Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen og Jørn Ungstrup

Allerede i skoletiden interesserede Jakob Frost og Jonas Pedersen sig for alt, der havde med sejlads og både at gøre. De var skolekammerater og venner gennem sejlklubben, og i dag lever de to bådebyggere af deres interesse for fart, sejlads og både. Mød Tucos ejere, der har bevaret et venskab gennem både konkurs og succes.

På toppen af en wienerstige i produktionslokalet, gemt bag beskyttelsesbriller og åndedrætsværn, står Jakob Frost og sliber løs på den båd, som de er ved at færdiggøre. Selvom Jakob Frost er medindehaver, så er det ikke uvant for ham selv at tage del i det hårde fysiske arbejde i produktionen. Det er umuligt at høre, hvad han siger gennem larm og værn, men kropssproget signalerer tydeligt, at han ikke har tid, og han peger hen mod sin kompagnon, Jonas Pedersen.

Jonas Pedersen er iført skjorte og bukser, som er den korrekte beklædning, når man varetager den administrative del af ledelsesarbejdet. Jonas Pedersen sætter sig tilrette på kontoret, hvor han er omgivet af symboler på den succes og det brand, som Tuco sejler på toppen af. Små prøver af glasfiber-komposit-materiale, plakater af bådserien ProZero og diplomer, der tilegner virksomheden priser og hæder.

Den spæde start
Kort efter folkeskolen begyndte Jakob Frost og Jonas Pedersen begge den fireårige uddannelse som bådebygger. Jonas Pedersen kom i lære hos Walsteds Bådværft på Thurø, mens Jakob Frost holdt sig lokalt og tog uddannelsen på Faaborg værft.

De vidste begge, at de gerne ville være selvstændige, og i weekenderne mødtes de og arbejdede med reparation og vedligeholdelse af både i deres første virksomhed, JJ Bådhåndværk, der blev stiftet i 1998. De to kammerater investerede i produktionsudstyr og maskiner, og ordrerne rullede hurtigt ind.

– X-yacht spurgte, om vi ville deltage i et udviklingsprojekt med udvikling af prototyper til 40-fods high performance sejlbåde. Få år senere havde vi 30 ansatte, og i sommeren 2000 leverede vi seks færdige både, og herefter skulle vi levere to mere hver uge, forklarer Jonas Pedersen.

I alt leverede de 120 både som underleverandører til X-yacht. Udviklingen i branchen var stor, og denne type både var ikke længere konkurrencedygtige.

Two in company
Virksomheden flyttede til større lokaler på Krogsbjergvej, og da de havde nået et internationalt niveau, krævede det også et passende navn. Tuco, som er et ordspil over two in company, fik nu ordrer ind fra Royal Denship på små superyacht´s. I perioden 2003-2008 producerede Tucos 50 ansatte stribevis af 85-105 fods superyacht´s.

Da finanskrisen i 2008 krævede ofre, var Royal Denship desværre et af dem. Tuco havde flere millioner til gode hos Denship og blev trukket med ned i konkursens dyb.

Men venskabet og viljen til iværksætteri var intakt, og Tuco fik sig genetableret og kom videre – nu i en ny og anderledes version.

– Vi var, og er, meget drevet af en nysgerrighed på vores fag og interessen for effektive både. Vi var på jagt efter at bruge vores viden og udnytte materialets egenskaber, og i dag er vi et kendt brand i store dele af verden, fortæller Jonas Pedersen Tuco har nemlig specialiseret sig i at bygge både af kulfibermoduler. Med få formværktøjer kan de sammensætte mere end 250 forskellige bådtyper, der alle passer til den enkeltes behov.

Venskabet
Jonas Pedersen har talt sig godt varm omkring det fantastiske materiale, som kulfiber-komposit er, da Jakob Frost lidt hektisk kommer susende ind på kontoret med slibestøv i håret. Der er travlt i produktionen, men han kan lige afse nogle minutter til at svare på, hvordan det er at være en del af en succesfuld virksomhed.

– Vi er nok allermest stolte af, at vi er her endnu. Men også det, at det er lykkes at skabe et navn, et brand, som er blevet verdenskendt. Det er jo bare en båd, men den adskiller sig alligevel. ProZero har et unik design og er bygget op af fleksible moduler. Og så er den mere effektiv end konkurrenterne på markedet, og lettere og mere behagelig at være ombord i, forklarer Jakob Frost.

Den klare rollefordeling er medvirkende til, at venskabet kan bevares. Jakob Frost har fingrene i produktionen, mens Jonas Pedersen udvikler på kontoret. Det nytter ikke at lave det samme, forklarer de.

– Vi har det samme mål, men forskellige interesser. Vi sparrer med hinanden, men vi kigger ikke hinanden over skulderen – vi stoler fuld ud på hinanden. Det er vigtigt, at vi ikke er ens, og at vi ved, vi ikke er ens. Også under nedture. Der, hvor man slår sig, er det, man husker. Men vi har tillid til, at det går. Den største kvalitet ved Jonas er, at man ved, hvor man har ham, siger Jakob Frost.

Jonas Pedersen påpeger, at Jakobs største kvalitet må være, at han er en do’er. Han får tingene gjort, opgaverne bliver løst – uden ævl og kævl.

Udover at være økonomisk og juridisk tæt forbundne gennem Tuco, så ses kammeraterne også privat, hvor de sejler og udvikler både sammen.