Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Mads Holdgaard

Ole og Aase Flensted har i mange år drevet nichevirksomheden Flensted Mobiles, der sælger finurlige og formfuldendte mobiler i alle tænkelige afskygninger. Arbejdslivet har været succesfuldt og ført dem vidt omkring i hele verden, men nu har de valgt Faaborg til at danne rammen om deres seniorliv.

I 1953, da Christian Flensteds datter skulle døbes, klippede og monterede han en mobile lavet af to halmstrå og tre storke, lavet i papir. Storkemobilen var blot tænkt som en sjov gave, men den endte med at grundlægge en solid nichevirksomhed, som de seneste 71 år har designet, produceret og solgt mobiler over hele kloden.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

OVERTAGER FAMILIEVIRKSOMHEDEN
Christian Flensted og hans hustru havde tilbragt et år i USA, og da de returnerede til Danmark var de unge, rebelske og opsatte på at drive selvstændig virksomhed. At skæbnen så ville, at det skulle være mobiler, de endte med at sælge, havde de ikke forudset.

– Jeg var tre år, da min lillesøster blev døbt, og virksomheden begyndte at tage form. Min far var flyvsk og kunstnerisk og var også dygtig forretningsmand. Han var uddannet boghandler hos sin far, Knud Flensted, der havde et forlag i Odense, fortæller Ole Flensted.

Ole Flensted overtog forældrenes virksomhed i 1982, men den beslutning var ikke en del af planen. For ligesom sine forældre var Ole oprørsk, og kunne som ung slet ikke se sig selv overtage hele virksomheden.

– Jeg ville egentlig være fotograf eller arkitekt, men endte med at blive handelsuddannet. Måske kunne jeg mærke dybt i sjælen, at jeg skulle noget andet, og da jeg var i begyndelsen af 20’erne vendte jeg blikket hjem, siger Ole Flensted.

Både den logiske og den kreative hjernehalvdel virker fremragende hos Ole, og da han var 32 år, valgte han at videreføre den kreative mobile-produktion.

– Jeg var meget kreativ og kunne meget godt lide livet med mobiler. Der var lidt cirkusliv over det, og jeg ville gerne have friheden som selvstændig, siger Ole Flensted.

Det var også her omkring, han mødte sin livsledsager, Aase, som hurtigt blev en del af virksomheden.

– Vi havde gået på samme friskole i Glamsbjerg, så jeg kendte Ole og vidste, han var et ordentligt menneske. Min far var landinspektør i Faaborg, så jeg vidste, hvad det ville indebære at være selvstændig, og ligesom Ole, kan jeg godt lide at kæmpe og pukle dag og nat, fortæller Aase Flensted.

NICHEPRODUKT TIL HELE VERDEN
Rollerne for de nye ejere blev hurtigt og rationelt fordelt; Ole var den kreative, der stod for at designe og udvikle nye mobiler, mens Aase stod for markedsføring og salg.

Varesortimentet bestod 80-100 forskellige mobiler, da Ole og Aase overtog, og med deres kreative sans og salgstalent har de i dag omkring 200 forskellige mobiler i sortimentet.

– Helt fra start begyndte vi at tage på messer og udstillinger, fx messen Ambiente i Frankfurt, og da vi har et nicheprodukt, var det nemt at komme ind. Christian Flensted nåede lige med på den første, meget succesfulde messe. Der kom der mange ordrer, og vi fik helt ondt i armene, og det var sjovt for ham at opleve, siger Aase Flensted.

Gennem årene har Flensted-mobilerne været med på messer i hele verden, som fx Maison et Objects i Paris, og Aase, der er velbevandret i ikke mindre end syv forskellige sprog, kunne let begå sig, når hun rejste rundt og besøgte nogle af de fineste museer og viste deres designs frem. Museerne har taget godt imod mobilerne, der i dag forhandles i museumsbutikkerne på bl.a. Louisiana, Aros, Trapholt, Brandts og Kunsten i Aalborg. Men også de helt store spillere på den internationale kulturscene, som fx Guggenheim i New York og MoMA, sælger vores mobiler, der er designet og produceret på Fyn.

Museerne vælger de designs, der passer bedst til deres sted, men Ole laver også specielle designs til store firmaer over hele verden, fx Guggenheim og MoMA.

– Ole og jeg er museomane, vilde med museer, og vi siger ‘we belong in a museum’, og det er vores bedste og mest prestigefyldte kunder verden over, siger Aase Flensted.

Hele vejen, mens udvikling af markedet og sortimentet har udviklet sig stille og roligt, har Ole og Aase holdt fast i deres princip om at lave holdbare mobiler.

– Vi lægger vægt på at lave mobiler, der kan holde i mindst 10 år. Vores kunder er meget passionerede omkring mobilerne, og vi har endda kunder, der har arvet mobilerne og haft deres mobile i op til 30 år, siger Ole Flensted.

