Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Pedersen / privat

Superligaen er ikke bare Superligaen. Fodboldeliten har fået en online-lillebror, eSuperligaen, hvor de dygtigste virtuelle fodboldspillere hver tirsdag og onsdag dyster på live-TV. Mads Bang har altid spillet lidt FIFA hjemme på værelset, men pludselig tog karrieren fart, og i dag udgør Mads Bang én af de tre spiller, der udgør OBs trup i eSuperligaen.

Når Mads har fri fra Faaborg Gymnasium tirsdag eftermiddag, tager han toget til hovedstaden og indlogerer sig på hotel. Det næste døgn er han ikke gymnasie-elev, men fodboldspiller på superliga-niveau. Fra TV3s studie dyster Mads og holdkammeraterne på live-TV i online-fodbold-spillet FIFA. Første live-kamp spillede han i maj i år, hvilket var en stor oplevelse for den unge faaborgenser.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Mit hjerte har aldrig banket sådan før. Der er chokerende store følelser i spillet, og det var en kæmpe forløsning at vinde min første kamp, fortæller Mads Bang.

På vej til tops i et sært univers
I Danmark har vi forholdsvis mange FIFA-spillere, og der er kamp om pladserne på superliga-holdene. Men for mange faaborgensere vil online-gaming være en ukendt størrelse. Det er måske ved at ændre sig.

– Det er da et sært univers, men det er et spil, der er på vej frem. Det er stadig meget nyt, at man kan spille FIFA på superliga-niveau, for det var først i 2018, at den rigtige superliga gik med ind i det. Og så er eSuperligaen fortsat en light-udgave, forklarer Mads Bang.

På sit værelse har Mads gennem mange år spillet FIFAs verdensrangliste-turneringer. Håbet har været at blive spottet af en leder eller træner fra en af superligaklubberne, og en dag i 2020 gik håbet i opfyldelse.

– Jeg blev ringet op en tilfældig fredag og spurgt, om jeg var interesseret. Jeg havde brugt meget tid på at spille, så opkaldet var en hel forløsning. Jeg var ganske lykkelig, for det er det, man stræber efter, siger Mads Bang.

Det var FC Midtjylland, der kaprede Mads til deres trup. Desværre for Mads er FC Midtjylland en stor klub, hvorfor han blot fik tre kampe som reservespiller i den første sæson. Alligevel var der god erfaring at hente.

– Kampene vises live fra TV3s studie for flere tusinde tilskuere. Det blev faktisk tidligere optaget i samme studie, som de optager Vild med dans i, og det er et sejt miljø med topprofessionelle mennesker. Selvom jeg ikke skulle spille, så kunne jeg suge til mig fra hele oplevelsen, fortæller Mads Bang.

Sæsonen efter skiftede Mads til OB, hvor han blev en del af den faste trup, der består af tre spillere.

Kamp om stregen
Inden Mads blev opdaget, havde han en almindelig hverdag med skole, fodbold og hygge med vennerne. Et par gang om ugen spillede han FIFA på sin Playstation, man langt fra hver dag. I dag ser hverdagen anderledes ud, for det kræver sit at spille med på topniveau.

– Jeg træner meget mere nu. Man skal kunne give mere af sig selv, for niveauet er vanvittigt højt. FIFA-verden er stor i Danmark. Og så er hele onsdagen pillet ud af mit skema på gymnasiet, og det er sket i god dialog med mine lærere og med ledelsen på gymnasiet. Jeg har heldigvis også mødt god opbakning fra mine venner og familie, siger Mads Bang.

Når tirsdagens live-kamp er overstået, tager OB-spillerne tilbage på hotellet og gennemgår aftenens kamp. Onsdag kan Mads bruge på sine lektier, inden det går løs igen om aftenens med endnu en live-kamp.

– Vi nørder overraskende meget med det. Vi ser kampene sammen efterfølgende og snakker om fejl og mangler og giver hinanden feedback, forklarer Mads Bang.

Formatet er noget anderledes end det, man kender fra Superligaen. I den virtuelle version spiller holdene mod hinanden to mod to. I første kamp, der varer 15 minutter, spiller de to første fra hvert sit hold mod hinanden, og herfra føres scoren videre til anden kamp. Vinderen er det hold, der samlet har scoret flest mål, så holdkammeraterne er meget afhængige af deres indbyrdes indsats.

– Præstation kræver, at man er i en god zone, og selvtillid er afgørende. Man skal være en kæmpe person, og FIFA-scenen er ikke for alle. Kroppen reagerer, du sveder, hjertet banker løs. Og du sidder i et studie med passionerede medspillere, og kampen er på dine skuldre. Det er en ubeskrivelig fed følelse, når det lykkes – og en ubeskrivelig dårlig følelse, når det glipper, siger Mads bang.

Det kræver med andre ord nerver af stål at præstere på topniveau på live-TV og forblive i toppen af gamet.

– Det er chokerende hårdt mentalt, især på grund af den dårlige start, vores hold har fået. Vi har spillet fire runder, og vi har kun fået én sejr. Så vi skal have point i næste kamp, for vi er under stregen, fortæller Mads Bang.

Forståelse og fællesskab
Mads’ forældre har aldrig forstået, hvorfor han kunne hidse sig op over et spil, og hvad den store passion for computerspil handlede om. Men hans bror kunne se både talentet og passionen.

– Min storebror sagde, ‘giv ham maks to år, så spiller han i den bedste liga.’ Jeg tror, at mine børn vil forstå, at man kan gå op i esport med liv og sjæl, siger Mads Bang.

Med Mads’ avancement i rækkerne er der kommet mere forståelse og anerkendelse.   

– Første gang, jeg delte noget om FIFA på Facebook, var, da jeg havde vundet et fjernsyn i en turnering. Nogle af mine venner syntes, det var sejt. Nu spiller jeg med logo på brystet, og flere spørger ind til det. Nogle esportspillere holder det skjult, jeg lægger det gerne op på fx Instagram, for jeg holder af vores smukke liga og hjælper gerne med seertallene, forklarer Mads Bang.

Ud over passionen for spillet og adrenalinruset under kampene, så er der også et stærkt kammeratskab i esportsverden.

– Jeg har fået rigtig mange gode venner, og jeg kan slet ikke takke FC Midtjylland nok for den tid, jeg spillede der. Jeg blev taget så godt imod i miljøet og den nye verden, og jeg tror, man er nødt til at være i det for at vide, hvor fedt det er, siger Mads Bang.

Desværre for den unge gymnasie-elev, så er der fortsat en stor gruppe, der har til gode at forstå esport-passionen.

– Pigerne er lige så langt fra at forstå det som min farmor! griner Mads Bang.

Mads og OB-holdet har et klart mål – de skal løfte trofæet, når de vinder ligaen. Hvilket også er realistisk, hvis seertallet fortsætter med at være højt nok til at vise kampene.

– Jeg håber eSuperligaen fortsætter, for det giver så gode minder, når der er en verden, hvor alle er passioneret. Det er er fedt sted at jagte succes, siger Mads Bang.