- Annonce -

Claus’ hænder ryster en smule, mens han hænger plakater op i sit nærområde ved Emdrup i København. På plakaten er der et billede af Claus, iført et af hans mange kostumer af Star Wars-figurer. Det er nemlig mindre end et døgn siden, at faaborgenseren, der for tiden bor i København, lå på maven på jorden med en betjent ovenpå sig og en glammende politihund tæt på øret. Den livagtige udklædning havde øjensynligt skræmt en nabo, og politiet rykkede ud med fuld alarmberedskab. Læs Claus’ beretning her.

AF PERNILLE PEDERSEN

FOTO PRIVAT/JØRN UNGSTRUP

Søndag den 28. april var en søndag som de fleste, og 42-årige Claus Juul Jørgensen, der stammer fra Vester Aaby, havde netop lagt sidste hånd på sit nyeste kostume. Claus Jørgensen er medlem af Star Wars-garnisonen 501th Legion, hvor et af kriterierne er naturtro kostumer. Organisationen skal se billeder af kostumet, før det kan godkendes og optages som life-like.

– Jeg havde længe arbejdet indædt på mit nye kostume. Da jeg var færdig, tog jeg det hele med ned på plænen, og min kæreste Ditte fik taget nogle billeder. Da vi kom op i lejligheden og så billederne, syntes jeg, der var noget med hjelmen, der ikke var rigtig, så jeg lagde hele kostumet i en vasketøjskurv og gik ned igen, mens Ditte begyndte på maden.

Aftalen mellem de to lød, at Ditte skulle komme ned og tage nye billeder, når Claus atter var iført det omfangsrige kostume. Men så langt nåede de ikke. Han ringede til Ditte, der kom ned og tog billederne for dernæst at returnere til kartoflerne. Fra vinduet i lejligheden hørte Ditte pludseligt en arrig hund, hun kiggede ud og så tre betjente med pistolerne rettet mod det sted, hun lige havde forladt Claus. Ditte styrtede ned igen, men blev vinket væk af en betjent. Selvom hun råbte, at det var hendes kæreste, der lå der, så fik hun besked på at blive, hvor hun var.

Claus havde kun lige taget sin hjelm af, da han også hørte hunden og så de to fremadstormende betjente. De havde begge trukket pistolerne frem, og ved deres side løb en højtglammende politihund. Det går op for Claus, at de har retning mod ham. Iført sin sandfarvede kappe og hjemmegjorte våbenbælte siger han på sit syngende fynsk:

– Det er jeg sgu kee af, gutter, det er altså bar et kostume til Star Wars.

Politibetjenten, der er nærmest, råber, at Claus skal tage hænderne ud til siden. Claus håber fortsat, at han kan forhindre yderligere optøjer og forvirring, og han spørger, om han må træde tre skridt til siden, så betjentene kan se hans hjelm.

Anmodningen var nyttesløs, og Claus bliver beordret ned på knæ. Samtidigt ankommer endnu en politibil, og en betjent springer ud bag den åbne dør, knæler ned og tager sigte mod den kappeklædte og nu knæliggende Claus.

En ordre senere ligger Claus fladt på maven på jorden, og politihunden er fortsat højlydt opsat på at skræmme sin fjende. Betjenten forbereder Claus på, at han vil sætte et knæ i ryggen på ham. Da Claus er uskadeliggjort, river betjenten bæltet af Claus og tjekker det. Fra vinduet til lejligheden råber Ditte, at det er hendes kæreste, og at han ikke er farlig, men politiet vifter hende væk. Til Claus’ lettelse udbryder betjenten at det altså bare ligner et bælte’.

Betjentene må have været overbeviste, om at truslen var alvorlig, for mens Claus lå fikseret under betjentens knæ, mærkede han et knæk i ryggen, mens han blev trykket fast til underlaget, der bl.a. bestod af sten.

Da Ditte får Claus’ kørekort overleveret til betjentene, kører de ham igennem systemet.  Betjentene føler sig nu sikre på, at situationen er under kontrol, og ifølge Claus afslutter den ene betjent aktionen med ordene: ’Vi gør ikke mere, jeg har lige slået Claus op, og det eneste, han nogensinde har gjort, er, at han engang har tabt sit kørekort’.

