Den selvejende institution HUSET har indgået et samarbejde med Frise om oprettelse af sorggrupper. I HUSET udvides de eksisterende tilbud nu med bl.a. en sorggruppe for unge, der har mistet en forælder. Læs mere om projektet, og mød én af de unge, der har haft gavn af at deltage i en sorggruppe.

Sorggruppen har gjort en stor forskel for mig. Nu kan jeg bedre lade mig selv være i mine følelser, og så er der dannet et bånd med de andre i gruppen – jeg er blevet SÅ glad for dem, fortæller Trine om sin deltagelse i én af HUSETs sorggrupper.

Mød andre, du kan spejle dig i

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

I HUSET kan du møde ligesindede. Andre, der befinder sig i en livskrise, du kan spejle dig i, hvilket danner en tryg ramme om en skrøbelig situation. I HUSET er du ikke en del af det kommunale system, og hvis du ønsker det, kan du tilmed være ganske anonym, lige deltagere i HUSETs grupper alle har tavshedspligt. 

Her skal du møde Trine på 22 år (redaktionen er bekendt med Trines rigtige navn), der for to år siden mistede sin mor. 

– Jeg havde det svært, da jeg startede, og der var det et år siden, jeg mistede min mor. Nu er det to år siden, og det er svært at håndtere. Hun betød alt for mig, og uanset om jeg havde dummet mig, så kunne vi tale om alt. HUSET er et sted at snakke frit om det med nogen udefra. Jeg har behov for et sted at bearbejde det på en anden måde og møde nogle, der går igennem det samme. Jeg kan også være bange for at snakke for meget om det med min omgangskreds, fortæller Trine.

Trine startede i en sorggruppe, hvor de øvrige deltagere havde mistet deres livsledsager, og det var svært for hende at genkende sig selv i mange af problematikkerne. Trine manglede nogle jævnaldrende, som kendte til det at have mistet en forælder, og da der startede en sorggruppe, specifikt for unge, der har mistet en forælder, startede hun i den. 

– I en sorggruppe har man et frirum til at være i sorgen, uden at det bliver for meget. Bare være der. Har man en dag uden overskud, så er det også ok bare at være tilstede, som man er, siger Trine.

Trine er fortsat med at komme i HUSET, efter gruppeforløbet er slut, og hun er ikke i tvivl om, at hun vil anbefale andre at deltage i en sorggruppe.

– Det er fantastisk at have været med, og det har hjulpet mig på mange måder. Jeg kan bedre lade mig selv være i mine følelser, hvor det før var svært at være i. Jeg kan lade mig mærke mine følelser og sige, at det er ok – også på de svære dage. Det er grænseoverskridende førte gang, men jeg vidste, jeg havde brug for det, og jeg vil anbefale andre at give det en chance – bare prøv – gør det alligevel, siger Trine.

Det er også muligt at starte i HUSET med individuelle samtaler med Anne Lassen. Faktisk var det den måde, Trine startede på, og herfra hun fik mod på at prøve at deltage i en sorggruppe for unge.

Mulighed for flere sorggrupper

Heldigvis har HUSET fået midler fra FriSe (landsorganisationen for landets frivilligcentre og selvstændige selvhjælpsorganisationer) til at starte flere sorggrupper op i den kommende tid, fortæller daglig leder Anne Lassen, der fra nærmeste hold kan se, hvilken gavn HUSETs gæster har af at deltage i gruppe-forløb.

– Der er 20 andre samarbejdspartnere med i det nationale sorgprojekt i samarbejde med Frise og Det Nationale Sorgcenter, og vi var heldige at blive valgt til at være én af dem. Så nu har vi fået uddannet fem tovholdere, så sorggrupperne kan komme op at køre. Vi har allerede flere skrevet op, og der er plads til mange flere, siger Anne Lassen.

I år kører HUSETs sorggrupper for mennesker, der har mistet deres livsledsager, samt grupper for unge, der har mistet en forælder. Men der er også kommet en ny efterspørgsel, som skal imødekommes.

– Flere voksne har efterspurgt en gruppe for voksne, der mister en forælder eller en anden nærtstående, mens man selv er forælder, og den opretter vi også. Så snart der er fire på ventelisten, går gruppen i gang, siger Anne Lassen.

Som udgangspunkt mødes man 10 gange, og herefter er der mulighed for at mødes i HUSET i en ny form, hvis man ønsker det, og det vælger mange at gøre.

– De vælger måske at mødes om andet end netop sorgen, eller måske deltager de i andre af HUSETs aktivitetsgrupper, siger Anne Lassen.

Det er gratis at deltage i grupper i HUSET.

Aktuelle sorggruppe i HUSET:

Sorggruppe for unge, der har mistet en forælder

Sorggruppe for dem, der har mistet deres livsledsager/ægtefælle

Sorggruppe for forældre, der har mistet egne forældre/nærtstående

Kunne du være interesseret i at deltage i én af HUSETs sorggrupper, så kontakt Anne Lassen på 6261 4902.