdag. Så han gik på Youtube, og fandt en masse flotte kager, og det satte ham i gang.

– Jeg tog ind imellem kagerne med i skolen, og en dag nævnte en af mine lærere, at man kunne ansøge om at komme med i Junior Bagedysten. Jeg tænkte, hvorfor ikke, men der var 700 børn, der søgte, så jeg havde ikke drømt om at komme med. Det havde mine kammerater heller ikke. Én lovede mig en 20’er, hvis jeg kom med…og jeg har fået den, griner William.
– En anden lovede mig en 20’er for hver episode, jeg gik videre til, men jeg kan ikke røbe, hvor mange 20’ere det blev til. Det har været ulideligt at skulle holde det hemmeligt i et halvt år, både alt det jeg har oplevet, og hvor langt jeg kom. Men der er lige en seks uger endnu, før jeg kan røbe det. Mormor synes, også det er sjovt, at jeg kom med i programmet, og hele familien hepper, fortæller han.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– En af casterne sagde, at jeg ville klare mig godt i verden, for jeg kunne snakke mig fra alt. Og at jeg har en gammel sjæl i en ung krop, men det er vist især på grund af min musiksmag, fordi jeg bl.a. hører Coldplay, Maroon 5 og Ed Sheeran. De har både valgt ud fra de billeder af kager, jeg har sendt ind, men også ud fra om man er god foran kameraet, og om vi kan hjælpe hinanden i feltet og samarbejde, forklarer William.

– De har nok også valgt børn, der ikke bare siger ja og nej, men har noget pondus. Markus, den ene af dommerne, syntes, ungerne var så dejlige, at han havde lyst til at adoptere dem alle. Børnene fra programmet har fået venner for livet. Selvom de kommer fra otte vidt forskellige steder i landet, har de fundet nogle, der er ligeså vilde med det, de selv elsker at lave. Så de sender billeder til hinanden af deres kager, og mødes faktisk på Zoom, hvor de bager sammen online, fortæller mor Signe.

Optagelserne til programmet sluttede for et halvt års tid siden, men William har ikke siddet stille, fortæller Signe: – Det er stukket helt af herhjemme, ikke med kager men med chokolade. Når han laver kager, er det mere kager, der kræver lag på lag, og har mange detaljer, som for eksempel mousse og cheesecake, fortæller mor, mens William uddyber: – Selve processen med at bage kan jeg faktisk godt finde lidt kedelig. Det er især det med at pynte og være kreativ, jeg elsker. Putte sit eget touch og finish på. At se det færdige produkt. Man spiser med øjnene, før man spiser med munden. Jeg får bestillinger på kager til for eksempel familiefødselsdage og til mor’s kollegaer, men ellers laver jeg for tiden mere fyldte chokolader.

Williams moussekage med mørk kiksebund og hindbærmousse

– Men det er ikke William og hans lillebror, der spiser kagerne eller chokoladerne. Og jeg kan lissom ikke tåle det hele, så han deler det ud til familie og nu også naboerne i stedet, griner Signe. – Jeg kan jo bare godt lide at lave det, og så er det fedt, at folk bliver glade for at få det, siger William.

Han er et barn med mange interesser og alsidige evner, så han bruger også sin kreativitet til at at tegne og spraymale malerier. – Jeg ser en eller anden video på Youtube, og tænker: “Det må jeg bare prøve”. Jeg har altid mine tegneting med, når vi tager nogle steder. Min farfar er direktør for Faaborg Fiskesalgsforening, så jeg fandt selv på at sidde dernede og sælge mine spraymalerier, og fik solgt dem alle.

– Det er som regel periodevis, hvad han kaster sig over. I nogle måneder var det fine æsker, han selv foldede og pyntede, og gav til hele familien, siger Signe. – Ja, og vi lavede hjemmelavede bolsjer, som vi fyldte æskerne med, fortæller William.

– Jeg nyder at se det færdige produkt. Når jeg kan se, at det bliver godt, så får jeg lyst til at lave mere. Men jeg synes også, det er hyggeligt at sidde og lave, siger William på spørgsmålet om, hvad den kreative proces giver ham. – Men jeg kan også lide at hoppe i trampolin med min bror. Og jeg spiller håndbold, som lige er begyndt igen udendørs. Holdet synes også, det er sjovt, at jeg er med i bagedysten, afslutter han, inden han skal tilbage til sin online undervisning.

William lægger sine kreationer ud på Instagram på hans konto: williamdeclaville.

Programmet bliver sendt lørdage kl. 20.00, og kan også ses på DR TV.