Mens Claus ånder lettet op, kan han på den ene side af plænen se, at en sort transporter, fyldt med kampklædte betjente, lukker døren og kører væk. Og endnu en på den anden side af plænen.

Politiet beklagede episoden og oplyste, at de er nødt til at reagere på sådanne henvendelser og rykke ud i fuldt vigør. Den ene betjent tager en opmuntrende afsked med Claus i stil med: ’Jamen, så har du da prøvet det’.

(På billedet ligger Claus Juul Jørgensen på maven, mens en betjent forsøger at sikre ham. I baggrunden ses endnu en betjent, denne har pistolen rettet mod Claus Juul Jørgensen)

En omfattende hobby

Da Claus og Ditte igen er alene, rammer chokket Claus. Han er chokeret og har ondt i sit ene ribben, efter betjentens knæ.

– I starten synes jeg måske, det var lidt sjovt, men nu græder jeg lidt engang imellem. Især når jeg tænker på, at der faktisk var skarpladte våben rettet mod mig. Det må siges at være en omfattende hobby, jeg har, fortæller Claus Juul Jørgensen muntert mindre end et døgn efter episoden.

Nu går han rundt i nærområdet med plakater, der forklarer, at det med udklædninger er en hobby, og at han ikke er en farlig taleban-kriger. Han har også fået lavet en skrivelse til opgangen.

– Nogen må jo være blevet bange, men omvendt må folk jo forstå, at hvis jeg var farlig, så havde jeg nok valgt et mere anonymt outfit og sted. For år tilbage, så havde folk sgu nok bare åbnet et vindue og råbt hvad laver du?

De fleste fra Faaborg og omegn kender Claus og hans outrerede udklædninger, men for københavnerne var han åbenbart bare en ’tosse fra Fyn’, som han kalder sig.

– Jeg ser da farlig ud, det er der ingen tvivl om. Men jo ikke på den farlige måde. Men ikke engang mit grå hår og min klingende fynske accent kunne åbenbart overbevise dem, afslutter den finurlige faaborgenser.

Claus Juul Jørgensen har måttet sygemelde sig fra sin læreplads i dag, mest på grund af smerter fra ribbenet. Sammen med kæresten Ditte Nygaard Rasmussen, gennemgår han nu hele følelsesregistret, ligesom han er ved at afklare sine muligheder for at få professionel hjælp til at forstå og tackle episoden.

En passende aktion

Politiet oplyser til Det Rigtige Faaborg, at de reagerede på en henvendelse fra en bekymret borger, som havde set noget, borgeren opfattende som mistænkeligt. Umiddelbart mente borgeren, at det lignede en bombelignende genstand, som den mistænkelige person var ved at iføre sig. Selvom politiet ifølge deres presseafdeling får mange af denne type henvendelser, så tager de altid anmeldelserne meget alvorligt og rykker hver gang ud med, hvad de kalder, ’de nødvendige styrker’, som de ikke vil komme nærmere ind på, hvad er.

– Vi sætter stor pris på borgernes opmærksomhed, når de ser noget atypisk, det ser politiet altid alvorligt på. I disse tider med angreb og hændelser rundt om i Europa får vi rigtig mange henvendelser. Og hver gang rykker vi ud med de nødvendige styrker, ud fra en politifaglig vurdering, fortæller politiet.

Politiet har i dag forsøgt at komme i kontakt med Claus Juul Jørgensen, da deres procedure foreskriver, at personer, der udsættes for en sådan handling, skal ringes op og have mulighed for at tale episoden igennem.

Claus og kæresten Ditte taler indtil videre episoden igennem med hinanden, og Claus må græde lidt med jævne mellemrum. Og som kæresten Ditte udtaler det:

– Det er aldrig kedeligt at være kæreste med Claus.

(I Vester Aaby er der mange Star Wars-entusiaster. Her ses Claus Juul Jørgensen (i midten med hvis hjelm) i maj 2018 sammen med resten af 501th Legion)

 

- Annonce -