Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen / Privat

En flok garnglade kvinder har besluttet at samle garn-entusiaster fra hele landet til en garnfestival i Faaborg, og indtil videre ligner det en sand succeshistorie. Læs mere om opstarten af festivalen Knitting by the sea.

Den 28., 29. og 30. april kan garn-entusiater få stillet enhver lyst – med GARN-ti.

Her finder man mohairgarn, luksusgarn, plantefarvet garn, bæredygtigt garn, genbrugsgarn, håndspundet garn, strømpegarn og shetlandsk uldgarn.

Desuden bliver man klogere på garn gennem arbejdende værksteder, talks, strikkesaloner og udstillinger. Alt sammen under Faaborgs nyeste festival, Knitting by the sea.

Det Rigtige Faaborg har interviewet formand Lisbeth Torp Ernst, som gør os klogere på tankerne bag festivalen.

Hvordan opstod idéen om en garnfestival?

Det havde ligget og boblet i baghovedet meget længe som en idé, og så var det Signe Pardorf (Vores Faaborg & Egn, red.), der gav os puffet til at få det til at ske. Vi har talt med Signe gennem årene, og inden corona har vi også talt med bl.a. Johanne fra Pipaluk og om et garn-event, men så kom corona.

Men Signe spurgte, om vi ikke skulle gøre et eller andet, og en kold vinterdag i januar 2022 mødtes en flok kvinder, strikkere, som Signe havde fundet frem til, på Klinten. Vi blev enige om at prøve og sætte en dato i efteråret 2022. Den weekend, vi valgte, var der allerede en garnfestival i Tønder, så vi besluttede os for at skubbe det til foråret.

Da vi mødtes igen, skulle der tages en beslutning om bestyrelse, og vi var 8-10 stykker, og så måtte vi se, om det kunne bære. Jeg lavede en projektplan og et forslag til vedtægter – som en struktur på det hele. Vi har bl.a. hentet inspiration fra festivalen i Tønder, ‘masker i marsken’, og vi har fået gode råd og tips til, hvordan man griber det an.

Hvorfor har Faaborg brug for en garnfestival?

Vi vil gerne gøre folk opmærksomme på, at der sker noget udenfor højsæsonen i Faaborg. I højsæsonen er der ikke brug for mere, men Faaborg er også dejlig udenfor sæsonen. Her er der kapacitet, og byen synes, det er sjovt at få besøg. Her kan vi trække mere på foreninger og lokaler, og der er p-pladser nok. I vores vedtægter står der også, at vi skal ‘understøtte turismen’, og vi håber, at gæsterne fra festivalen kommer igen i højsæsonen, så på den måde er der en forretningsvinkel på det.

Men man kan også vende det om – at det er hele Danmarks garn-community, der har brug for Faaborg. Jeg er selv en rigtig strikker, der har været til flere garnfestivaler og events om garn, og gennem mange år har jeg syntes, der er muligheder i Faaborg – og så skal vi koble det med glæden for garn – vores natur, vores foreninger – folk kan se sig selv i det.

Vi prøver at bruge dna’et i Faaborg, en havneby med natur og kultur, i en meget levende udgave.

Hvordan er festivalen blevet modtaget i Faaborg?

Vi startede med at afholde månedlige café-møder, hvor interesserede blev inviteret til at deltage. Vi har hele vejen bedt om hjælp og rakt ud, og nu har vi sammen skabt et stort frivillig-netværk. Vi har oprettet et helt frivilligkorps, hvor der er cirka 40 frivillige.

Øhavsmuseet var vores første sponsor, på den måde, at de afholdte et oplæg med Den vandrende strikker, og så fik vi entréindtægterne som foreningens opstartsmidler.

