Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Skolegangen var svær både fagligt og socialt for Emma Klinck. Men i skydesporten har hun fundet en ramme og et fællesskab, hvor diagnoserne Aspergers og ADHD ikke er en hindring. Skydning giver ro og struktur, og på skydebanen kan Emma sagtens koncentrere sig. Og så er skydning bare herre-sjovt, mener det 19-årige skytte-talent, der netop har vundet sin første internationale medalje.

På skydebanen i Faaborg er 19-årige Emma Klinck ved at pakke sit skydegrej ud: riffel, canvas-bukser, canvas-jakke, stativ, sigtemidler, bagkappe, patroner og den karakteristiske klap, der skal dække det ene øje.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Det tager lang tid at blive klar til dagens træning, men Emma er vant til det, for hun træner på skydebanen minimum tre gange om ugen.

Det stive canvas-tøj er blevet lidt for stort, for ved siden af skydetræningen træner Emma også i fitness-center tre-fire gange om ugen, og i løbet af den seneste tid har hun tabt sig tyve kilo.

– Jeg svømmer lidt i tøjet, og det giver ikke helt den støtte, det helst skal, men til stævnet i weekenden gik det alligevel godt, og jeg vandt en bronzemedalje, smiler Emma Klinck.

Stævnet denne weekend var et internationalt stævne, Gundsølille Megalink Open, med deltagere fra bl.a. Tyskland, Luxemburg, Holland, Norge og Sverige. Her skyder deltagerne med luftgevær på ti meters afstand. Ti’eren er blot 1 millimeter stor, men alligevel lykkes det Emma at ramme den langt de fleste gange.

Det allerførste skud
For otte år siden boede 12-årige Emma Klinck i Bøjden og brugte det meste af fritiden på ridning. Men en dag præsenterede Emmas kusine hende for skydning, og Emma var solgt.

– Lige fra første gang, var det bare herre-sjovt. Det kommer en afgørelse med det samme – afregning ved kasse 1! siger Emma Klinck.

Ikke nok med, at skytten får en umiddelbar afregning, så indebærer skydning en masse udstyr, og det passer Emma særdeles godt.

– Jeg er en kæmpe nørd, og på riflen er der en milliard ting, man kan skrue på, og man bliver aldrig færdig med at træne sin teknik, siger Emma Klinck.

Emma sagde farvel til ridningen, og blot to måneder senere vandt hun alle fire skydninger til sit første skyde-stævne.

Til de fleste stævner stiller Emma op for Horne Skytteforening, der er medlem af DGI (Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger) og er en bredde-idræt, og når konkurrence-niveauet skal op, så stiller hun op for klubben BPI (Bredstrup-Pjedsted Idrætsforening), der er medlem af DIF (Danmarks Idrætsforbund), der også prioriterer elite-idrætten. Som skytte i BPI kan Emma dermed stille op i de internationale konkurrencer.

Fællesskab trods udfordringer
Emma kalder sig selv en enspænder, og derfor passer det hende fint, at hun dyrker en individuel sport som skydning. I folkeskolen havde Emma svært ved det faglige, og i 2018 fik hun endelig en forklaring på, hvad årsagen kunne være. Her blev hun diagnosticeret med Aspergers Syndrom, der er en udviklingsforstyrrelse på autismespektret.

Mennesker med Aspergers er normalt begavede, men har typisk vanskeligheder med det gensidige sociale samspil og kommunikation. Ofte har de også en intens interesse i et bestemt område, og det passer meget godt på Emma, der elsker at nørde sin træning.

– Man skal træne det rigtige, ellers er det spild af tid og ammunition. Det kan være aftrækket, eftersigtet, indgangen på skiven, vind, balance, 0-punktet eller spændingsniveauet. Man kan forfine SÅ mange ting, og man kan nørde med alt. Hvis ikke jeg når målet, så starter jeg forfra, siger Emma Klinck.

Emma fik også konstateret ADHD, og her er skydning nærmest en del af løsningen for at have en god hverdag. Skydning kræver ro og koncentration, og derfor passer skyde-sporten ofte godt til mennesker, der har behov for struktur.

For Emma er det en stor hjælp, at hun har sin mor med som støtte, så hun kan nøjes med at fokusere på selve konkurrencen.

– Min mor er min praktiske gris. Hun husker mad og vand og holder øje med tidsplanen, så jeg kan fokusere på skydningen. Men en del af juniorernes træning er også at lære at planlægge et stævne, siger Emma Klinck.