NOGET RART FOR ØJET
Det er ikke svært at forstå, hvorfor forhandlere og kunder er vilde med mobilerne. For ud over de utallige og til tider finurlige motiver, der spænder lige fra pandaer og elefanter, over fugle og fisk til molekyler og science-fiction, så drages øjet også af den balance og elegance, mobilerne udstråler.

Ole finder inspiration til sine designs overalt, hvor han går, og han har altid sin lille skitsebog med, når han forlader hjemmet. Egentlig vil Ole hellere kalde det for transpiration end inspiration, når han kombinerer sine indtryk til nye udtryk.

– Jeg sætter mig ned og leger med tingene. Jeg kigger mig omkring, når jeg går rundt, og kombinerer det med andre ting. Det er måden, man kombinerer det på, der er ny, forklarer Ole Flensted.

Det er hele processen, lige fra skitsetegningen til fysikkens love, Ole holder af i sit designarbejde.

– Det er spændende at eksperimentere med tyngde, hvor én tung ting skal modsvares af mange lette, og så skal de enkelte ting spille sammen. Når de passer til hinanden, opstår der noget nyt. Fx har jeg lavet en mobile med to rektangler, der drejer rundt, og når de mødes, opstår der et kvadrat, siger Ole Flensted.

Det kan også være skyggerne, han leger med, når han designer nye mobiler, eller noget helt andet, for selvom Ole tager imod bestilling på forudbestemte designs, så holder han allermest af, når der ingen rammer er.

– Fri leg er langt det sjoveste, smiler Ole Flensted.

De enkelte mobiler har også næsten altid en historie i den kreative proces. Allerede i begyndelsen af et nyt design, får det et navn, som kan udspringe fra perspektiver, Ole får øje på, eller noget der opstår i samspil mellem mobilen og omgivelserne. Men det vigtigste er, at kunden får en god oplevelse med at have mobilen i sit hjem.

– Kunden skal kunne se, at den kunne pynte i hjemmet. Ofte er en mobile det eneste i rummet, der bevæger sig. Det giver tanker og optager vores fokus. En mobile drager øjet og skaber liv og bevægelse, når der fx kommer luftstrømninger, fortæller Ole Flensted.

Når designet er på plads, kan produktionen starte, og alle Flensteds mobiler er håndlavede, bundet og pakket – lige her på Fyn.

– Vi har omkring 50 familier, der arbejder hjemmefra. De får leveret råmaterialer hver 14. dag, og så afleverer de et færdigt produkt. Det er win-win, siger Aase Flensted.

Materialerne kan være træ, papir, karton, PVC eller metal, og hvis du vil se en video af produktionen af mobiler, kan du finde den på hjemmesiden www.flenstedmobiles.com.

SENIORTILVÆRELSE I FAABORG
Ole og Aase har lagt deres sjæl i virksomheden, men det er nu blevet tid til at give hjertebarnet fra sig, og i oktober sidste år, overdrog de ansvaret til tredje generation.

– Vi hjælper stadig lidt til på sidelinjen, ligesom vi fortsat er ambassadører for virksomheden og kreerer nye mobiler, siger Aase Flensted.

I forbindelse med generationsskiftet flyttede Ole og Aase fra Brenderup til Faaborg, hvor Aase voksede op, og hvor de planlægger at tilbringe seniorlivet engageret i byens kulturelle tilbud.

– Faaborg er en fantastisk by, hvor folk snakker sammen og har tid og er søde. Og så har byen jo et aktivt kunstmuseum, Helios-foreningen og flere steder, som vi kan se os selv blive en del af, siger Aase Flensted.

I Faaborg har de fået en fantastisk bopæl, der for dem opleves som et helt eventyr. Det var nemlig bindingsværkshuset på Klerkegade 1, der for alvor fik dem til at flytte retur til byen.

– Efter første omvisning var vi forelskede. Huset er så flot istandsat, og vi kunne nærmest mærke den kærlighed, Søren og Mogens (de tidligere ejere, red.) havde lagt i det, smiler Aase Flensted.

Huset blev bygget i 1890, og hver etage har sin egen, særlige stemning. Førstesalen, der blev renoveret for 10 år siden, er moderne, mens stuen er nærmest herskabelig med lysindfald og store døre. Bevæger man sig ned i kælderen, der er mere rustikt og groft indrettet, bliver man hensat til sydligere himmelstrøg, og går man direkte ud i haven fra kælderen, venter der et helt nyt eventyr af en buksbom- og rosenhave.

– Med det her hus, har vi fundet meget af det, vi har drømt om. Haven minder os om forskellige steder i verden, vi har besøgt, og vi glæder os til første forår i huset, siger Aase Flensted.