Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Da praktiserende læge Trine Rønnov i 2014 gik ned med stress, fandt hun ikke det rigtige tilbud for at komme stressen til livs. Hun solgte derfor sin klinik og skabte dét tilbud, hun selv havde savnet. Siden 2016 har hun hjulpet mange mennesker tilbage til en stressfri tilværelse, og nu har hun sammen med sin mand, erhvervspsykolog Hans-Jørgen Andersen, købt en ejendom i Falsled, hvor de vil tilbyde et frirum til stressramte. Velkommen til Bimosegaard Refugie.

– Vi lærer mennesker at stå stærkt og mærke efter, øge deres selvværd og dermed være autentisk til stede i livet. Det bliver en positiv spiral, hvor den enkelte får evnen til at træde i karakter og sige: det vil jeg ikke, det her. Tak, men nej tak.

Et frirum i Falsled
Så snart man træder gennem indgangen, der leder fra indkørslen om i baghaven, åbner landskabet sig op. Trine Rønnov bevæger sig med lette trin og vender fronten mod det åbne landskab, slår armene ud med opadvendte håndflader og smiler et smil, der når helt op til øjnene.

For det er hér, på en 60.000 kvm stor grund med sø, marker, krat og dyreliv, at en årelang drøm om at skabe et refugium for stressramte skal udfolde sig.

– Vi vil også gerne appellere til helt almindelige mennesker, der gerne vil finde ro i en travl hverdag. Give dem en mulighed for at trække sig tilbage fra verden. Med det koncept kan vi også læne os lidt op ad ‘storebror’ lige rundt om hjørnet, siger Trine Rønnov med en reference til Falsled Kro, der ligger på den anden side af vejen.

Når der ikke er retreat-gæster, lejer Hans-Jørgen og Trine også ud til helt almindelige turister, der bare ønsker at finde et rart og roligt sted at være, nyde naturen og de gode spisesteder i byen. I ro og fred fra hoppeborge og høje lyde.

Ved stuehuset træder Trines ægtefælle, Hans-Jørgen Andersen, ud på terrassefliserne. Han stikker fødderne, der er dækket af farverige uldsokker, ned i et par åbne sandaler, mens han stryger hånden gennem det halvlange, grånende hår og lader blikket glide ud over matriklen. Her har han allerede fået mange projekter fra hånden, selvom det blot er syv uger siden, de overtog stedet.

– Vi har været igang med at lave stier, så man som gæst kan komme ud og ‘blive væk’ og opleve mindfulness. Vi synes, det giver et godt flow med søen og stierne omkring. De næste planer er bålplads, træhytte, shelters og andre uderum, siger Hans-Jørgen Andersen.

Bimosegaard, som stedet hedder, skal danne rammen om ophold for de klienter, der gennemgår et stressforløb ved stresslæge.dk, men når der ikke er klienter på ophold, så skal stedet også være åbnet for andre, der ønsker et ophold eller bare en enkelt overnatning i rolige omgivelser.

Øst for stuehuset ligger et faldefærdigt bindingsværk, der tidligere fungerede som skole i landsbyen. Trods forfald ser Hans-Jørgen muligheder, og planen er, at væggene skal væltes, taget skal understøttes og bevares, og så skal der bygges langborde og et ildsted, så udtrykket bliver lidt vikingeagtigt – til glæde for alle på stedet, også de lokale.

Ved siden af skolen, i en 500 m2 stor, hvid bygning, gik der i gamle dage svin og kvæg. Bygning er i meget bedre stand end skolebygningen, og her drømmer parret om at indrette foreløbigt fem værelser med eget bad og toilet og med direkte udgang til den store have.

– Her kommer hverken internet eller TV på værelserne, i stedet er vores gæster velkomne til at bruge den gårdhave, vi vil lave som en del af uderummet. Vi vil på sigt også lave et terapilokale og et fællesrum herovre, siger Trine Rønnov.

Selvværdet som rodnet
Trine stammer fra Farum, hvor hun siden 2016 har drevet virksomheden stresslæge.dk, der tager sig af de sværeste tilfælde af stressramte.

– I 2013 gik jeg selv ned med stress. Jeg havde min egen lægeklinik og var meget yderstyret og karrieremindet, og så var jeg midt i en skilsmisse. Jeg sygemeldte mig og søgte efter et helstøbt stressforløb, men kunne ikke finde det. Så solgte jeg min klinik og lavede det forløb, jeg selv ville have ønsket, der var til mig, siger Trine Rønnov.

En af de grundliggende tanker i behandlingen af stress er ifølge Trine at koble symptomerne med graden af selvværd. Hun bruger metaforen med et træ, hvor rodnettet, det der fastholder og nærer, er selvværdet, og selve træet er selvtilliden. Hvis man kommer fra en barndom med lavt selvværd og påtager sig meget ansvar, så vil man have pustet sin selvtillid, sin ydre formåen, op i en sådan grad, at rodnettet ikke længere kan holde en opretstående.

