Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

For bunden af Østergyden er parkeringspladsen proppet. Med 20 grader og en frisk østlig vind er vejrforholdene optimale for kitesurfing. Surfere er valfartet til fra både lokalområdet og resten af landet, og de sveder forventningsfyldte i deres våddragter, mens de pumper luft i de store drager.

I midten af de mange våddragtsklædte surfere og omgivet af kæmpemæssige kulørte drager, står Anders Borg. Han er surfinstruktør og er sammen med Lasse Nakskov indehaver af Fyns Surfskole. Hver onsdag mødes de klokken 17 med deltagerne på surfskolens rutinerede hold.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Anders Borg har drevet Fyns Surfskole i 10 år, og hans erfaring er, at det er en sport for alle.

– Alle kan lære det. Både kvinder og mænd. Unge og gamle. Det handler mere om føling end om kræfter. Vores yngste deltager i dag er 15 år, og den ældste er 57 år. Afhængigt af, hvor hurtigt man fanger teknikken, så kan man være i luften allerede efter et par gange, og man når virkelig langt på en sæson. Jeg glæder mig ved at se, når folk kommer i gang med sporten, og selvom det er en individuel sport, så er vi meget sociale. Den er ofte 22, inden vi kommer hjem, fortæller Anders Borg med blikket fæstnet mod vandet, hvor de første surfere får fart på boardet.

I området mellem Nakkebølle og Svelmø er vanddybden meget lav. Faktisk kan man gå hele vejen til Svelmø uden at få vand længere op end til hoften. Det lave vand er én af grundene til, at det er et godt sted at kitesurfe.

– Men selvom vi kan bunde overalt, så har vi sikkerhedsudstyret i orden. Vi bærer hjelm og redningsveste, og så har vi altid telefoner med, fortæller Anders Borg.

Oscar Lejre Dyreborg er med sine 15 år dagens yngste surfer. Han surfer på onsdagsholdet sammen med sin far, Jesper Dyreborg.

– Min far lokkede mig med sidste år. Jeg ville gerne med på kurset igen i år for at lære flere teknikker. Jeg kan nu komme omkring 7-8 meter op i luften, når jeg hopper, fortæller Oscar forpustet, mens dragen bliver pumpet op.

Jesper må indrømme, at Oscar for længe siden har overhalet ham med hensyn til surf skills, og han glæder sig over, at datteren Ida på 13 år lige er startet på Anders’ begynderkursus.

Lasse Nakskov startede som medejer af Fyns Surfskole i 2016. Han har taget orlov fra sit job som kok på en olieplatform og bruger sæsonen på at lære fra sig.

– Jeg synes, det er sjovt at se folks udvikling og være med til at præge dem og lære dem forskellige tricks. Jeg kan godt lide at arbejde med mennesker, og det er min drøm at kunne leve af at drive en surfskole.

Lasse Nakskov bruger sine kokkefærdigheder, når surferne kommer ind fra vandet, og det sociale aspekt af surfkulturen tager over.

– Afhængigt af vejret, laver vi forskellige retter. Når det er koldt, så serverer jeg fx gullashsuppe, og når det er varmt, tænder vi op i grillen. Sporten har givet os gode venskaber, og der er også nogle, der tager på ferier sammen, fortæller Lasse.

De store drager fanger vinden, boardet pløjer gennem vandet, og snart er der fart nok på, til at de mest rutinerede surfere hvivler rundt langt oppe i luften. Imens plasker nogle af de mindre børn rundt mere kystnært på små bodyboards.

– Vil du hjælpe med at lande mig? Det er Poul Ketelsen, der beder om hjælp til at få dragen lagt mod jorden. Poul er rutineret i vandsport og er både windsurfer, kajakroer og kitesurfer, og så er han med sine 57 år dagens alderspræsident.

– Jeg startede med kite for 2-3 år siden. Begge mine drenge kitesurfer, og så var det en måde at kunne være sammen med dem på. Men det tager tid, når far skal med, så derfor meldte jeg mig til kurset for at blive bedre. Det er meget afstressende at tage på vandet, fx efter arbejde. Alle er lige, når vi er på vandet, og jeg tænker ikke så meget på alder – vi hjælper bare hinanden. Det syn her, siger Poul og slår ud med armene mod vandet, så bliver Sydfyn ikke bedre.

Fra toppen af Pouls hjelm dingler en vandtæt pose. I posen er der en walkie talkie, så instruktørerne kan komme med gode råd undervejs i træningen. Det er en ren Storm P-løsning, mener Poul.

Cirka 150 meter ude i vandet står Anders Borg. Med vand til midt på låret. Han spejder konstant rundt for at sikre sig, at alle er ok. Enkelte af de mest rutinerede har valgt at tage turen rundt om Svelmø. Men selvom der er stor niveauforskel på surferne, så er det sammenholdet, der er i fokus.

– Vi er meget lidt konkurrencemindet. Alle er ens herude, uanset hvilket niveau og hvilken baggrund man har. Vores mål er at have det sjovt og være sammen i naturen, fortæller Anders.

Til august vil Fyns Surfskole være repræsenteret til Outdoor Sydfyn, hvor alle er velkomne til at kigge forbi og høre mere om de tre discipliner, som surfskolen tilbyder: windsurfing, stand up paddle og kitesurfing.