Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Det summer af liv i Dyreborg. Bestyrelsen og de mange frivillige i Bådebyggeriet arbejder på nye faciliteter til lokalbefolkningen og turister: Cafégæster skal nyde kaffen og den smukke udsigt, kreative sjæle kan fra førstesalen lade sig inspirere af natur og lysindfald. Børnefamiliernes mindste kan fange krabber fra den nye bro, mens de lidt ældre børn kan padle en tur på SUP-boardet eller tage på opdagelse i kajakken. Læs om den store indsats og de store visioner.

Alt vidner om sommerens kommende aktiviteter ved Bådebyggeriet i Dyreborg. Et kæmpestort info-skilt beskriver planerne, mens forårssolen reflekterer i de store panoramavinduer, der skal tillade gæster på førstesalen det fulde overblik over øhavet med udsyn til bl.a. Bjørnø og Avernakø.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Ved betonblanderen i perlestenene foran Bådebyggeriet tager et par af ophavsmændene imod til en rundvisning og en snak om de store visioner for stedet.

Michael Skov Hansen gik med i bestyrelsen fra starten i 2018, hvor det egentlig blot skulle være et lille brolaug, der ønskede at genskabe bådebyggebroen.

– Mange savnede den nedlagte bro, og vi skulle bruge ca. 300.000 kroner til gen-etablering, så vi dannede en forening og søgte penge hos fonde. Nordea-fonden og Friluftsrådet var de første, der støttede op om aktiviteterne, og der blev suppleret med kajakker og SUP’s. Foreningen er vokset til over 100 medlemmer, og projektomfanget er udvidet med støtte fra LAG-SØM, Landdistriktpuljen, Øernes Kunstfond, Lokale og Anlægsfonden, Realdania og Faaborg-Midtfyn Kommune, fortæller Michael Skov Hansen.

Indenfor i de endnu delvist rå bygninger forklarer næstformand Niels Sønderby om de næste planer. De regner med at have det grundlæggende færdigt til påsken, for de delprojekter, de har fået fondsmidler til, har deadline 1. maj.

– Og det sidste kommer hen over sommeren. Drømmescenariet kunne være, at der sidder 17 mennesker ved cafébordene og kunstnere ved deres staffelier, og at vi har fået lavet en træ-terrasse med en iskiosk, hvor pensionist-busserne kommer og stopper for at få deres kaffe. Og det er ikke helt umuligt med den her udsigt, siger Niels Sønderby.

Michael er tovholder i andre foreningsprojekter og er derfor trådt ud af bestyrelsen igen, men han og hans hustru Tine hjælper til som frivillige. Men Bådebyggeriet fik hurtigt erfaret, at Michael kommer med både drive og erfaring, når nye projekter skal søsættes.

– Jeg fik oprindeligt Michael med i bestyrelsen i Kulturhuset, og jeg vil gerne advare om, at hvis Michael kommer med i en bestyrelse, så skal man være klar på, at der sker noget, smiler Niels Sønderby.

På sigt skal foreningen køres på samme vis som Provianten, hvor frivillige driver stedet, og hvor der skabes et lokalt medejerskab til stedet. Mange af de lokale i Dyreborg har meldt sig ind i foreningen, for det giver noget særligt at arbejde sammen som frivillige.

– Det er sjovere og mere givende end at sidde hjemme. Frivillighed er en anden form for samvær, og når man ser resultater, bliver man da helt stolt, fordi det samtidigt medvirker til at holde kulturlivet og landsbyen i gang, siger Michael Skov Hansen.

Fra øjebæ til arkitekt-perle
Vi er kravlet op ad stigen til det indskudte dæk, hvor udsigten er intet mindre end spektakulær. Den spæde forårssol varmer gennem det enorme trelags glasparti på 2,5 tons, der er tonet mørkt, så is og gæster ikke smelter i sommervarmen.

Michael flyttede til Dyreborg i 2014, og i 2017 købte han sammen med sin hustru Bådebyggeriet, da han kunne bruge værkstedet i sit firma. Men med den gode beliggenhed og det flotte udsyn over vandet, mente Michael næsten, det var synd, at ikke flere skulle få gavn af stedet.

Så nu knokler de frivillige at bygge vandkantsfaciliteter i samspil med professionel hjælp fra håndværkere.

– Projektet bygger på det samvær, vi godt kan lide hernede. Frivillighed giver medejerskab til de lokale, men mange opgaver har krævet håndværksmæssig kunnen, og havde vi ikke fået den store hjælp fra Henning Halvorsen (red. pensioneret tømrermester, samt tovholder på Bådebyggeriet og ombygningen af Dyreborg Kulturhus), så var projektet ikke realistisk, eller også var det kuldsejlet, siger Niels Sønderby.

Mange opgaver er udført med frivillig arbejdskraft, og når bygningen står færdig, bliver der brug for en anden type af frivillige, nemlig dem, der skal sikre den daglige drift og de mange events, der er visioner om.

Foreningen har satset mod at mikse aktiviteter for de lokale og for turister, dvs. aktiviteter, der passer til nutidens interesser.

Netop udvikling, tilpasning og turister er i fokus for ildsjælene i Dyreborg.

– Det er vigtigt at udvikle lokalområdet og åbne op udadtil i stedet for at lukke sig om sig selv. Der er efterhånden mere aktivitet og byudvikling herude end i Faaborg, og vi plejer at drille faaborgenserne med at Faaborg er en forstad til Dyreborg, smiler Niels Sønderby.

Så snart byggeriet står færdigt, er planen at fortsætte fondsansøgningerne med henblik på naturformidling, hvor foreningen bl.a. vil byde sig til i forhold til et samarbejde med Geopark Det Sydfynske Øhav.

Bådebyggeriet har fire hovedformål:


Etablering og drift af kystkulturelt støttepunkt, formidlings- og klublokale

Etablering og drift af offentlig tilgængelig badebro
med tilhørende kystaktiviteter, som fx kajak, SUPboards

Være base for lokale kreative og kunstneriske
ildsjæle, som inddrages i aktiviteter og får mulighed
for udstilling og salg af værker

I samarbejde med andre brugergrupper og foreninger at styrke og udvikle faciliteter og sammenhængskraften i lokalsamfundet