Onsdag formiddag mødtes en stribe lokale virksomheder med sekretariatet bag Geopark Det Sydfynske Øhav i Helios Biograf og Kulturhus for at skyde gang i et nyt samarbejde.

Geopark Det Sydfynske Øhav aspirerer til at blive UNESCO Global Geopark. En UNESCO Global Geopark omsætter FN’s 17 Verdensmål og UNESCOs værdier til konkret lokal udvikling. Og her er bæredygtighed et kardinalpunkt, som foreløbig 15 lokale virksomheder har ja til at indgå et gensidigt forpligtende partnerskab om.

”Fra i dag, hvor ansøgningen til UNESCO bliver sendt, går arbejdet med geoparken ind i en ny fase, hvor det i høj grad handler om at få forankret geoparken hos dem, der bor i den, og de lokale virksomheder, der holder til her. Det arbejde er de gode partnerskaber en afgørende del af, og derfor sætter jeg stor pris på, at vi kan byde velkommen til de første virksomheder, der gerne vil være med i alt det, vi skal skabe over de kommende år”, siger borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager, der også er formand for geopark-bestyrelsen.

- Annonce -

Mødet i Helios var et kick off-møde, hvor det nye samarbejde blev markeret og samarbejdspartnerne fik formaliseret deres partnerskab.

Ansøgning om partnerskab med geoparken er sket via Geopark Det Sydfynske Øhavs website, hvor hele konceptet omkring partnerskaber er beskrevet. Det tager typisk 1-2 måneder at blive godkendt som geopark-partner.

”Lige nu har vi 15 partnerskaber på hånden, og det er primært indenfor turist og fødevarebranchen. Min forventning er, at når UNESCO kommer forbi næste sommer, vil vi have 30 partnere på tværs af de fire kommuner.” fortæller projektleder Søren Lisby fra geopark-sekretariatet.

En af dem, der har indgået et partnerskab, er Hotel Faaborg med Charlotte Stiller i spidsen.

”Vi lever i en verden, hvor bæredygtighed fylder meget, og vi har mange gæster på hotellet, der vandrer og cykler i vores område. Bæredygtighed betyder også noget for dem. For mig giver det rigtig god mening at være med til at fortælle om alt det, vi har at byde på hernede, og på Sydfyn har vi alle muligheder for at være bæredygtige, for vi har det hele. Vi skal være bedre til at fortælle den historie”, siger hun.

Listen af geopark-partnere tæller derudover Avernakø Landhotel, Brobyværk Kro, Café Dalkilden, Faaborg Pharma, Kildegaard Land- & Skovbrug, Kimesbjerggaard Vingaard, Knabegaarden, Lindely Naturcamp, Grands Vin, Gorilla Park og Ærø Tours. Derudover er der et par virksomheder, som er på vej gennem godkendelsesprocessen.

Som geopark-partner må man blandt andet bruge Geopark Det Sydfynske Øhavs partnerlogo i sin kommunikation, man kan deltage i arrangementer afholdt af geopark-sekretariatet, og man vil blive tilbudt at deltage i diverse kompetenceudviklingsforløb. Partnerne får en virksomhedspræsentation på geoparkens hjemmeside og ikke mindst får partnere også nye netværksmuligheder på tværs af brancher og geografi.

Til gengæld forpligter partnerne sig på en række punkter. Herunder at arbejde aktivt med bæredygtig udvikling i egen virksomhed, formidle viden om Geopark Det Sydfynske Øhav og distribuere et udvalg af geoparkens informationsmateriale.

Det er ikke muligt for privatpersoner at blive partner, men fremadrettet vil det være muligt at blive geopark-ambassadør. Mere information om dette følger i løbet af 2023.

FAKTA: Geopark Det Sydfynske Øhav

Geopark Det Sydfynske Øhav er et samarbejde mellem de fire sydfynske kommuner Faaborg-Midtfyn, Langeland, Svendborg og Ærø.

Geoparken skal være med til at sikre de bedst tænkelige rammer for lokalt forankret bæredygtig udvikling og en fælles forståelse for, hvordan vi fortsat passer på vores unikke geologiske, biologiske og kulturelle arv.

Ansøgningen om at få Geopark Det Sydfynske Øhav udpeget som Danmarks tredje UNESCO Global Geopark blev for nylig officielt underskrevet af de fire sydfynske borgmestre; Hans Stavnsager fra Faaborg-Midtfyn, der er formand, Bo Hansen, Svendborg Kommune, Tonni Hansen, Langeland Kommune, samt Peter Hansted, Ærø Kommune. Ansøgningen er første led i en længere proces. Det endelige svar på ansøgningen forventes i foråret 2024.