Faaborgensiske Anna Søby har de seneste dage optrådt i stort set alle landets medier med historien om hvordan hun blev tilbageholdt i Panama, og sigtet for international narkosmugling, da tolderne fandt en pose coca-blade i hendes rygsæk.

En episode der indledte et mareridt, der blandt andet talte et ophold i et fængsel i Panama og ikke mindst udsigten til 15 års fængsel i det mellemamerikanske land.

Med hjælp fra myndigheder og forskellige advokater lykkedes det Anna Søbys forældre at få deres datter hjem fra mareridtet, men kampen havde en pris. Familien står tilbage med regning på mere end 1,2 millioner kroner, penge som en vennekreds nu vil forsøge at indsamle.

- Annonce -

En af Initiativtagerne til indsamlingen er Per Tørslev. Hans datter Maja har i årevis været tæt veninde med Anna Søby, og hun var en af de første, der fik beskeden om, at Anna var blevet anholdt i Panama, fortæller Per Tørslev overfor Det Rigtige Faaborg.

–  Min kone og jeg var i gang med at fejre vores sølvbryllupsdag, da Maja fortalte, at Anna var anholdt i Panama. Vi blev selvfølgelig virkelig chokerede, og kede af det, men vi reagerede også ved at gå i “handlings-mode”. Vi følte, vi måtte gøre noget, husker Tørslev.

Per Tørslev er en de faaborgensere, der har støttet op om Anna Søby og hendes familie

Tidligt i forløbet gik vi i dialog med Anna Søbys mor Ulla, for at tilbyde vores hjælp. Det blev aftalt, at vi sammen med hende skulle samle en gruppe af personer tæt på Anna, der kunne støtte, bakke op og hjælpe med at få Anna hjem. Gruppen ville ikke kunne bidrage til det der foregik i Panama, men derimod sikre en stabilitet herhjemme.

– Ud over at støtte op om Annas forældre, Ulla og Palle, så forberedte vi os også på, at kunne fortælle den rigtige historie, hvis der pludselig dukkede rygter eller deciderede forkerte historier op i medierne eller lokalområdet. Vi hjalp med at afdække de økonomiske behov, og bistod til, at familien kunne få private lån, til at sikre at regninger i Panama kunne betales. Lynhurtigt lå der regninger på mere end en halv million til advokater og lignende, og jeg tror ikke, at mange familier bare lige kan betale sådan en regning kontant, og vi vidste jo også, at der skulle endnu flere penge til, fortæller Per Tørslev.

Det var dog ikke kun økonomien – her og nu, der blev kæmpet med i arbejdsgruppen.

– Nej, vi gjorde os også mange tanker om, hvordan vi kunne tilrettelægge en indsamling, så familien stod bedst muligt rustet, på bagsiden af det her mareridt. Vi lavede ansøgninger til civilstyrelsen, oprettede en hjemmeside til formålet, og lavede en plan for indsamlingen. Vi kunne dog ikke starte indsamlingen, før Anna var tilbage i Danmark, det frarådede både advokater og de danske myndigheder, da det kunne påvirke retssagen i Panama, forklarer han.

Da det stod klart, at det lykkedes at lave en aftale med anklagemyndigheden i Panama, der betød, at Anna kunne vende hjem til Danmark, gik arbejdet i vennegruppen ind i en ny fase.

– I samråd med familien afstemte vi en plan for at kontakte de danske medier. Ud over at vi naturligvis gerne vil ud med budskabet om indsamlingen, så synes vi også, at Annas historie skal ud til så mange som overhovedet muligt, så ingen andre havner i samme ulykkelige situation. Det har været ekstremt vigtigt for Anna og familien. Det har ligeledes været afgørende, at det er familien, der beslutter hvad der skal gøres i forhold til offentligheden, understreger Per Tørslev.

Anna Søby med sin far Palle tilbage i Faaborg

Men hvad med det moralske aspekt af sagen?
Hvilke overvejelser har I gjort i forhold til at starte en indsamling, der skal lappe det økonomiske hul efter en kriminel handling?

– Ingen af os forsøger at forsvare, at Anna har gjort noget forkert. Det har hun, det er klart. Hun har også fået en straf på fire års fængsel, som via Panamas lovgivning kunne veksles til dagbøder. Men den situation familien er havnet i, svarer på ingen måde til forbrydelsen. Ingen har kunnet forestille sig, at Anna skulle blive i varetægtsfængsling i et Panamansk kvindefængsel 1-2 år mere for at få en frikendelse.  Nu er hun hjemme, og det har været vigtigst for alle, fortæller han.

Målet er nu, at få indsamlet så mange som muligt af de 1,2 millioner kroner, som Anna Søby og familien har brugt på sagen, og indsamlingen er i fuld gang på www.projektanna.dk.

Hver en krone er vigtig i forhold til indsamlingen, og her onsdag middag var der indtil videre indsamlet 408.000 kroner. – Der skal lyde en stor tak til alle bidragsydere, det gør en forskel, udtaler Per Tørslev. På hjemmesiden vil der løbende blive opdateret, hvilke beløb der er indsamlet.

Hvad der sat det største aftryk hos Per Tørslev i hele forløbet, er han ikke i tvivl om.

– At Palle havde fortalt sin datter, at han ikke ville tage hjem fra Panama uden hende. Det glemmer jeg aldrig.

Se mere om indsamlingen på www.projektanna.dk