I den kommende weekend venter årets Storm Folkefestival i Haastrup.
I dagene den 9., 10. og 11. lægger Stormgården brosten og nyrestaurerede rammer til en stor gratis fest, der skal fejre fællesskabet, og er for alle.

– Vi glædes os helt vildt. Selvom det kan ligne kaos lige nu, så skal der nok komme styr på det hele. Der er så mange, der byder ind med hjælp, så vi når på magisk vis at blive klar hvert år, fortæller Gitte Stovgaard-Hansen, der sammen med sin mand Peter bor på Stormgården, der er omdrejningspunkt for festlighederne. Sammen med en håndfuld andre lokale ildsjæle er hun også initivtager til foreningen Storm, der har som erklæret mål at synliggøre den kulturarv, det liv og den natur, der omgiver Stormgården, landsbyen Haastrup og Sydfyn.

Rent musikalsk kredser festivalen om folkemusik i alle afskygninger, og stemningsmæssigt beskriver arrangørerne det som en høstfest.

- Annonce -

– Gæsterne der kommer her, vil gerne hinanden. Man mødes omkring fællesskabet i musikken, og nyder nogle gode dage med koncerter, jam og improviserede oplevelser. Vi synes også, at det er en festival for alle, og vi oplever, at mange børnefamilier synes godt om den type festival vi laver, hvor hele familien kan hygge sig sammen i trygge rammer med højt til loftet, forklarer Sara Bruntse, der også er en del af Storm og festivalens arrangørgruppe.

Mere end 100 frivillige hjælper til før, under og efter festivalen (Foto: privat)

Til årets festival bliver der noget ekstra fejre, da STORMs Folkesal, et multirum til koncerter, festivaler og meget andet, nu står færdigt og klar til brug efter en større renovering, støttet af Realdania, LAG SØM, Faaborg-Midtfyn Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen.

– Det har været, og er et kæmpe arbejde. Vi har fået god støtte til projektet, men det var aldrig blevet til noget uden de tusindvis af frivillige arbejdstimer, der er lagt i projektet, fortæller Peter Stovgaard-Hansen, der selv har været fast arbejdsmand på renoveringen det sidste års tid.

Peter Stovgaard-Hansen glæder sig til, at der nu bliver liv i Storms Folkesal.

De første der træder op på scenen i den nye folkesal, er det lokale husorkester Vandreklitten, og mon ikke salen der kan rumme cirka 150 mennesker bliver fyldt til bristepunktet, når snoren er klippet og festen skudt i gang.

Festivalens hoveddag er lørdag, hvor der er fuldt program fra kl. 10.00 til 01.00. Her venter blandt andet uhæmmet festlig klezmermusik med det svenske band Tummel, folkedans, familiepolka og sydamerikansk dansemusik.

Søndag vil der blandt andet være fløjtekoncert, friluftsgudstjeneste og besøg af Carl Nielsen Ungdomssymfoniorkester, inden den kl 14.30 står på fælles oprydning.

Der er gratis entré til festivalen, og der er flere årsager til, at gæsterne ikke behøver at have pungen op af lommen. – Vi er igen begunstiget af nogle fondsmidler, gode frivillige kræfter, og så spiller mange af musikerne gratis, og de nyder heldigvis at være en del af festen og dele ud af deres passion for musikken, siger Sara Bruntse.

Sara Bruntse og Gitte Stovgaard-Hansen er sammen med hunden Smilla kravlet i en gammel hestevogn til ære for fotografen.

Håbet er, at der kommer mellem 300 og 500 gæster til festivalen i den kommende weekend. – Bliver vi 300 er vi glade, kommer der 500 så er vi lykkelige, og kalder det en kæmpe succes, smiler Gitte Stovgaard-Hansen.