Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Mads Holdgaard

I 2019 fik Freddy Winther Hansen en idé – han ville prøve at fremstille sin egen kniv. Siden han i 2021 gik på pension, har hobbyen grebet om sig, og han arbejder nu dagligt på at dygtiggøre sig som knivmager, hvor både akkuratesse og finesse, men i høj grad også tålmodighed, er afgørende for resultatet. Velkommen til ‘Det lille værksted’.

Freddy Winther Hansen har gennem mange år arbejdet som pølsemager, hvor han på slagteri bl.a. har foretaget udbening med kniv. En dag for fire år siden fik han pludseligt en idé om, at han ville prøve at lave sin egen kniv helt fra bunden.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Jeg har skåret med kniv i 13 år, så jeg har jo en interesse i knive. Så jeg splittede et par gamle spejderknive ad og kiggede på Youtube for at se, hvordan man gør. Så tog jeg skæfterne af og forsøgte at lave min egen kniv ud af det, siger Freddy Winther Hansen.

En stejl læringskurve
På det tidspunkt kørte Freddy appelsiner om natten på Rynkeby, og derude lå der mange paller, og én af pallerne var af et meget flot træ og var tilmed gået i stykker, så det kunne han kunne bruge til at lave et skæfte. Efter denne første kniv, som han i dag godt kan se, er lidt kluntet udført, fik han mod på at fortsætte med at lave knive og gik straks videre med nye materialer.

– Ved min anden kniv var jeg mere ambitiøs, her brugte jeg noget amerikansk valnød. Det var nogle stumper, der var tilbage, efter min far engang brugte træet til at lave et gribebræt til en guitar, siger Freddy Winther Hansen.

Freddy fik god succes med at afprøve denne noget hårdere træsort, og han fortsatte nu med endnu flere materialer, hvorfor næste kniv fik et skæfte udført af et gevir fra et rådyr.

Da Freddy gik på pension i 2021, fik han endnu mere tid til at gå i værkstedet og fordybe sig i de mange teknikker og materialer, der kan bruges i fremstilling af knive.

Han finder et ringbind frem, hvor han har gemt tegninger og billeder af de 35 knive, han hidtil har lavet. Alle knivprojekter starter med, at Freddy kigger på den smedefremstillede klinge, han har bestilt hjem. Det er denne håndsmedede klinge, der inspirerer ham til, hvordan det færdige produkt skal se ud. Først nedfælder han sin idé på et stykke papir i form af en tegning, og herfra fortsætter arbejdet med at producere et skæfte. Men allerførst skal der vælges et materiale.

Håndlavede skæfter kan laves i et utal af materialer, både træ, knogler, horn og tænder. Indtil videre har Freddy lavet flotte skæfter, hvor han bl.a. har anvendt: moseeg, kronhjort, egetræ, oliventræ, masurbirk, palisander, burginga, kamelben, akacie, valnød, bruyere, guldregn, bøffelhorn, rensdyr og mammutstødtand.

Nye teknikker
Uanset, hvilket materiale, Freddy vælger til sit skæfte, så starter han med at fræse et hul til frontholken. Der bores plads til at smaltangen, der er den del af klingen, som sættes fast inde i skæftet, kan passe nøjagtigt ned i.

I starten anvendte Freddy en teknik, hvor åbningen i skæftet forsigtigt og gradvist blev filet ud med nålefil, så smaltangen kommer til at passe så præcist i skæftet, at der ikke er luft omkring, når klingen limes fast.

– Ellers var det en ommer! Den proces kunne tage flere dage, og det krævede virkelig tålmodighed. Den sidste nålefil, jeg anvendte i processen, målte bare 1,5 x 3 mm, siger Freddy Winther Hansen.

I dag bruger han en anden teknik, nemlig med hjælp af en fræser, som arbejder meget præcist. Med denne teknik tager det samme arbejde kun omkring én time.

