Månedens Kunstner

Månedens kunstner, Foto: Henrik Poulsen

Flipperen faldt for Fyn

Tekst og Foto: Henrik Poulsen

Du har sikkert også set dem. Billederne med kroppe der vrider sig i alskens stillinger, ofte helt uden for rammen. De udtryksfulde malerier fra månedens kunstner tager blandt andet i mod dig på byens apotek, i flere venteværelser og på en række af områdets skoler. Billeder der ofte har det til fælles, at de rummer noget guddommeligt. Ikke en Jesus-skikkelse med udstrakte arme, men et element af tro.

Den kristne tro der også følger og fylder i livet, hos månedens kunstner.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Karsten Auerbach har boet i Faaborg siden 1999.

Lige midt på Smedebakken i Diernæs, omgivet af den smukke natur, han sætter så stor pris på.

Kærligheden til områdets bakker, bøgeskov og udsigt går dog meget længere tilbage.

Drømmen om et permanent ophold ved de Fynske Alper slog klo i den unge Auerbach allerede i 1980, da han som 19-årig gæstede flipper-kollektivet Hesbjerg ved Blommenslyst.

Den ro og glæde han fandt i den sydfynske natur, overbeviste ham om at det var her han skulle bo.

Der skulle dog gå små 20 år, inden familien permanent skiftede en stressende karrieretilværelse i Billund ud, med håbet om et liv i lavere gear og med mere plads til kunsten i Faaborg.

– Både min kone og jeg havde krævende lederstillinger, da vi i 1997 tog beslutningen om at stige af ræset og tage en jordomrejse sammen med børnene. Det hele var bare blevet for stressfyldt. Det afbræk fra hverdagen gjorde at vi fik lyst til at gøre tingene anderledes og min drøm om at blive billedkunstner på fuldtid blev for alvor vakt igen, fortæller Karsten Auerbach.

Nyt liv i Faaborg

– Det kan være svært at komme til et nyt område som kunstner, men jeg blev simpelthen taget så godt imod, da jeg kom til byen og trådte ind i kunstnermiljøet i Pakhuset. Alle var så åbne og søde. Det er på ingen måde en selvfølgelighed blandt kunstnere, hvor hierarkier hersker i bedste velgående, siger Auerbach

Han betegner først og fremmest sig selv som billedkunstner, men er meget mere end det.

Nogle gange er titlen kunstpædagog, mens han andre dage arbejder som farverig proceskonsulent.

Han har blandt andet haft stor succes med at hjælpe ledelserne hos en lang række virksomheder med at sætte billeder på deres strategier og visioner. – Når jeg møder op med pensel og lærred, så sker der noget med folks tanker og engagement i selv meget tunge processer. Billedkunsten kan være et stærkt værktøj i den sammenhæng og også være med til at forlænge holdbarheden af den kurs man sætter, forklarer Karsten Auerbach.

To gange om ugen er han også lærer i Børnebilledskolen i Faaborg. – Det er her at jeg kan køre alle mine syge kunstneriske idéer af sammen med børnene, griner Auerbach.

– Vi har blandt andet lavet malerier med kød fra Tulip, kunst af gammelt brød fra Wendorff og så dukker mine hold jævnligt op i bybilledet med såkaldt venligt HR Værk, hvor vi overrasker med kunst i byrummet.

Undervisningen i Børnebilledskolen virker også som en positiv modvægt til en tilværelse, der ikke altid er så let og ligetil for Karsten Auerbach. – Jeg har psykisk sygdom i nærmeste familie og det tærer på kræfterne. Som pårørende bruger man så mange kræfter på at kæmpe med systemet og jeg har flere gange sygemeldt med udbrændthed. Det har givet mig et indblik i, hvordan vores samfund ser ud nede på bunden. Det har forandret mit syn på mange ting, og også givet mig en anden drivkraft i min kunst.

Noget af den erfaring bliver for tiden omsat i Karsten Auerbachs næste projekt, at skrive en bog.

– Jeg har en stor kærlighed til Østens kultur og vil lave en bog med tuschtegninger og haiku-digte, forklarer Auerbach, mens han peger på en væg i atelieret, hvor skitserne til bogen så småt er begyndt at hobe sig op.

– Der er et stykke vej endnu, men det er hvad jeg arbejder med lige nu. Altså ved siden af mine bestillingsarbejder, børnebilledskolen, kunstprojekter for områdets konfirmander og alt det andet.

Navn: Karsten Auerbach

Alder: 55 år

Bor i: Diernæs

Lige nu: Er jeg i gang med at skrive en bog

Yndlingsværk: Zhu Jiuyang – Waiting for that day of reconciliation

Læs om værket her: kortlink.dk/q9pa