Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Der er gang i iværksætteriet i Falsled for tiden. Bag ét af de seneste iværksætterskud står tilflytterne Jens og Carole Bergh. Bag sig har de en fantastisk fortælling om deres passion for at bygge om og starte op, og deres næste kapitel skal udspille sig i den lille landsby, hvor de fryder sig over, at der nærmest er hilsepligt. Velkommen til Marie Florence Atelier og delikatesser.  

Er du sådan en, der nøje overvejer tingene, inden du begiver dig ud i noget nyt eller ukendt? Eller kaster du dig nysgerrigt ud i eventyr og håber på at lande på benene? I Falsled har iværksætterparret Jens og Carole endnu engang kastet sig ud på ukendt grund og har netop åbnet en delikatesse, hvor de sælger alt mellem himmel og jord – der er kun ét kriterie for deres varer – de sælger kun produkter, de selv elsker.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Forelsket i Frankrig
Vi har placeret os blandt de mange delikatesser ved bordet med lys, vaser, tæpper og andre brugsgenstande og lækkerier. Carole henter kaffe fra maskinen bag den farvestrålende disk, som Jens har lavet.

– Sådan er det, at jeg får idéerne, og Jens udfører dem, griner Carole.

Hun sætter sig for at fortælle om, hvordan de endte med at åbne en delikatessebutik i Falsled. Butikken er netop åbnet, og Carole skæver jævnligt mod døren for at se, om der skulle komme en kunde.

Jens og Carole mødte hinanden tilbage i 1996 på Frederiksberg, hvor Jens flyttede ind i lejligheden under Carole. Blot en uge senere rejste de sammen ned til Caroles søster i Frankrig, hvor de blev vildt forelskede.

– Vi talte hurtigt om, at når vi går på pension, så er det i Frankrig, vi skal bo, og så købte vi en ruin, for vi elsker begge to at renovere, fortæller Jens.

Parret endte dog med at bosætte sig i Dragør, sammen med deres fire sammenbragte børn.

Døren går op, og Carole er ikke sen til at rejse sig og betjene. ‘Jeg skal da lige kigge engang, Gud nej, hvor er de mange, fine ting.’ Kunden er lokal, nysgerrig og begejstret, og da hun har fået en grundig vejledning i opvarmning af gløgg, den gode med rom i naturligvis, og en smilende portion small talk med Carole, forlader hun butikken, og fortællingen kan fortsætte.

Først i 2004 flyttede parret til Frankrig for at bo, men årsagen til springet var alt andet end lykkelig og rationel. Familiens juleferie var nemlig endt i tragedie, da de blev fanget i en tsunami på den thailandske ferieø Krabi. De bliver begge tavse, for det er et minde, det er svært at træde ind i og genbesøge, selvom alle seks klarede sig igennem uden fysiske mén.

– Efter ulykken tog vi springet og flyttede til Frankrig, hvor vi boede på et stenslot. Vi havde købt et lysstøberi for at sælge smukke lys, men de var svære at sælge pga. religionen dernede. I Frankrig er lys til dekoration, man tænder ikke lys i hjemmene, fortæller Carole.

Det blev kun til toethalvt år i Frankrig, hvor bl.a. sproglige barrierer havde indflydelse på beslutning om at vende hjem igen. Men opholdet i det sydlige var en god rekreation ovenpå ulykken, og tilbage i Danmark var der masser af arbejde til Jens, der er malermester. Parret bosatte sig i Jægerspris, hvor de endnu engang kastede sig over et hus at renovere.

Endnu en kunde træder nysgerrigt ind ad døren, og Carole er på tæerne, inden døren når at lukke igen. ‘Tillykke med det, det er ellers blevet pænt her. Her er da lidt af det hele. Har i åbent nu? Hold da op, her er sket noget, det er bare godt’.

Med kaffen i koppen og et beundrende blik i øjnene kigger Jens på sin hustru, der er i sit es, når hun betjener deres kunder.

Endnu et eventyr
Kunden forlader butikken med en adventsgave i hus, og Carole returnerer. For selvfølgelig skulle de ikke blive i Jægerspris. De solgte det renoverede hus og kiggede længe efter hus i hele landet.

– Vi så på et hus i Falsled, men det var ikke lige os. Men det var området; bakkerne, Faaborg by, og byen her med havnen. Vi var skudt i roen her i området, fortæller Jens.

I marts 2021 købte de et hus på Strandparken, som de skal renovere, naturligvis, mens de også ledte efter lokaler til Jens’ malerværksted. De så et til salg-skilt ved hovedvejen og spurgte på prisen, og efter de havde set lokalerne, var det ikke længere til diskussion. Kun til diskussion med banken, der var lidt tøvende med at låne penge til endnu en bygning i en lille landsby.

Men stedet var oplagt som værksted – og så en butik – med en placering lige ud mod en trafikeret vej, parkeringsmuligheder og et stort vinduesparti.

– Jeg har sagt mange gange i mit liv, at jeg gerne vil hygge mig og lave det lækkert for kunderne – og nu sker det! Men vi ved jo ikke, om det kommer til at virke, siger Carole.

De lokale er dog begejstrede for, at der sker noget i den østlige ende af byen, ligesom de øvrige erhvervsdrivende i byen har taget godt imod de nye iværksættere.

Udover en drøm om at drive selvstændig virksomhed, så var det også roen, der trak parret i retning af Falsled.

– Vi havde et egentlig et ønske om Bornholm, men vi finder den samme mentalitet og kultur her. Her er ingen stress og ingen biler, og så er der vandet. Og så er der nærmest hilsepligt, og det kan vi godt lide, siger Jens.

I Frankrig er det kutyme, at ekspedienter snakker med deres kunder, og det nærvær ønsker Carole at tage med sig i delikatessen i Falsled.

– Min idé er at give gode oplevelser, nærvær og en fornemmelse af, at det her er et sted med fine ting, hvor de er meget velkomne. De skal fornemme, at stedet taler til en. Når man kigger udefra, ligner det en almindelig butik, men når man kommer ind, så skal der være sådan en wauw-effekt, som spejlene og lyset giver. Vi får allerede meget ros, så vi må have gjort det rigtige, griner Carole.

Døren går op igen, og endnu et tillykke lyder fra en interesseret kunde. ‘Jeg skulle lige ind og se, hvad det var. Det er da spændende, jeg har hørt, at I sælger maling’.

Og ja, hvis man forlader det dragende forrum med brugskunst og delikatesser og bevæger sig længere ind, så opdager man, at Jens har indrettet et showroom, hvor han har opstillet plader med eksempler på effektmaling og dekorationsmaling til inspiration for andre indretnings-nørder.

Parret har planer om at udvide med et café-område foran butikken, og sortimentet udvider de løbende, når de på deres ferier bruger tiden på at lede efter nye delikatesser, som de kan friste og forkæle deres kunder med.