– Jeg elsker at sidde med kniven bagefter og se, hvordan det endelige resultat så blev. Så kan jeg sammenligne med den tegning, jeg startede ud med og se, om den blev som ønsket. Det er spændende i processen at finde ud af, hvad der gemmer sig inde i træet, og om det kan lade sig gøre at efterligne tegningen, siger Freddy Winther Hansen.

Freddy har i alt lavet 35 knive, siden han lavede den første i 2019. Alle knivene er unikke knive, hvor ikke to er ens, og de har alle deres egen skede, som Freddy også laver selv, så den passer nøjagtigt til kniven.

– Det læder, jeg anvender, er typisk 2,4 mm tykt forpartlæder. Jeg laver skederne i to modeller: en sidesyet udgave, hvor jeg selv borer små 1,5 mm huller, som jeg syer med skomagersting, den anden model er nordisk inspireret og er et stykke læder, jeg folder rundt, så den passer meget præcist rundt om kniven, og her prikker jeg hul med en lille nål hele vejen, og syer med skomagersting og trækker til, siger Freddy Winther Hansen.

Udvikling hele tiden
Selvom Freddy kan se en enorm udvikling i sin finesse fra den første kniv og frem til de nyeste, så arbejder han fortsat på at blive endnu dygtigere. Men formen på hans knive vil grundlæggende forblive den samme, for når man som knivmager først finder sin form, så holder man sig til den.

– Jeg kigger både på Youtube og Facebook og lærer nyt. Jeg har også været på et kursus, hvor jeg blev endnu bedre til problemløsning, når der er udfordringer med en kniv. Jeg vil rigtigt gerne på flere kurser, for der er stadig noget at lære, noget der endnu er svært. Fx vil jeg gerne have fronten til at se anderledes ud, så jeg prøver mig frem med andre typer indlæg, siger Freddy Winther Hansen.

Indlæg er en dekoration, der indarbejdes i skæftet, og det kan være med til at sætte prikken over I’et på en kniv. Freddy arbejder med indlæg i tin, bronze, kamelben eller fibermaterialet micarta, der kan have forskellige farver som fx rød eller sort.

Senere vil Freddy gerne lære at mestre andre former for indlæg, ligesom han planlægger at forsøge sig med dobbeltsyning i skeden. Han drømmer også om at prøve at lave en kniv med fuldtang, hvor klingen går hele vejen op igennem skæftet, og han booker snart sit næste kursus.

– Det er hos en knivmager Michael Hansen, og her skal jeg lære at løse udfordringer med et stykke træ, hvis jeg er startet forkert, fx hvis jeg har fået limet skævt: hvordan kan jeg så få rettet op via skæftet. Og så skal jeg også lære mange flere af grundprincipperne, siger Freddy Winther Hansen.

På det seneste har han også forsøgt at udvikle udtrykket på læderskeden, så den bliver endnu mere dekorativ.

– Jeg har sat nogle nitter på skeden til at samle ophænget, bl.a. nogle postskruer hvor jeg fræser et hul i et stykke kamelben og limer postskruen deri. Det giver sådan nogle fine, hvide dupper, siger Freddy Winther Hansen.

Der er mange arbejdsgange, inden en kniv er helt færdig, der skal slibes og polere, ligesom der imellem arbejdsgangene skal afsættes tørretid. Derfor tager det typisk mellem otte dage og to uger, inden en kniv er klar til salg, men heldigvis kan Freddy arbejde på flere knive ad gangen.

Hvis Freddy en dag når til at skulle fremstille en kniv, som han selv skal beholde og anvende, så er han ikke i tvivl om, hvordan den skal se ud.

– Den seneste kniv, jeg har lavet, havde en front i mammutstødtand. Min egen kniv skal have et helt skæfte af mammutstødtand og have en råsmedet klinge, og måske skal skæftet dekoreres med mønstre af små prikker, der kaldes scrimshaw, siger Freddy Winther Hansen.

Freddy er at finde i sit værksted, som han kalder ‘Det lille værksted, der ligger i læ bag Svanninge Bjerge’, så ofte som muligt, hvilket er næsten hver eneste dag.