Og mange andre lokale har budt ind med hjælp: Direktøren stiller lokaler til rådighed under festivalen, Faaborg Webhus har lavet hjemmesiden, FGU har lavet vores logo, og deres tømrerlinje står for opbygning af standområdet, mens madlinjen står for morgenmad til standholdere. Kommunen stiller Tulipbygningen til vores rådighed, Helios har en kæmpe aktie i festivalen, og de styrer en udstilling i deres lokaler hele weekenden, og Café Elmelund har sagt ja til at lave en café i Tulip-bygningen under festivalen.

Og der kommer hele tiden flere til. Træskibsforeningen vil lave en strikkesalon under dæk, Café Pileflet på Bjørnø har budt sig til, og der skal afholdes et plantefarvningskursus derovre.

De lokale butikker støtter op og donerer alt, hvad vi mangler. Vi møder i det hele eget kæmpe opbakning fra hele byen.

Hvordan er festivalen blevet taget imod blandt garnentusiater?

Der kommer folk fra hele landet. Vi har solgt 500 partoutbilletter allerede, og vores mål var 1.000 deltagere.

Der er flere, der spørger på vores mail, om Faaborg er et godt overnatningssted, så flere rejser altså langt for at komme til festivalen. Derfor har vi også lagt program fra fredag aften, hvor rosé-propperne springer i Helios Biograf og Kulturhus, så folk får en festlig start på weekenden.

Alle vores standpladser blev hurtigt udsolgt, og der kommer udstillere mm. fra hele Danmark.

Vi har fået de tre events, vi helst ville have med.

Mens vi strikker – det er nogle store kanoner. Det er skuespillere, der startede en podcast under corona. De har vores dna – det skal være fest og farver.

Anne Kirketerp, der har en sundhedsvinkel ind i det at dyrke sin hobby eller have en passion. Det er vidensdelen i håndarbejdet, og hun kalder det craft-psykologi.

Hanne Rimmen, der har virksomheden Rimmen Design. Hun afholder workshops og en afsluttende talk om designproces, så vi også dækker den del af garnet, nemlig designet.

Og så har vi et overraskende scoop, som vi først præsenterer til festivalen.

Er der noget i programmet, du selv nødigt vil gå glip af?

Bestyrelsen og de frivillige snakker om, at det er ærgerligt, at vi nok får svært ved selv at deltage – vi har jo lyst til det hele. Jeg vil personlig gerne med på turen ud ad Langeline med Den vandrende strikker, Kasper Thomsen. Turen starter i Den Gamle Gaard, hvor vi hører historien om garn, og så vandrer vi, mens vi strikker, og slutter af ved Klinten med afternoon tea – med endnu en fortælling – dét må da være indbegrebet af knitting by the sea.

Jeg vil heller ikke gå glip af Mens vi strikker, der er om fredagen i Helios.

Hvor fantastisk bliver den her festival?

Det bliver garntastisk! Der skal være et pift af begejstring og et brag af en festival.

Det skal ikke være en strikkefestival, men en garnfestival. Garnet, fællesskabet og håndværket er omdrejningspunktet, og vi vil vise, at man ikke kun kan sidde i sofaen og strikke selv – og så kommer der en sweater ud af det. Det her er ikke kun strik, det er alt muligt! Bearbejdning af uld, filte uld, spinde garn, farve garn, hækle med garn.

Vi er ved havet, ved vandet – og vi bruger det maritime som vores dna. Vi håber, vi får så stor succes, at vi fortsætter næste år.

Vores største udfordring er faktisk ‘ikke at få flere idéer’. For vi kan ikke tage mere ind nu.

Men byen støtter op, og det drypper ind med lokale forretninger, der gerne vil byde ind, fx er der nu arrangeret vægtergang under festivalen, som en gave, fordi der kommer folk til byen. Og Vesterports Bageri laver en kage: ‘knitting by the sea’ – så det ligner bare gaven, der bliver ved med at give.

Vi kunne håbe, at folk på sigt siger med stolthed: ‘Jeg kommer fra Faaborg, hvor vi har garnfestival.’