Tekst: Henrik Poulsen
Foto:Jørn Ungstrup

Det ligger helt oppe under taget på Bryggergården.

Manden med nøglen til det forjættede land er museumsdirektør Peter Thor Andersen fra Øhavsmuseet. Vi fik lov til at tage med ham på rundvisning i lokalerne, der normalt er lukket land for offentligheden.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

De cirka 300 kvadratmeter loftrum udgør museets magasin.

Her opbevares rundt regnet 10.000 effekter, der ikke indgår i museets udstillinger i øjeblikket.

For at beskytte de mange genstande er det kun sjældent at andre end museets ansatte, får adgang til lokalerne og når Peter Thor Andersen viser frem, tager han ind i mellem sine hvide handsker på, for at beskytte de mest udsatte effekter.

– Alt det her er vores fælles hukommelse. Vi gør vores bedste for at bevare den og passe godt på alle de effekter fra Faaborgs fortid, der er samlet her, fortæller Peter Thor Andersen, mens han viser rundt i det, der bedst kan beskrives som et gigantisk pulterkammer.

Selv om det for det utrænede øje kan virke lidt kaotisk med tøj, møbler, porcelæn og gamle vejskilte i et virvar, så forsikrer museumsdirektøren, at der er fuldstændig styr på hver en ting i magasinet.

– Vi har en nøjagtig optegnelse over ALT, der er herinde. Skal vi bruge en af de cirka 10.000 ting, som vi gemmer her, så kan vi finde den på få minutter, fortælle hvor vi har den fra, hvad den har været brugt til og så videre. Intet er overladt til tilfældigheden, gør han klart.

De mange hyldemeter gemmer på effekter fra en lang periode af Faaborgs historie.
Det ældste er skeletdele fundet ved den tidligere kirkegård omkring Klokketårnet, de er fra middelalderen i 12-1300 tallet, mens en redningskrans, en parasol og et skilt fra Faaborg-Gelting linien, er noget af det nyeste loftet gemmer på.

Noget af det helt særlige magasinet opbevarer, er en unik samling af tøj fra Lyø.

Kasse efter kasse, stålreol efter stålreol er mere end 1000 dele af tøj fra øen pakket sirligt ned.

Dette er en del af samlingen oppe under taget, som Peter Thor Andersen er særlig glad for. – Jeg tror ikke at der findes andre museer i landet, der kan fremvise en så komplet samling af beklædningsgenstande fra et bestemt område i 1800-tallet. Det kan vi. Her er alt lige fra huer, skjorter, mandsdragter til kjoler, kyser og kåber. Det er helt unikt og uvurderligt, fortæller han.

Hvorfor ligger alle disse spændende effekter så bare gemt af vejen på et loft midt i Faaborg i stedet for at være fremme, hvor vi alle kunne gå ombord i områdets fortid?

– Det I ser her er ikke egnet til at vise frem uden videre. Det giver ingen mening at samle gamle potteskår, plakater, uniformer og alt andet i en kæmpe ukritisk udstilling. Det ville ingen få gavn af. Vi tager på magasinet, og henter noget, når vi laver nye udstillinger, forklarer Peter Thor Andersen, mens han viser rundt, og hiver det ene kuriosum frem efter det andet.

Magasinet har ligget på toppen af Bryggergården siden 1979, og kom forleden i søgelyset, da kommunalbestyrelsemedlemmerne pludselig måtte forholde sig til det. Kommunen ønsker nemlig at sælge Bryggergården, men ingen havde tilsyneladende fortalt de folkevalgte, at bygningen rummer de mange historiske effekter. Nu håber Peter Thor Andersen på en god og fremtidssikret løsning for magasinet.

– Mange museer klager over fugt, skimmel og skadedyr i deres magasiner, men det vi har her, er ok. Der er et fint klima til opbevaring, og det fungerer, selvom pladsen er lidt trang, slutter museumschefen, inden han tager de hvide handsker af.