Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Efter grundige overvejelser besluttede Ditte og Emil Lysemose Grimsgaard sig for at købe Hobys Gård i Holkegade. Siden de overtog nøglerne i starten af oktober, er de blevet mødt med stor åbenhed og nysgerrighed fra mange forbipasserende. Nu kan du komme med indenfor og høre mere om det unge pars planer med den 387 m2 store, historiske bygning fra 1729.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

TILBAGE TIL RØDDERNE
I det store rum, der kaldes salen, er en af huset utallige døre lagt op på et par bukke og udgør nu et spisebord. Her er der dækket op, så der er klar til at indtage indholdet fra den kaffekurv, som Dittes mor, Lene, er kommet med fra Dyreborg.

Begejstringer stråler ud fra øjnene på det unge par, når de fortæller om deres planer med at flytte tilbage til Sydfyn og påbegynde en omfattende renovering af ikke mindre end 387 etagemeter.

– Faaborg er jo et dejligt sted, og mange af de ting, vi kan lide fra storbyen, er tæt på – et godt kaffested, en biograf, slagter, bager, alt, siger Ditte.

De har begge rødder i det sydfynske, hvor Ditte er vokset op i Haarby, og Emil stammer fra Gl. Avernæs ved Helnæs.

– Jeg voksede op på en herregård, der var ombygget til hotel og konference, så jeg kommer fra et hjem, hvor væggene heller ikke var lige, smiler Emil.

Men at det blev en enorm ejendom på Holkegade stod ikke skrevet i kortene.

– Vi havde snakket om at kigge på huse på Fyn, men det var tilfældigt, at vi så, at Hobys Gård var til salg. Da vi så det her, syntes vi, at det så sjovt ud, men vi tænkte nok, at det ikke ville blive til noget, fortæller Ditte.

Dittes forældre bor i Dyreborg, og de kørte ud og kiggede på ejendommen, og her var Dittes far, Søren Lysemose, der er medejer af entreprenørfirmaet Brdr. Lysemose, ikke skræmt over tilstanden.

– Da svigerfar så taget og kunne se, at det var lavet ordentligt, han blev rolig, siger Emil.

Helt rolig var Emil nu ikke, da de senere kom til Faaborg for selv at se ejendommen.

-Da vi første gang så det selv, tænkte jeg, det skal jo bare have maling, mens Emil tænkte, at det her ‘er jo for sygt’. Jeg bliver betaget af charmen og en idé om at fejre juleaften her i salen, jeg ser ikke udfordringerne, men en romantisk drøm. Emil har nok mere den realistiske hat på, siger Ditte.

Efter inspektionen og et efterfølgende grundigt forarbejde med at sætte sig ind i fredningsreglerne og efter rådgivning fra en arkitekt, kunne de i oktober endeligt få overdraget nøglerne til Holkegade 3.

– Det har været en lang, men sjov proces, og det har været alt andet end et impulskøb. Og vi har fået supersøde naboer, der kom med champagne og gaver ved nøgleoverdragelse, fortæller Emil.

ET ÅBENT FAMILIEHJEM
Parret bor fortsat i København, men til foråret tager de det endelige spring og flytter ind på Holkegade.

– Vi flytter ind til april, hvor vi skal bo på førstesalen, der er indrettet som en bolig på 153 m2. Etagen blev tidligere brugt som kontor og administration for museet, og der er både forsatsvinduer og isoleret, så vi kan bo der. Dernæst går vi i gang med stueplanet. Vi kan allerede mærke, at vi ret hurtigt bliver stolte af det her projekt, siger Emil.

Både Emil og Ditte holder af at samle folk omkring sig, og i de nye rammer er der alle muligheder for netop det.

– Vi blev forelsket i husets sjæl og charme – og de skæve gulve. Vi har planer om at bygge et hjem, der kan være en base for familie og venner. Et rigtigt familiehjem med børn og hund. Her er mere plads, end vi har brug for, men vi vil gerne samle folk, og det betyder meget for os at vedligeholde relationer – også dem langt væk. Vi har talt om, at gæster langvejs fra eventuelt kan få deres egen afdeling i huset, siger Ditte.

På sigt kunne de også tænke sig at åbne huset op for andre. Måske i forbindelse med arrangementer i byen, hvor baggården eller sidehuset kunne danne ramme om en aften med vin og mad, brainstormer de sammen.

– Vi holder meget af at afholde arrangementer og af at samle folk, og det virker til at være et hus, der betyder meget for mange, siger Emil.

Vennerne i København synes også, det er et fedt projekt, parret har kastet sig ud i, og at det er spændende, at nogen tør. Ditte og Emil er spændte på at vise både huset og området frem for vennerne.

– Emil blev overrasket over alle de hyggelige gader, og han udbrød, ‘hold kæft, her er flot’, og vi glæder os til at vise det frem til de venner, der kommer på besøg. Her er både vand, natur og Svanninge Bakker. Her får vi både familie og et hus med sjæl, siger Ditte.

RESPEKT FOR HISTORIEN
Inden købet rådførte Emil og Ditte sig med en arkitekt, der har god erfaring med renovering af fredede huse. Hobys Gård er nemlig fredet i kategori 1. Inde OG ude. Således findes der både fredningsbeskrivelser og fredningsværdier, som de under renoveringen skal tage hensyn til, ligesom det fredede hus er pålagt vedligeholdelsespligt.

Parret har derfor holdt møder med Faaborg-Midtfyn Kommune og undersøgt Slots- og Kulturstyrelsens skrivelser om ejendommen, så de havde et overblik over projektet og rammerne for det.

Huset er ombygget flere gange gennem tiden, hvilket bl.a. facaden ud mod Holkegade viser. Her er bindingsværket blevet gemt væk under oppudsning, hvilket var udtryk for status på daværende tidspunkt. På et gammelt billede fra 1908 ses det også, at der dengang var vinduer i vestgavlen, og med det bevis i hånden håber Ditte og Emil lettere at kunne komme igennem med deres ønske om at reetablere vinduer og skabe et havkig.

– Vi var på en ren skattejagt, og hvis vi kan bevise det, så er der større sandsynlighed for at komme igennem styrelsen. Så vil vi gerne lave køkken i vestenden, hvor der bliver udgang til gården og udsigt til havnen, siger Emil.

Forbedringer som bl.a. isolering, der vil skjule historiske eller kulturelle tegn som fx spær, regner de ikke med at få tilladelse til, og de har rustet sig godt med både tålmodighed og gåpåmod forud for projektet.

Huset har et udtryk i sig selv, som Ditte og Emil godt kan lide, de må være tiltrukket af gamle skæve ting, forklarer de smilende.

– Vi vil tilpasse huset til nutiden, men bevare originaliteten og sjælen, så det altid kan laves om igen. Ønsker vi fx at fjerne en dør, så vil vi skjule den og ikke mure den til, siger Ditte.

De gamle barok-beslag vil de også bevare, ligesom den etage-ovn, de har fundet i kælderen, skal tages i brug igen.

Parret satser på, at der går mange år, inden Holkegade 3 står helt færdigt, men den første del af ombygningen er sat til to år, og du kan følge med i ombygningen på Instagram, hvor de har oprettet en profil, der viser processen fra start til slut. Profilen hedder ganske enkelt ‘holkegade’.