Nogle gange må man gribe chancen, når den byder sig.
For journalist-parret Bent Warncke og Connie Mikkelsen har musikken altid været en stor del af deres hverdag og identitet, og nu befinder de sig midt i et musik-mekka, de selv har skabt. Velkommen til Faaborgs første vinyl-café.

Af Pernille Pedersen
Foto Jørn Ungstrup

Den 17. januar åbnede Faaborgs nyeste café. Med rene toner fra pladespilleren i ørerne, en duft af kaffe i næseborene, og omgivet af de mere end 10.000 plader finder man journalistparret Bent Warncke og Connie Mikkelsen.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Plader som statement og identitet
Vis mig din pladesamling, og jeg skal fortælle dig, hvem du er, sagde man engang. For op gennem 60’erne og 70’erne var pladesamlingen og musikstilen en stor del af de unges identitet både selve musikken, men også som et mere helstøbt look: Man var enten rocker, mod, punker, hippie, folkie eller disker.

Connie Mikkelsen er født i ’62 og hendes ungdoms pladesamling indeholdt bl.a. The Sweet, Thin Lizzie og Gnags, mens der hos Bent, som er fra ’58, kunne findes de mere ikoniske 60’erbands som Creedence Clearwater Revival, The Doors, Pink Floyd og The Beatles.

I det mere nutidige repertoire mødes parret om bands som Muse, Metallica og Rammstein.

– Musik har altid været en stor del af vores liv, og vi nyder at tage til koncerter sammen. Uanset hvilket humør, man er i, så kan vi altid mødes om musikken, forklarer Connie Mikkelsen.

I vinyl-caféen finder man således et bredt udvalg af genrer, lige fra børnemusik til jazz og folk. Det eneste, der ikke er at finde på hylderne, er klassisk musik, som indtil videre ligger i pipeline.

Passion og panik
Parret har netop solgt deres hus i Horne og er flyttet i lejlighed i Faaborg, ligesom børnene er flyttet hjemmefra. Det er således en blanding af deres passion for musik og en lettere grad af nyæra-panik, der har ledt til opstarten af vinyl-caféen.

– Vi ville have noget sjovt at lave sammen, og det var ikke helt nok at købe en ny sofa. Det er fedt at arbejde sammen, selvom det slår gnister til tider – men så tager vi til en reparationskoncert sammen, fortæller Bent Warncke.

De to journalister er gået ind i projektet med deres to vidt forskellige temperamenter, men deres force er, at de finder kompromiserne, og dét er der kommet noget godt ud af.

– Bent fortsætter i sit job på Fynske Medier, mens jeg bliver ansigtet udadtil i caféen. Jeg har arbejdet som journalist i 32 år, og jeg trængte til noget nyt, forklarer Connie Mikkelsen.

Connie Mikkelsen regner med at fortsætte som freelance-journalist i det omfang, jobbet som vinyl-café-bestyrer tillader det.

En udvidet job-beskrivelse
Med Rammstein i højttalerne i et måske ikke helt nabo-venligt decibel-niveau har Conni Mikkelsen i mange uger sikret, at indretning blev den helt rette. Med den rette kombination af hyggelige kroge og plads til de mange LP’er. Foruden indretningskonsulent kan Connie Mikkelsen også skrive
DJ, barista og PR-ansvarlig på sin nye jobbeskrivelse.

I sin udfoldelse som indretningskonsulent kan Connie Mikkelsen ikke skjule sin fascination for DAD. I caféen er der nemlig indrettet et særligt DAD-hjørne, og kigger man godt efter, spotter man måske en tatovering på Connies ene underarm – det genkendelige kreatur-kranium med de lange horn.

Bent Warncke indtager rollen som indkøbschef og salgschef. I rollen som indkøbschef tager han også imod ønsker fra kunder, så han på de kommende ture rundt i lopperne kan holde øje med bestemte titler, tryk og covers, der kunne mangle i en samling.

Et samlingssted i Faaborg
Forud for åbningen har parret været rundt i andre byer for at finde vinylbutikker, som de kunne lide og lade sig inspirere af.
Men det, de fandt mest af, var koncepter og kælderlokaler, de ikke kunne se sig selv i. Derfor måtte de opfinde deres eget – et sted som er hyggeligt indrettet, og hvor man har lyst til at blive lidt længere.

– Vi synes, at en pladebutik bidrager med noget godt til en by som Faaborg. For os er det et hobbyprojekt, eller et livsstilsprojekt, ikke et økonomisk projekt. Stedet her skal give os og kunderne glæde ved musik – en musik-rus – og det skal være et personligt sted, hvor man kan mødes på tværs af generationer, siger Bent Warncke.

Vinyl-udvalget i caféen er stort: 5.000 LP’er og 5.000 singler. Bent har længe haft en drøm om at sælge plader, og pladesamlingen i hjemmet bar efterhånden præg af af den mangeårige gennemtrevling af markeder, genbrugsbutikker og pladebutikker.

– Hele overetagen på vores hus var efterhånden fyldt op med plader, så det var godt, at alle fire børn er flyttet hjemmefra, fortæller Connie Mikkelsen.

Op til åbningen indkøbte Bent Warncke meget målrettet 1.000 LP’er, som skal sælges i caféen. Samlingen fra hjemmet er også sat til salg – blot 100 LP’er har Bent Warncke beholdt.

– Vinyl er blevet hot igen. Dét, at have et fysisk produkt frem for at streame tiltaler både de unge og de ældre. Så vi håber, caféen bliver et sted, hvor man mødes på tværs af alder. Og så kan jeg godt lide idéen med genbrug – at sælge brugte plader, fortæller Bent Warncke.

Parret ser en stor mulighed i at skabe et anderledes samlingssted i Faaborg. Et sted, hvor man uforpligtende kan mødes på en stille måde. Måske tiltrækker stedet unge, der netop har rodet i fars gamle samling, eller faren kigger med, og interessen vækkes igen.
Caféen giver mulighed for at samles om noget fælles, noget, der kan aktivere erindring og følelser hos kunderne.

Brætspil, musikquizzer, single-arrangementer mm.
Caféen skal blive et nyt værested, som kan supplere de eksisterende. Et sted, hvor man må ose. Et sted, hvor man bare kan være.

– Vi spottede behovet gennem vores to yngste piger på 19 og 20, som stadig bor i byen. Vi forestiller os, at de unge vil bruge stedet som lektiecafé, eller måske et sted, hvor man spiller brætspil, og har de lyst til et spil skak, så stiller Bent altid op til en udfordring, forklarer Connie Mikkelsen.

I sommermånederne kan det også være, at der bliver planlagt arrangementer – måske noget levende, akustisk musik, eller aftener hvor man kan dyste i musikalsk viden i en musikquiz.

I det bageste rum står alle singlerne. Herinde kan kendere gå på jagt, mens blikket også kan fange et blik af den udstilling af ældre B&O-anlæg, som fuldender det nostalgiske udtryk, caféen bærer.

Mangler du et pusterum i hverdagen eller en særlig single til din samling, så står parret klar med en kop kaffe og rille-lyd til ørerne onsdage og torsdage 12 – 18, fredage 12 – 20 og lørdage 10 – 20.
Fra maj bliver åbningstiderne udvidet.