- Annonce -

Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

Fra skov til stue

I Korinth forvandler savværket dagligt 50 tons massivt træ til lækre designmøbler og kvalitetsgulve. Her kan du følge træets vej gennem savværket, der med sin imponerende maskinpark forvandler skovens konge til stuens pryd.

Savværket i Korinth tilhørte oprindeligt Brahetrolleborg gods. Savværket kan spores tilbage til 1885 og er dermed Danmarks næstældste savværk.

Under krisen i 1979 afhændede godset savværket til xxx Axelsen, der tunede savværket ind på møbel-emnetræ, der blev solgt til møbelproduktionen. I et generationsskifte overtog Kim Axelsen driften i 2006, hvor savværket producerede bl.a. jernbanesveller, smørdritler og træ til træsko og møbelindustrien.

– På få år gik branchen i stå. Møbelproduktionen flyttede til udlandet, hvor der er billigere arbejdskraft. Fra at være 400 savværket i Danmark er der i dag kun omkring 30 tilbage.  Vi måtte tænke nyt, og omkring 2006 begyndte vi at lave gulve. Vi startede lavpraktisk med at få folk til at vide, at vi faktisk lavede gulve, fortæller direktør Kim Axelsen.

Herfra tog det fart, og i 2007 investerede savværket massivt i maskinparken, bl.a. købte de udstyr og en proceslinje, der kan bearbejde brede gulvplanker. Siden har savværket opkøbt både Viking Gulve og Søfælde Savværk, og i dag består 70 % af produktionen af gulve.

Foruden gulve producerer savværket delelementer til de kendte Y-stole fra Wegener.

Kongens fald

Overalt i de fynske skove lader store egetræer sig besejret af savklinger. Inden faldet er træerne blever klassificeret, logget og udstyret med gps-koordinater. De tonstunge stammer bliver herfra fragtet til savværket i Korinth, hvor to lastbiler med det 200 år gamle råtræ dagligt finder vej til savværket. 50 tons – hver dag. 

Her møder stammerne først kævlemanden Steen. Forsynet med målebånd, sprayflaske og kædesav går Steen i gang med inspektionen. Han tjekker krumning, nummerering, diameter, længde, kvalitet og volumen. Han tjekke for råddenskab. Herefter arbejde kævlemand og kædesav som en samlet enhed, og stammerne skæres op i passende længder. De enorme tænder på neddeleren griber om de opskårede længder og foretager den videre sortering.

Kongen møder savføreren

Herfra venter der stammerne et opgør med både værkets savførere og deres maskiner. Det første møde er med savfører Tegen. Fra sit bur har han udsyn over bloksaven, der med sin meterlange savklinger skærer stammen i tynde skiver. Tegen tjekker kvaliteten inden plankerne ruller videre ad transportøren og bliver børstet fri for det værste savsmuld. For enden af transportøren sørger en veldimensioneret sugearm for at plankerne bliver løfter over til næste etape, hvor de bliver ’pindet op’, så der kan sive luft ind mellem de opstablede planker.

I op til et år ligger plankerne udenfor under tag og tørrer. Vandprocenten skal ned på fibermætningspunktet, forklarer Kim Axelsen.

Herefter tager tørringen fart. Truckmester Prinsholm manøvrerer rutineret de halvtørre planker ind i en af værkets 15 tørrestuer. I 60 dage tvinger en rumtemperatur på 60 grader det sidste vand ud af træet.

Herefter står nye savførere klar til at skære træet op til passende bredder.

Knas med knasterne

Plankerne skal nu profileres i høvlelinjen, mens en anden linje sikre, at de forsynes med endenoter. Herefter står der manuelle hænder klar til endnu en gang at kontrollere kvaliteten. De enkelte planker inspiceres nøje. Er der røde knaster, har der siddet en frisk gren på træet: intet problem. Er knasten sort, har der siddet en død gren: problem.

– De naturlige knaster tørrer og falder ud. Vi tager knasterne ud og reparerer planken med nyt kernetræ og harpiks. Her bruger vi de allerfleste mandetimer, forklarer Kim Axelsen.

De færdige planker pakkes på paller. Dagsproduktionen lyder på 5.000 tons. Altså 1/10 af den daglige mængde råtræ, der leveres.

– Det kræver meget energi at opvarme tørrestuerne. Hvis vi brugte olie, ville det svare til 1.600 liter i døgnet, så det gør vi ikke. Vi bruger vores resttræ, siger Kim Axelsen.

Hos kunder skal plankerne lægges, slibes og efterbehandles, og hvem ved, måske klare en festmiddag med dans i stiletter.

Størrelsen betyder meget

Savværket har mange kunder med mange forskellige ønsker til deres gulve. Når kunden fx ønsker sig gulvplanker på 15 meter i længde, så leverer savværket gerne. Dog måtte de justere lidt på deres produktionslokaler.

– Vi kunne ikke komme omkring herinde med de meget lange planker. Så vi måtte skære huller i to ydervægge og placere produktionslinjen mellem de to huller. Vi må også bestille en specieltransport til afhentningen, forklarer Kim Axelsen.

 

Info  om PA Savværk:

Opkøber træ i hele landet, dog primært fra Fyn

Bearbejder eg, ask, bøg, Douglas, amerikansk valnød og kirsebær.

80.000 kvm areal, heraf 20.000 kvm til tørring.

 

- Annonce -