Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen / Privat

Til december rejser Kenneth Johansen atter en gang til Thailand, hvor han har været så ofte før. Denne gang i fire måneder, da han har fået orlov fra sit job som projektkoordinator for Ungdomsskolens iværksætterprojekt og -værksted. Kenneth har et klart mål for turen; han skal skabe netværk og opstarte forretninger, så der er grobund for det seniorliv, han drømmer om, hvor sommeren tilbringes i Danmark og vinteren i Asien.

– Det er nu eller aldrig. Hvis jeg skal det her, så skal det være nu, at jeg skaber netværk , så jeg får mig den tilværelse, jeg ønsker mig på sigt.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Socialt entreprenørskab
Computeren er koblet til den store fladskærm i stuen, for under nedlukningen har Kenneth måttet sidde i sin stue og holde forretningsforbindelserne ved lige ved hjælp af mails og videoopkald. Drømmene holdes i live med de mange farvestrålende fotos, der også glider hen over skærmen, og ved hjælp af de hilsner, han jævnligt modtager fra de iværksætter-projekter, der allerede er sat i gang.

– Iværksætteri handler om at få gode idéer og også vide, at ikke alle virker. Men de bedste idéer skal omsættes til noget, som har værdi for andre, det er vigtigt. Det er ikke Løvens Hule og millioner i en fart. Jeg kigger mere ind i det sociale aspekt og bruger mine kompetencer til at omsætte det, jeg har lært om entreprenørskab, innovation, idéudvikling og kreativitet, til gode, lokale projekter, forklarer Kenneth Johansen.

Kenneth er selv iværksætter og har gennem tiden været med til at starte en masse hjemlige iværksætterprojekter.

– Jeg kan simpelt hen ikke lade være og ser næsten altid ting med iværksætterbrillerne på. Der var en, der for noget tid siden sagde til mig: Dig, du er da iværksætter helt ned på celleplan. Jeg tror nu, det var ment positivt.

Sidste sommer, da coronapandemien nærmest tvang de fleste danskere til at afholde deres sommerferie i hjemlige omgivelser, så Kenneth nye iværksættermuligheder lokalt på sydfyn, nemlig en idé om at udleje store gummibåde, såkaldte RIB-både, i det sydfynske henover sommeren. Virksomheden fioniaboatcharter. com blev stiftet.

– Jeg fik opkøbt en del RIB-både til denne forretning i efteråret og havde også en lidt halvskør lidt vild idé om, at tage turister med ud på havet og ved selvsyn opleve de historiske begivenheder som har fundet sted i vores lokalområde. Sådan en slags vægtertur til søs og jeg havde da også fået kontakt til vægterne i Faaborg, som også godt kunne se noget ide i det koncept, siger Kenneth Johansen.

Bådudlejninger er dog sat i bero til næste sommer, da nedlukning og restriktioner er trukket ud, og Kenneth har måttet allokere en masse økonomi, tid og energi ud til at fastholde projekterne i Thailand.

– Ja, sådan er det med iværksætteri og disse projekter. Der kommer en tid for alting og virker de ikke lige nu, så sættes de i bero eller lukkes ned – og en dag tages de nok op af skuffen igen, fortæller Kenneth Johansen.

Kenneth har rejst meget i Thailand og det øvrige Asien, og han har ved selvsyn set, hvor hårdt nogle familier sidder i det. På mange af de mindre øer lever de stort set udelukkende af turismen, og under corona er mange mennesker rejst væk fra øerne og søgt lykken i storbyerne. Med et par investeringer, eller indskud, har Kenneth på én og samme tid sikret et par familier en levevej, samtidig med at han har sikret, at øen fortsat kan fungere og har et indtægtsgrundlag, og er klar til de turister, der forhåbentlig skal være en del af hans fremtidige levevej.

– Én af de familier, jeg kender fra mine besøg på øen Koh Mook, fik en lille dreng, Alan, der var lungesyg. Han måtte indlægges på hospital på hovedlandet og have medicin i omkring et år. Der er ikke en sygesikring i Thailand, så jeg valgte at købe en lille butik og en tankstation til dem, så de kunne overleve og betale for medicin. Alan er i dag lidt over et år og skal i fremtiden hjælpe forældrene med at betjene tankstationen. De lokale thai’er derude har allerede døbt stedet Alan’s mini-pump, fortæller Kenneth Johansen.

Denne investering er en del af det, Kenneth kalder, social entreprenørskab, og han anser investeringen som en startkapital, som familien på sigt kommer til at kunne betale tilbage, og derefter vil de stå med en levevej i lokalområdet.