Ud over at være nørdet med træningen, så er Emma også enormt målrettet, og hun ofrer gerne fester for at træne. Faktisk har hun aldrig været til ungdomsfester eller drukket alkohol, for Emma kan ikke lide at være omgivet af mennesker og larm, og så er riflen bare mere spændende, synes hun.

– Jeg har det svært med mange indtryk, og jeg bliver hurtigt overstimuleret, for jeg registrerer alt. Lyde, lugte, stemninger. På nær på skydebanen. Her kan jeg lukke mig inde i min egen verden. Der er ro på skydebanen. Stilhed på en måde, kun mig og min riffel, og den der skive. Jeg ville ønske, at jeg kunne leve af min skydning, siger Emma Klinck.

Til træninger eller stævner opsøger Emma ikke så meget de andre skytter, men kommer de til hende med spørgsmål eller andet, så tager hun gerne en snak, eller stiller op til et fan-foto med en imponeret børneskytte.

Vejen til eliten
Fire år efter, at Emma løsnede sit første skud i Horne Skytteforening, stillede hun op til fynsmesterskabet inden for DIF – og vandt. Hun startede på talenttræning i et såkaldt udviklingscenter i Særslev, hvor hun trænede med andre talenter i et års tid.

Herfra startede et exceptionelt fantastisk år, for den unge skytte.

– I april i 2019 startede jeg med at skyde fritstående og fik mit skydetøj. Jeg blev inviteret til Talentcenter Syd, der træner i BPI, hvor jeg kom med i talentgruppen, og så underskrev jeg en kontrakt med ELEY, der sponsorerer alle mine patroner og hagl. Det var en meget stor oplevelse at underskrive kontrakten, smiler Emma Klinck.

Året efter kom Emma med i junior-landsholdets bruttotrup, og hun satte sig hurtigt et mål: OL i 2024. Desværre kom der forhindringer i vejen.

– Jeg var kandidat til at deltage i EM 2020, men det blev aflyst pga. corona. Så jeg har sat nye delmål, bl.a. EM, World Cups og VM, fortæller Emma Klinck.

Gennem et par år var Emma under kyndig vejledning hos Jesper Kring, der er træner og personlig sparringspartner. Han spottede hurtigt en ung pige med gå-på-mod og lyst til at træne rigtigt meget.

– Emma er det, vi kalder ‘let træner-bar’, og selvom hun har nogle ting at slås med, så er hun god til at åbne op, god til at lytte, og så er hun utrolig tillidsfuld. Hun har en passion og en lyst til træning, og hun søger hele tiden mulighed for at blive bedre, siger Jesper Kring.

Emma ser også vedholdenhed som en af sine egne forcer, blandt andet kan hun for alvor bide sig fast, når hun har sat sig et mål.

– Jeg har meldt afbud til mange familiesammenkomster, bl.a. en 50 års fødselsdag og en konfirmation pga. landsholdet, og jeg her engang skudt et stævne med halsbetændelse, hvor jeg måtte sove på min knælepude mellem skydningerne, siger Emma Klinck.

Det er ikke kun til træning og til stævnerne, at Emmas tænker på skydning, det er faktisk altid. Med de mange timers træning, kan det være, at hendes drøm går i opfyldelse.

– Jeg drømmer om OL i 2028, og måske er det ikke urealistisk, smiler Emma Klinck.

SKYDNING OG ADHD
Tegn på ADHD/ADHD-kernesymptomer:
• Impulsivitet.
• Uopmærksomhed.
• Hyperaktivitet.

ADHD-lignende symptomer:
• Lav koncentration.
• Svært ved at komme i gang med en opgave.
• Svært ved at færdiggøre en opgave.
• Svært ved at planlægge.

Derfor er skydning godt:
• Skydeidræt indeholder flere elementer, som er gavnlige for børn med ADHD.
• Der er tæt 1:1-kontakt med en voksen.
• Klare regler for, hvad man gør hvornår.
• Man får med det samme feedback på, hvordan man har klaret sig.
• Skydeundervisningen foregår inden for i små aflukkede båse, hvor man er skærmet fra forstyrrelser.
• Børnene, som går til skydning, oplever, at de bedre kan fokusere og koncentrere sig.

 

UDSTYRSLISTE:
Kaliber 22. riffel
Luftriffel 4,5
Bagkapper
Sigtemidler
Håndstop
Stativ til værktøj og patroner
Skydetøj i canvas
Skydestøvler
Knælepude
Handsker
Rem
Skygge
Værktøj
Patroner