Tekst: Christina Bøgebjerg
Foto: Horne Haveservice/Det Rigtige Faaborg

Ole Folmer er anlægsgartner, og har firmaet Horne Haveservice. Og de har travlt, men han stiller alligevel op til et par fif og fiduser til den velplejede have.

Foretrækker du en pæn græsplæne, har Ole nogle gode råd.

– Det er lige tidligt nok at slå græsset nu. Du risikerer at sætte væksten tilbage, hvis der kommer frost, når du har klippet spidserne af. Græs gror først ved en gennemsnitlig døgntemperatur på 7 grader. Men det kan være en fordel at tromle snart, så du mindsker ujævnheder i plænen, hvilket især er relevant, hvis du har en robot græsslåmaskine. Lige nu er jorden dog for våd til at tromle. Jeg ville vente til omkring påske. For at være lidt nørdet så handler det om, at man pakker de nederste jordlag for meget, hvis man tromler på for våd jord, og det nedsætter vækstbetingelserne for græsset.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Mht. gødning kan du enten gøre det nu, lige før du tromler, eller vente til du har slået græsset første gang. Det er vigtigt at gødske lige efter, du har slået græsset, så gødningskuglerne ikke bliver spredt af maskinen, og gerne lige før der kommer regn, da gødning kræver vand, for at planterne kan optage det. I dit lokale plantecenter eller foderstof forretning kan du finde forskellige typer, som afhænger helt af din jordkvalitet. Det er faktisk ret enkelt at bestille et kit på nettet til at bestemme jordkvalitet, som man derefter sender ind til analyse. Og det er ret væsentligt at du ikke gødsker forkert, men får den rette type og mængde gødning, både af økonomiske og miljømæssige årsager, fortæller Ole.

Han tilføjer: – Hvis du lader plænen være langhåret i efteråret, så stråene kan ligge ned, mindsker du risikoen for mos. De gule pletter, der kan komme af frosten, kan du til gengæld ikke forhindre.

Er du til vilde bede, kan du sådan set bare lade det hele gro. – Men hvis du vil have fine bede og mindre problemer med ukrudt resten af året, skal du luge grundigt nu. Er jorden tør, er det begrænset, hvor meget planterne gror, så man kan nøjes med at skrabe af i overfladen og lade det ligge og visne i solen. Det er lidt en temperamentssag, om du vil fjerne gamle blade, men jeg gør det. Du kan enten smide dem på komposten eller lægge dem under hækken, så du mindsker ukrudtet.

Der er kommet større fokus på biodiversitet, hvor man planter blomsterlinjer i bedene, som tiltrækker flere insekter, for eksempel bivenlige blomster. På den måde skaber du fødegrundlag for de dyr, du gerne vil have i haven, eksempelvis pindsvin og fugle, påpeger Ole.

– Der er ikke noget, der hedder en “vedligeholdelsesfri have”. Man kan selvfølgelig vælge græssorter, der ikke skal slås så meget, hvis man selv anlægger plænen. Men på sigt vil der alligevel komme andre frøsorter til. I bedene kan du plante bunddækkende planter som for eksempel efeu eller storkenæb (geranium) eller løvefod (alchemilla mollis eller alpina), som konkurrerer med ukrudtet. Så bliver bedene nemmere at holde, fortæller Ole.

Drømmer du om at have frugttræer i haven, skal du plante dem nu. – Det er ved at være sidste udkald, hvis de skal bære frugt til efteråret. Og der er faktisk også ved at være udsolgt af både træer og planter rundt omkring. Folk har haft mere tid til at gå i haven pga. Coronaen, og det kan mærkes på udbuddet. Du skal også være opmærksom på bestøvning, så enten skal din nabo have frugttræer, eller du skal plante flere selv, for at træerne kan blive bestøvet. Jeg anbefaler at bruge én sort, som for eksempel Rød Aroma eller Elstar. Har du allerede frugttræer, skal de beskæres nu for at få en bedre frugtsætning, opfordrer Ole.

Så find riven, lugejernet, trillebøren og græsslåmaskinen frem. – Tromlen kan du enten leje, eller få en anlægsgartner til at komme ud og tromle haven for dig, afslutter Ole.