Tekst og foto: Christina Bøgebjerg

Når sneen falder og frosten bider, indbyder vejret ikke ligefrem til en dukkert. Men måske du skulle overveje at blive vinterbader alligevel.

Lars Thorup har vinterbadet lige siden han flyttede til Faaborg i 1979. Han og hans kone Anette bor i Sct. Hans Gade, så de kan nærmest gå fra deres havelåge direkte ud på broen ved Langelinie. Han kan også sagtens finde på at hoppe i om eftermiddagen eller aftenen, selvom han har taget en dukkert om morgenen.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Normalt er vi en lille gruppe, der bader fast sammen hver morgen. Men for tiden bader Anette og jeg for os selv. Vi glæder os til at kunne mødes med de andre igen. Vi plejer som regel at stå at sludre lidt sammen bagefter, især om politik. Og når en har fødselsdag, spiser vi brunch sammen privat, fortæller han.

Der er delte meninger om, hvorvidt man må starte op som nybader om vinteren. Lars mener dog ikke, der er nogen problemer i det:

– På denne tid af året har vi hue på, og får aldrig hovedet under vand. Han startede ikke selv pga. de helbredsmæssige fordele, men kan sagtens mærke de gode virkninger af vandet. – Hvis jeg vågner med lidt skuldersmerter, er de væk efter badningen pga. endorfinerne. Og hvis jeg vågner lidt halvsur, så forsvinder det også med en dukkert. Vi har stort set heller aldrig forkølelse eller influenza, det gælder både for os, og for de andre vi plejer at bade med.

Vinterbadning skulle faktisk være sundt, bl.a. fordi det øger udskillelsen af endorfiner, som er kroppens egne morfinstoffer. Endorfinerne kan lindre smerter og mindske depressive symptomer. Derudover virker kuldechokket fedtforbrændende, og desuden blodtrykssænkende, når man bader regelmæssigt. Du skal dog tage visse forholdsregler, før du hopper i det kolde vand.

Få gode råd til vinterbadning her:

Vinterbadning – Er det virkelig sundt at vinterbade? | Illvid.dk