Ewii, E.ON og Clever har vundet udbud på el-ladestandere i Faaborg-Midtfyn. I alt 59 lokationer får etableret offentligt tilgængelige ladestandere hen over de kommende måneder.

Fremover bliver der kortere vej til en offentlig tilgængelig ladestander i Faaborg-Midtfyn, og når du når frem med din el-bil, vil der være højere sandsynlighed for, at du finder en ledig stander, fortæller kommunen i en pressemeddelelse.

Faaborg-Midtfyn Kommune har netop indgået aftaler med tre operatører, som har vundet hver deres del af et udbud på otte puljer med i alt 59 lokationer, hvor der skal etableres ladestandere. Aftalerne med de tre operatører blev godkendt på kommunalbestyrelsesmødet d. 14. juni.

Puljerne af lokationer er grupperet med fire i nord og fire i syd, centreret omkring Ringe og Faaborg. Ewii har vundet fire puljer, E.ON har vundet to puljer og Clever har vundet to puljer. Det har været kommunens ønske at få flere operatører ind for at sikre en konkurrence på markedet.

Der er på nuværende tidspunkt registreret omkring 800 el-biler i Faaborg-Midtfyn Kommune. Fremskrivninger viser, at der i 2030 vil være omkring 8000 el-biler i kommunen, ved regeringens mål om 1 million el-biler i Danmark. Tallene bygger på DTU’s ladepunktsberegner.

Et vigtigt skridt

Formand for Teknik- og Miljøudvalget, Søren Kristensen, glæder sig over, at arbejdet med at etablere flere ladestandere nu kan gå i gang.

– Vi har haft et stort behov for flere ladestandere, og det vil kun vokse i fremtiden. Derfor er dette et stort og vigtigt skridt for os. Det har været vores udgangspunkt at skabe en ladeinfrastruktur, som giver værdi for el-bilisterne. Når du kommer som el-bilist, er du næsten sikker på at kunne få en plads. Nu kan vi glæde os over have ladestandere fordelt over det meste af kommunen, siger han.

Når aftalerne med de tre operatører bliver realiseret, kommer der 246 normallader-udtag, to hurtiglader-udtag og 14 lynlader-udtag (i alt 131 standere) ekstra i det faaborg-midtfynske. Hurtig- og lynladerne er placeret i Ringe og Faaborg, mens normallader-udtagene er spredt udover hele kommunen.

De tre vindende operatører betaler i alt en koncessionsafgift til Faaborg-Midtfyn Kommune på 2,4 millioner kroner, som giver retten til at opsætte og drifte ladestandere på de aftalte lokationer i ti år.

Nu kan operatørerne bestille strøm hos forsyningsselskaberne til alle de 59 lokationer. Der kan dog kan være op til ni måneders leveringstid på strømmen. Men forventningen er, at alle standere er opsat og klar til sommeren 2024.

Faaborg-Midtfyn Kommune vil fremadrettet samle lokationer sammen fra renoveringer og nybyggeri, som udløser et krav om ladestander, og i den forbindelse vil kommunen gå i dialog med interessenter, som har ønsker til opsætning af ladestandere i lokalområdet. Det kan være, at boligforeninger, grundejerforeninger, forsamlingshuse og haller går sammen om nye udbud.