Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

Falsled Strand Camping Laug

Da fastliggerne på Falsled Strand Camping modtog den triste nyhed, om at deres campingplads skulle lukke, tog de en hurtig beslutning. De oprettede et campinglaug. Nu drives campingpladsen frivilligt af en gruppe handlekraftige fastliggere.

- Annonce -

I den ubemandede reception, der også fungerer som pladsens turistkontor, hænger der en selvbetjent tjek-in-automat. Automaten er en del af laugets proces mod at få optimeret og forenklet driften, der nu afhænger af frivillige hænder. Allan Knudsen er formand for bestyrelsen, og sammen med næstformand Mikael Bruun-Rasmussen står han i spidsen for det enorme arbejde, det har været at redde deres campingplads.

– Vi fik et chok, da campingchefen Frederik Hansen overrakte os den triste nyhed. Han og familien ville emigrere til Sydafrika, og pladsen ville lukke. Det var i juni 2018, og så satte vi gang i alle de kreative tanker. Alle fastliggere var enige om at oprette en forening – et laug – og drive pladsen videre. Vi fik lavet en aftale om at leje pladsen i to år, og så gik vi igang, fortæller Allan Knudsen.

Allan Knudsen havde gennem en kammerat hørt om et campinglaug på Baagø, og de lånte en del af konceptet fra dem. Den administrative del krævede meget af fastliggerne: oprettelse af cvr-nummer, udarbejdelse af vedtægter og ordensreglement, aftale med Nets om betalingssløsninger, aftaler om affaldshåndtering og meget andet.

– Efter den stiftende generalforsamling gik vi i gang med at rive, rengøre og gøre pladsen klar til sæsonen. Vi havde budgetteret med 25 fastliggere i lauget, så ville det løbe rundt, men vi har allerede 43 medlemmer, så der er en god økonomi, forklarer Mikael Bruun-Rasmussen.

Her er plads til alle

Nu er sæsonen i gang, og pladsen er trimmet. Der er tyndet ud i buske og træer, og tilbage står alle de store ege- og bøgetræer, som er med til at give pladsen den ro og atmosfære, som fastliggerne så nødigt ville undvære. Mikael Bruun-Rasmussen bor i Nyborg med sin hustru, Mona, og de blev begge bjergtaget, første gang de besøgte pladsen for otte år siden.

– Der er en særlig ånd her, alle kommer hinanden ved – uden at overrende hinanden. Her er der ikke en flok fastliggere, der drikker øl på bænken ude foran. Her er alle velkomne, og så er der jo en pragtfuld natur og udsigt. Faktisk skulle min kone og jeg bare være her en gang i en påske, men så faldt vi for det og har hængt fast lige siden, fortæller Mikael Bruun-Rasmussen.

Allan Knudsen og hans hustru, Birthe, bor i Odense og har været fastliggere på pladsen i ni år. Gennem de mange somre på pladsen er de to familier blevet en slags campingvenner, og derfor var de ikke i tvivl om, at de ville kunne samarbejde om projektet med at overtage driften af pladsen.

For at blive medlem af lauget skal man være fastligger. Faktisk kan man slet ikke blive fastligger uden at melde sig ind i lauget. Og selvom pladsen kunne løbe rundt alene med fastliggere, så gør lauget meget ud af, at ‘strejfere’, som er fastliggerjargonens muntre betegnelse for øvrige campister, skal følge sig velkomne og være en del af de fællesarrangementer, der er på pladsen.

Ejerskab

De 43 fastliggere kommer fra alle dele af landet, sågar er der enkelte fra både Tyskland og Thailand. De bidrager alle til at vedligeholde pladsen, i det omfang de kan. To gange årligt afholder lauget en fælles arbejdsdag, og i november måtte de lukke for tilmeldingerne, da de første 30 havde tilmeldt sig.

– Alle føler et stort ejerskab til pladsen. Vi har en person, der er bålpladsansvarlig, nogle fejer fliserne, når de trænger, andre klipper hæk. Der skal også jævnligt fyldes op med toiletpapir og tømmes affaldsposer. Det har været hårdt arbejde, men nu står vi med en plads, der fremover bliver nem at holde, og pladsen ser nu ud, som vi altid har ønsket os, fortæller Allan Knudsen.

Formanden og næstformanden har taget de faste og lidt større opgaver. To gange ugentlig klipper Mikael græsset på den 30.000 kvm store plads. Og tre gange om dagen tester Allan vandkvaliteten i poolen. De to er at finde på pladsen det meste af tiden. Den eneste opgave, de har udliciteret, er rengøringen, som varetages meget fleksibelt af Faaborg Rengøring.

Lauget har fokus rettet mod vedligeholdelse af pladsen, og således er der ingen store planer om udvidelser eller nye tiltage. En del af pladsens charmen er nemlig ifølge fastliggerne, at der er tydelige tegn på den udvikling, pladsen har gennemgået. Selvom der er flere moderne baderum på pladsen, så er de gamle baderum blevet bevaret, med åbent tag og et blomstervæld i midten. Når gæsterne træder ind her, bliver flere nostalgiske og minderne vælder frem, forklarer fastliggerne.

Støtte og opbakning

Al arbejde i lauget er frivilligt og ulønnet. Aldrig har de arbejdet så meget til så dårlig en løn, joker de. Men arbejdet har været både sundt og lærerigt for de pensionerede fastliggere. Således har Mikael siden 1. april cyklet 105 kilometer – udelukkende på campingpladsens område vel at mærke, og Allan har udviklet sine IT- og sprogfærdigheder.

– Siden 1. januar har jeg besvaret helt utroligt mange mail, på både tysk, engelsk og dansk. Her har jeg fået god hjælp fra google translate, fortæller Allan grinende.

Lokalbefolkningen i Faldsled har vist stor interesseret i campingpladsens fremtid, og flere har endda tilbudt deres hjælp. Faaborg-Midtfyn kommune har også været en kæmpe støtte for de frivillige kræfter i lauget.

Selv de lokale institutioner har øje for naturperlen i Faldsled. I år har Ferritslev Friskole benyttet pladsen til lejrskole, og da Faaborgegnens Efterskole havde afslutning på skoleåret, foregik det med overnatning på Falsled Strand Camping.

– Det er dejligt med lidt liv på pladsen, når der kommer en flok unge mennesker. Og så blev der naturligvis tudet lidt rundt omkring i krogene, da efterskoleeleverne skulle tage afsked med hinanden, fortæller Allan Knudsen.

I januar i år blev pladsen solgt til en ny ejer, og til fastliggernes usigelige glæde, så er der ingen planer om, at der fremover skal være andet end campingplads på stedet. På spørgsmålet, om hvorvidt de vil fortsætte med at passe stedet som en frivillig forening, svarer de ikke helt afvisende.

Fakta:

108 pladser

8 hytter

Sæson fra 1. april til 30. september

Overnatning 125 kr. for voksne, 75 for børn (ALT er inkluderet)

Fastliggersæson 9.900 – 10.900 kroner (+ 100 kr. for medlemsskab i lauget)