De mennesker, der nærmest bliver væltet omkuld af stress og opsøger stresslæge.dk, er ofte mennesker, der varetager ansvarsfulde jobs, fx direktører, advokater eller læger, men det kan også være mennesker med C-PTSD* eller mønsterbrydere. (*C-PTSD står for Complex Post Traumatisk Stress Disorder)

– Det er nemt at få folk ud af stress, det svære er at holde dem ude af stress. Alle, der kommer her, her har prøvet de lettere løsninger som fx stresscoach, psykolog, yoga, massage og mindfulness. Men for vores klienter er der meget andet i spil, fx lavt selvværd. De formår ikke at passe på sig selv. Vores tese er, at selvværd og stress hænger sammen, siger Trine Rønnov.

Som i alle andre aspekter i livet, er det enkelte menneske også selv ansvarlig for at sige fra, når man fx føler sig stresset. Men det kan være svært, forklarer stresslægen.

– Mens man kan sygemelde sig fra jobbet, kan man ikke gøre det samme overfor sig selv eller sin familie. Netop dét at sige fra kræver et godt selvværd, så det er hér, vi tager fat, når klienter tilmelder sig vores stressforløb, siger Trine Rønnov.

Aldrig mere stress igen
Stressforløbet kalder de AMSI®, hvilket står for Aldrig Mere Stress Igen. Det lader til, at Trine med sin metode har knækket koden til at hjælpe mennesker ud af stress, og endnu vigtigere – forblive stressfri – for siden 2016 har hun haft flere hundrede klienter gennem forløbet, og hendes vurdering er, at 95% ikke kommer tilbage i stress.

– Vi arbejder for tiden på at få udgivet en artikel med evidens for effekten af AMSI®, da vi har to forskere blandt vores ansatte. Vi kan se, det virker, og vi er meget stolte af det her forløb, siger Trine Rønnov.

Ud over en forskningsartikel, så arbejder de også på at udgive en bog om deres erfaringer med deres behandlingsforløb.

AMSI®-forløbet er landsdækkende og består konkret af seks måneders intensiv behandling med bl.a. gruppeterapi online to gange om ugen, træning i mindfulness, et stort videobibliotek med viden om stress samt tema-sessioner. Herudover kommer klienterne på et tredages-retreat på Bimosegaard, hvor de får ro, og for en periode er fritaget for alle pligter.

På retreatet er klienterne fysisk sammen, men sammen i stilhed, så det bliver muligt at mærke sig selv, som en del af den terapeutiske proces, fortæller Hans-Jørgen Andersen, og kun under terapi-sessionerne brydes stilheden.

– Her tager vores klienter det sidste skridt, og der er mere hands-on. Her lærer de at mærke sig selv og lærer at tage ejerskab for deres eget liv, siger Hans-Jørgen Andersen.

På retreatet er der hele seks timers terapi dagligt, og i de vidtstrakte omgivelser kan terapien fx krydres med en mindfull walk.

– I terapien snakker vi om barndommen og om, hvad det er fra barndommen, der bliver ved med at knalde dig i baghovedet. Vi snakker bl.a. om, hvorfra den indre kritiker og selvhadet kommer, og hvorfra perfektionismen eller den yderstyrede måde at være i livet på stammer, siger Hans-Jørgen Andersen.

Hans-Jørgen Andersen arbejder som chefpsykolog, og ligesom alle de øvrige, der er ansat i stresslæge.dk, har han selv mærket stress på egen krop.

Du kan læse mere om Bimosegaard Refugium og stressforløbet AMSI® på stresslaege.dk. I forbindelse med denne artikel tilbyder Trine Rønnov et gratis foredrag samt en smagsprøve på mindfulness på Bimosegaard den 7. november klokken 19.00. Foredraget er for dig, der er ramt af stress, eller måske blot er nysgerrig på, hvad stress er og gør ved krop og hjerne. Tilmelding til: trine@stresslaege.dk

Stresslægens tre gode råd til at undgå stress

1: Hold flere hjernepauser: Tag ti minutter hver time, uden mobil eller small talk, en pause, hvor du bare stener eller mediterer

2: Træn spørgsmålet: Hvad har jeg brug for lige nu?

3: Øv dig i langsomhed: Gå langsomt, tal langsomt, meditér

I starten vil din hjerne belønne dig, når du præsterer, og et tidligt stress-symptom kan derfor være begejstring over at mestre en opgave. Begejstring og engagement kan give en høj arousal samt følelsen af at lykkes i livet. Vi kan bare ikke tåle at køre i det høje gear hele tiden – uden pauser.