Når turisterne vender tilbage
Mange af disse mindre øer i Satun-området har slet ingen biler og bruger udelukkende scootere og små tuk-tuks. Når provianten skal ud til de mindre øer, foregår det næsten altid via både, de såkaldte longtail-boats, der er bygget traditionelt efter meget gamle principper. De er fladbundet og kan sejle helt ind i mangroven og op i floderne, men også helt op på stranden. Herfra dannes der kæder af menneskehænder, som sikrer, at provianten når fra vandkanten og ind på hylderne i de små butikker.

Mens turisterne indtil videre må nøjes med at længes efter de eksotiske strande, er beboerne på øerne gået tilbage til deres oprindelige erhverv, nemlig fiskeriet, og her har Kenneth også spottet et godt, socialt projekt, der kan kombineres med en senere indtægtskilde.

– Jeg har, sammen med min forretningspartner Khun Pansuk på øen Koh Lipe, hyret en kaptajn, der hedder Justin, til at bygge en longtail-båd til mig. Det er fantastisk at følge, at der ude midt i junglen i Krabiprovinsen går 12 arbejdere med håndøkser og motorsave og forvandler thikiathintræ til en 10 meter lang, rå longboat med 21 spantere på bare en uge, fortæller Kenneth Johansen.

Båden udføres i traditionel, thailandsk byggestil i hårdttræ, og indtil turisterne kan vende tilbage, og senere udenfor turistsæsonerne, kan båden fungere som taxiboat mellem øerne. Når turisterne igen besøger øen, kan Kenneth byde på original oplevelsesfiskeri med dykning og big-game-fishing.

Båden er nu færdigbygget og fuldt apteret med fiskeudstyr og fighterchair, og den er sejlet til øen Koh Lipe, der ligger i Satunprovinsen, hvor der mangler oplevelsesfiskeri. Øerne derude ligger midt i nationalparken, hvor der er varaner og macap-aber på strandene, som fanger de røde krabber. Her er jungle og strande med blå laguner og flotte, uspolerede koralrev, og så er der endnu ikke mange andre turister. Vi skal fiske de store fisk på 50-100 kg., kæmpe store fisk som barracuda, tun eller marlin, sailfish og wahoo, og så skal vi på bedste thai-manér huske at have en middagslur eller lave en barbecue på stranden med de fangede fisk, forklarer Kenneth Johansen.

De helt store fisk slippes ud igen efter catch & release-metoden, og de får en buddhistisk hilsen med sig, inden de svømmer videre. Provinsen, der skal være Kenneths andet hjem, ligger i det sydlige Thailand på grænsen til Malaysia og med Andamahavet omkring sig. Her er der flotte koralrev, og Kenneth ser med flere både af samme type også muligheder for at arrangere såkaldte live-aboards med snorkel- og dykker- og oplevelsesturisme på sigt.

– Der er SÅ flot. Gamle koralrev fra urtiden tårner sig op som bjerge og er helt omkranset af jungle. Derfor er jeg heller ikke interesseret i masse-turisme, men i at beskytte de følsomme områder. Det gælder også til at finde metoder og kigge lidt mere nuanceret på, hvordan vi løser lokale problemer med fx den plastikforurening til søs, som visse steder, længere ned i Malaccastrædet i Malaysia og Singapore, er meget store, siger Kenneth Johansen.

For Kenneth er succeskriteriet, at de lokale overlever og får en levevej. Han vil vise dem, at der er muligheder for nytænkning og for at finde nye veje ved at tænke på unikke oplevelser, og på hvad turisterne vil have. Og så har han selv en stor interesse for både sejlads, dykning og fiskeri.

– Jeg er 55 år, og jeg vælger at springe ud i det. Jeg underviser herhjemme unge i det med at turde at drømme lidt vildt, at springe ud i nye ting og tage nogle flere sats i tilværelsen. Jeg har altid gerne villet kombinere at være i Danmark om sommeren og i Asien i vinterhalvåret, og hvis jeg skal det her, så skal jeg nok begynde at opbygge det nu, forklarer Kenneth Johansen.

Går du også med drømme om at skabe en helt særlig pensionisttilværelse, så giver Kenneth gerne gode råd om iværksætteri og socialt entreprenørskab. Ønsker du en rejse i området i det sydlige Thailand eller at benytte nogle af de forskellige services, så hjælper Kenneth gerne med alt fra planlægning, indkvartering, billetter, pickup og vejledning.