- Annonce -

Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

Palle Græsholm

I Bøjestræde hersker der en helt særlig stemning. I sine 55 år som glarmester har Palle Græsholm bidraget til denne stemning. Hans butik, Hemstra, kan imponere både turister og lokale, og han går gerne forrest, når strædet skal fyldes med julestemning. På trods af sine 78 år har Palle ingen planer om at lade sig pensionere foreløbigt.

Dørklokken lyder diskret. Bag døren åbenbarer der sig et syn fra tidligere tider. Værkstedet er fyldt godt op med værktøj, trælister, glasplader – og en kasse med plaster. Over arbejdsbordet hænger der et skilt med ordlyden: ’Kun tåber rydder op, genier behersker kaos’. Palle må være et sandt geni. Kunder synes at være enige, for glarmester Palle Græsholm skaber dagligt unikke billedrammer til sine kunder, som kommer så langt væk fra som København.

– Jeg har lige haft en ordre på nogle meget store billedrammer til København. Rammerne skulle bejdses og lakeres i farver. De hænger nu på Esplanaden.

Palle Græsholm er den sidste glarmester i Faaborg. Moderne byggematerialer betyder, at der ikke er meget glasarbejde tilbage, og Palle håber også på at kunne droppe glasset helt til fordel for indramning. Med 55 års erfaring i faget er Palle fortsat passioneret omkring sit arbejde.

– Det giver mig noget at stå op til hver dag. Det er vist godt for både mig og min hustru. Men jeg har ingen ansatte længere, og jeg er begyndt at sige nej til større opgaver.

Den uendelige historie

Vi fortsætter ind på kontoret. Herinde har Palle og en kammerat netop overstået tirsdagens faste ritual, der lyder på en formiddagsøl og en skarp. På stolen på kontoret ligger katten og holder sædet varmt. Da Palle indtager stolen, lægger katten sig mageligt tilrettet i skødet på ham.

Kontoret er spækket med gamle faaborg-billeder, faaborg-malerier og faaborg-klenodier. Palle har en helt særlig kærlighed for byens historie, og han kan det meste udenad.

– Jeg er meget interesseret i, hvad der er foregået gennem tiden. Faaborgs historie er spændende. Fx har jeg prøvet at finde ud af, hvordan Bøjestræde har fået sit navn. Navnet er simpelthen af ukendt oprindelse, selvom vægterne siger noget andet, griner Palle. 

Der er opstillet en stor planche med sort-hvid billeder fra byen. Planchen har Palle lavet sammen med Anne Havgaard, og det er noget, som faaborgenserne har vist stor interesse for, når den har været udstillet i vinduet. Billederne på planchen viser flere af de tidligere butikker: bagere, legetøjsbutikker, sejlmagere, købmænd, skomagere og en ostebørs.

– Jeg kan nævne mindst 26 købmænd, der er lukket gennem tiden, fra Korsvejen til Røde Kro. Købmand Gade Skibsproviantering, Poulsen i Vestergade, købmand Skovlund, Brugsforeningen, Wallentin Hansen, Steenbjerg …

Palle er kommet i gang med minderne, og vi hører om Mads Peter Keinicke, der drev Faaborg Flødeis, og som pensionist købte en cykel- og våbenforretning, som tillige solgte fiskegrej.

Det særlige stræde

Bøjestræde er Faaborgs mest fotograferede gade. Og en helt særlig gade ifølge Palle Græsholm.

– Vi gør jo noget, for at det skal være en speciel gade, og vi har gennem årene gjort meget for at holde sammen. Vi sætter juleguirlander op, holder julemarked med gløgg og æbleskiver og inviterer Horne Mandskor til at synge. Og så laver vi hvert år en Bøjestrædesnaps, hvor vi sikrer den gode smag ved at holde prøvesmagning i Galeriget.

Sammenholdet i strædet har kredset omkring en håndfuld af butikkerne; Galeriget, keramiker Ulf Nielsen, Hemstra, John Jensen og Anne Havgaard. Anne Havgaards bortgang har sat tankerne i gang omkring Bøjestrædes fremtid.

– Anne var altfavnende. Vi mødtes ofte hos hende til en snitte og en øl, og det bliver aldrig det samme igen. Anne råbte ikke højt, men var altid aktivt deltagende. Hun var god til at tage hånd om tingene, og den rolle bliver svær af afløse.

På Bøjestræde er forhåbningen, at sønnen Kresten vil overtage butikken, for ifølge Palle Græsholm, så hører Havgaard smykker sig til i Bøjestræde.

Som i gamle dage

Et andet kuriøst kendetegn ved Palles kontor er fraværet af en computer. Foran Palle står der en ældre elektrisk skrivemaskine.

– Min hustru står for bogholderiet, men jeg skriver fakturaerne, det er min søndagsfornøjelse. Det er jo kun mig, der ved, hvad jeg har lavet og hvilke materialer, jeg har brugt. Om der er brugt bånd, trælister eller alulister.

Virksomheden Hemstra fyldte 177 år den 28. september. Hemstra er Danmarks ældste glarmester, der kører i samme familie. Og så er det Faaborgs ældste forretning i samme familie. Med en branche i tilbagetog er der ikke udsigt til, at forretningen kan køre videre, når Palle engang vælger at stoppe.

– Jeg har det ikke dårligt med, at det stopper med mig. Det har været rart, mens det har varet.

Fakta om Palle Græsholm

  • Udlært i korn, foderstof og kolonial i 1956.
  • Kontoransat som soldat i Farum 1959-1960
  • I lærer som glarmester hos Hemstra, udlært i 1963.
  • Ansat hos Hemstra 1963 – 1974.
  • Købte Hemstra 1974.
- Annonce -