Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

Bøjden Ferguson Klub

Fire gange om året mødes medlemmerne af Bøjden Ferguson Klub til arrangementer. Her bliver der nørdet i mekaniske funktioner, og i luften flyver der en lind strøm af kammeratlige drillerier og anerkendende ord om, hvem der har den ældste og den flotteste veterantraktor. Midt i årets ringridningskonkurrence har vi sat nogle af medlemmerne stævne.

Det første øjet møder på pladsen ved Bøjden gamle havn er glade unger, der hopper rundt på en gigantisk hoppepude med form som en gravemaskine. I øltelte søger folk skygge og væske, og i luften hænger duften fra kokkens mange grillpølser. Bagest på pladsen, på række langs læhegnet er 24 veterantraktorer i meget variabel stand parkeret, og årets 31 deltagere gør klar til at dyste om både prestige og de mange præmier.

Med hyggen i højsæde

Bøjden Fergusonklub blev stiftet i 2002 i Bøjden Gamle Smedje og skabte et rum for den fælles interessse og fascination, medlemmerne har for de gamle traktorer.

Foruden den årlige julefrokost, arrangerer klubben tre årlige offentlige arrangementer; forårspløjning, efterårspløjning og som nu veterantraktor-ringridning.

Her kan medlemmerne i fællesskab undres over mekaniske problemstillinger, mens drillerier og hygge er i højsæde.

Ved et af bordene i teltet på ringridningspladsen sidder tre mænd med en passion for de gamle traktorer. De har netop deltaget i den traditionsrige paradetur fra indskrivningspladsen, op gennem Bøjden by og hen til græsmarken ved den gamle havn. Peter Bonnesen er kasserer i klubben, han kører en Bukh 452, årgang 68 og har været medlem i tre år.

– Det var en god tur, alle stod og vinkede og viftede med flag og smilede til os – eller også grinede de lidt af os, det ved jeg ikke, griner Peter Bonnesen og fortsætter: Jeg meldte mig ind pga. min nabo, og så har jeg en interesse i at få dem til at virke. Det er jo ret simpel mekanik, ikke som de her nymoderne traktorer. Når vi mødes, så er den meget prestige i at have den ældste traktor og den pæneste, forklarer Peter Bonnesen.

Den pensionerede landmand Jens Lund har været medlem i fem år, og med en lånetraktor ligger han ifølge sig selv meget lav i hierakiet.

– Vi fortæller mange røverhistorier, om hvor flot vores traktor er, og der bliver drillet, hvis der er en, der ikke kan starte. Det sjoveste er næsten, hvis en kollega skal trækkes hjem, så er det en god dag, fortæller Jens Lund.

Hans lånetraktor er til gengæld fornem i disse kredse. En flot grå Ferguson 26, årgang 49. Når Jens Lund sidder på traktoren, hører han mange nostalgiske og beundrende ord.

– De fleste i Danmark har jo en relation til landbruget, og mange kan netop huske en grå Ferguson. Måske minder den dem om deres gamle farfar. Når jeg sidder i sædet af den, og folk kigger og snakker, så føler jeg mig helt som en rockstjerne, forklarer Jens Lund smilende.

Ved siden af Jens Lund sidder Claus Hansen. Han stammer fra ringridder-egnen Als, og måske netop derfor er han tidligere medlem af klubben. Claus har ikke betalt sit kontingent, og alle ved jo hvor påpasselige sønderjyder er med deres penge, driller de to andre.

Konkurrencen

Formand Ulrik Schiltz kommer hen til selskabet bærende på sedler med deltagernavne og lister med holdopstillinger. Det er tid til at råbe navnene på det første hold op.

Ringridningskonkurrencen tiltrækker folk langvejs fra. Det er således ikke kun de 48 medlemmer af klubben, der kommer fra det meste af Fyn, der deltager. Konkurrencen og fællesskabet hat tiltrukket to entusiaster fra Oslo, der har fragtet deres traktorer til Bøjden på blokvogn, og med et kamera monteret på den ene hjulskærm er de klar til at forevige dagen. Fra ringridder-egnen Als deltager de mere seriøse medlemmer fra Lavensby Traktorlaug. Forud for konkurrencen har de trænet målrettet, ligesom de deltager i flere konkurrencer rundt om i landet. Der er blandt de lokale store forventninger til de toptrænede alsinger.

Det første hold gør sig klar. Dybe brummelyde, lidt motorhost og sort røg fra udstødningerne breder sig over pladsen. Deltagerne er kørt frem på linje og er klar til de seks runder. Hver deltager har monteret sin egen lanse på traktoren, som bliver trukket i stilling ved indløbet mod galgen. Der er flere forskellige strategier. Nogle ræser mod målet, andre nærmer sig langsom og med tungen presset ud i den ene kind. Koncentrationen lyser i øjnene. Tilskuerne hepper og jubler, når det lykkes at fange galgen med spidsen af lansen.

De gamle traktorerne ruller forbi tilskuerne: Bukh 302 super, Fordson Detta, Bolinder Munktell, Fiat 415, Ferguson 26, Fordson Major Diesel. Trods navnet, er klubben ikke forbeholdt Ferguson-ejere.

Familieprojekt

Fra ølvognen holder 30-årige Kristina Madsen øje med konkurrencen. Hun er sammen med sin mand, børn, søster og forældre en del af Fergusonklubben, og hvert år deltager de i ringriddder-dagen.

– Det er så hyggeligt med de gamle traktorer. Vi har et godt fællesskab, og jeg er blevet bidt af det. Her er der glade mennesker, der kommer langvejs fra, og vi nyder det alle sammen. Min far har en tre-fire traktorer, og i år skal min søster køre for første gang, mens jeg overvejer at stille op næste år, fortæller Kristina Madsen.

Kristina Madsen og familien har stillet en campingvogn op bagved pladsen, ligesom flere andre af medlemmerne har gjort. Efter konkurrencen er der indbudt til grillmenu med helstegt pattegris, og erfaringen viser, at festen let kan trække ud til både klokken tre, fire eller fem, ligesom det ikke er alle, der må kører bilen hjem efter festen. Med campingvognen i nærheden er alle også klar, når der klokken otte næste morgen bydes på morgenmad og fælles oprydning.

Når året er omme skal årets overskud fra de tre arrangementer gøres op, og så planlægges julefrokosten, der budgetteres efter overskuddet.