Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Medlemmerne af hundeløbeklubben Dirty Paws nyder at løbe afsted i fuld fart med deres hund i en trækline foran. I klubben er både fællesskab og sundhed i fokus, og nu har klubbens fynske tovholdere arrangeret et stævne på Fyn, og for andet år i træk kan hunde- og løbeinteresserede nu stille op til trailløb til Outdoor Sydfyn i disciplinen canicross.

Spiller du Candy Crush? Nej, jeg dyrker canicross.

Der hersker ofte forvirring, når medlemmerne af hundeløbeklubben Dirty Paws skal fortælle andre om deres sport. For mens der er et bredt kendskab til andre hunde-sportsgrenene, såsom agility, rally og lydighed, så kender knap så mange til denne type løbesport med hund.

Men sporten er langsomt ved at vinde indpas blandt danske, løbeglade hunde-ejere, og her lader løberen sig trække afsted med sin hund i en passende elastikline foran sig, og det hele går op i en højere enhed, når både ejer og hund får motion og fælles oplevelser.

En anderledes aktiv hverdag med den firbenede ven
Ved Holstenshuus-skovene har canicrossere fra hele Fyn snøret løbeskoene og gjort klar dagens løbetur. Hundene er iført trækseler med skulderfrihed, som er forbundet med en elastikline til løberen løbebælte. Nu kan både hund og menneske bevæge sig frit, og der er brug for bevægelsesfrihed, for der er fart på, når hundene trækker sin ejer rundt i det kuperede skovterræn. Bag bilerne står vandskåle klar, til når hundene kommer forpustede tilbage til parkeringspladsen.

Løbeturene planlægges af de fynske tovholdere, Cecilie Holm og Caroline Kjærgaard, der begge med begejstring løber canicross med deres hunde.

– I Dirty Paws fokuserer vi på en aktiv hverdag med hundene, såvel som os selv. Grundlaget for klubben er at skabe et fællesskab, hvor alle kan være med på deres individuelle niveauer – i samvær med andre, siger Caroline Kjærgaard.

Den aktive hverdag er vigtig for mennesker, det ved vi efterhånden alt om, men den er også vigtig for menneskeven nummer et.

– Vi ønsker også at fremme den generelle sundhed blandt danske hunde, da man anslår, at hver 3. hund i Danmark er overvægtig, og det tal er desværre stigende. Så hvorfor ikke tage sin hund med, når man alligevel skal ud at løbe en tur, siger Cecilie Holm.

Klubben stiller op til konkurrencer forskellige steder i Danmark, men der var ingen konkurrencer med separat hundeheat på Fyn, inden de to tovholdere tog affære. Men snart kan canicrossere fra hele landet stille op til det seks kilometer lange trailløb til årets udgave af Outdoor Sydfyn.

– Sidste år afprøvede vi det med et begrænset antal deltagere, og i år er vi, der løber med hunde, så officielt med i programmet, fortæller Caroline Kjærgaard.

Dirty Paws består af 20 lokalklubber spredt rundt i Danmark, og de fynske tovholdere vil gerne gøre os alle opmærksomme på det store fællesskab, de har, og at det faktisk er en sport for sig selv at løbe med sin hund trækkende foran sig.

– Sporten er ikke særligt udbredt i Danmark endnu, men der bliver både afholdt VM, EM og andre store mesterskaber i Europa, som Danmark deltager i. Sporten er meget udbredt i fx England, Tyskland og Frankrig, og her opdrætter de specielle hunderacer til at trække, og de hurtigste løber 5 kilometer på bare 12 minutter, fortæller Cecilie Holm.

Lokalklubben på Fyn har et virtuelt klubhus på Facebook, men de holder bl.a. til omkring Faaborg og løber i fx Sollerupskoven, i Svanninge Bakker og i skovene ved Holstenshuus.

Hundehelbred i fokus
Der kan være mange årsager til overvægt hos hunde, men i størstedelen af tilfældene skyldes det ganske enkelt for meget mad og for lidt motion. Så hundene har godt af at komme med ud på løbeture, men der er nogle forholdsregler, man skal tage.

– Hundene skal såvel som mennesker trænes op til fx at kunne løbe med i løbeklubben, hvor vi plejer at løbe 3-7 km, nogle kan løbe meget længere distancer. Som ny starter man med kortere ture. Og de første 2-500 meter går vi altid som opvarmning, og vi slutter også turen med at ‘gå af’, siger Caroline Kjærgaard. Det er også vigtigt, at hundene kan bevæge sig frit under løbet, og derfor bruger de fleste en træksele, hvor hundens skuldre kan bevæge sig frit.

– Hvis man har lyst til at starte op, kan man godt bruge en almindeligt gåsele med skulderfrihed, og vi har løbebælter og elastikline, man kan prøve at låne de første par gange, og så vælger de fleste faktisk selv at købe udstyr, siger Cecilie Holm.

Canicrosserne bliver ofte spurgt, om ikke ens hund begynder at trække på gåture, hvis den lærer at trække på løbeturene i skoven. Men hundene kan sagtens kende forskel på en gåtur og på en løbetur, for under løbet er den på arbejdet.

– Hunden kan også kende forskel på gåselen og løbeselen, det ene er hverdagstøj, og det andet er arbejdstøj. Hunden er fokuseret under løbet, og den skal gerne kende bestemte kommandoer, så vi kan samarbejde, forklarer Caroline Kjærgaard.

Det er bl.a. kommandoerne ‘stop’, ‘højre’ og ‘venstre’, der er gode at kende, når man løber med fuld fart mellem træstammer og er forbundet med en sele til mange hundekrafter, ligesom også kommandoen ‘rolig’ kan være fordelagtigt, når det fx går ned ad bakke, og løberens ben ikke nødvendigvis kan følge det firebenede tempo.

Klubben træner gerne sammen 2-3 gange om ugen, og efterhånden kender hundene og ejerne hinanden godt.

– Vi er blevet ‘en flok’, og hundene kan arbejde sammen og løbe skulder ved skulder. Hundene glæder sig, når de skal løbe, og nogle af os må gemme løbeselerne ud i bilen dagen inden, for ellers kan der godt blive lidt lyd på i bilen, siger Caroline Kjærgaard.

Der er plads til 100 canicross-deltagere til Outdoor Sydfyn, både løbende og gående. Der er allerede mange tilmeldte, og tovholderne håber, der kommer endnu flere.

– Vi plejer at være et samtale-emner, for med alle hundene er der jo noget at kigge på – især for børnefamilierne, og så kan vi få lejlighed til at snakke om vores sport, som vi jo gerne vil have udbredt til endnu flere, siger Cecilie Holm.

LØB STYRKER DIN HUNDS HELBRED.

LØB SKABER EN BEDRE KONTAKT MELLEM DIG OG DIN HUND.

LØB FORBEDRER DIN HUNDS IMMUNFORSVAR OG FOREBYGGER SYGDOMME.

LØB STYRKER DIN HUNDS HJERTE, LUNGER, MUSKLER, LED OG KNOGLER.

LØB I KUPERET TERRÆN STYRKER DIN HUNDS MOTORIK.

DET GÆLDER I ØVRIGT OGSÅ FOR MENNESKER.

CANICROSS
Princippet i canicross er, at hunden ligger foran ejeren og trækker. På den måde kan man løbe meget hurtigt, og de hurtigste kan løbe fem kilometer på bare 12 minutter. For at undgå uheld starter hver deltager enkeltvis.