Rasmus Kruse Bro gjorde sig forleden en uventet opdagelse, da han stødte på en  uventet og sjælden orkide-art i Hans Rasmussens Have. 

Det var et fund lidt ud over det sædvanlige, biolog i Faaborg-Midtfyn Kommune Rasmus  Kruse Bro gjorde sig, da han for nylig opdagede en sjælden orkide midt i Faaborg. 

Orkideen, som går under navnet Purpur-Gøgeurt, er, så vidt Rasmus Kruse Bro ved, ikke  blevet observeret på Fyn før. 

Han opdagede planten ved et tilfælde, da han var på et andet ærinde i Hans Rasmussens  Have: 

– Jeg var egentlig nede i Hans Rasmussens Have i forbindelse med en anden opgave.  Pludselig så jeg, der var en blomst, som ikke helt lignede de orkidéer, vi normalt ser i  naturen på Fyn og slet ikke i en park. En af mine kollega mistænkte, og kunne efterfølgende bekræfte, at det var en Purpur-gøgeurt. Som biolog, så har man lidt svært  ved at skjule sin begejstring, når man gør sådan et fund. 

Fredet plante 

Da Faaborg-Midtfyn Kommune indviede legepladsen i Hans Rasmussens Have tilbage i  2019, var det blandt andet med et fokus på at skabe mere vild natur i parken, som hang  sammen med legepladsen. Det betyder blandt andet, at græsset ikke bliver slået helt så  ofte, og Rasmus Kruse Bro tror, at det med al sandsynlighed har gjort, at Purpur 

Gøgeurten har fået mulighed for at etablere sig.  

Han pointerer, at planten er fredet, som betyder, at den ikke må plukkes. Han er dog  overbevist om, at folk nok skal respektere det, og vil være med til at passe på den. 

Særligt sjældent syd for Nordjylland 

Erik Ehmsen er fra Friluftsrådet, og sidder med i Det Grønne Råd i Faaborg-Midtfyn  Kommune som organisationens repræsentant. Han har også haft mulighed for at se den  sjældne plante, og har et bud på, hvordan den er endt i Hans Rasmussens Have: 

– Rasmus fremviste den i Det Grønne Råd. Det var ret stort, at få lov til at se den. Den er  for at sige det mildt ret sjælden, især når man kommer syd fra Nordjylland. Så frøet må  sandsynligvis være kommet et sted fra det nordjyske. Jeg ved, den er registreret et par  steder længere nede i Jylland, men jeg er ret sikker på, den ikke er blevet spottet på Fyn tidligere, slutter han.