Fredag formiddag blev endnu et skulderklap, en række rosende ord og en stor buket blomster uddelt i vores kampagne “Ugens Skulderklap”.

Filialdirektør Lene Kragh fra Sparekassen Sjælland-Fyn havde taget turen til Haastrup for at klappe “svinet” på trynen og aflevere en stor buket anerkendelse til Jens Sylvest.

Han blev mindst lige så overrasket som sidste uges modtager af prisen, da vi pludselig stod midt i kontoret på Bygaden med favnen fuld af sommerblomster.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Hva’ faen skal I, udbrød Sylvest overrasket og bramfrit, da vi stod og forlangte audiens hos Haastrups krankonge.

For at hindre eventuelle morsomme misforståelser, så lad os slå fast at Jens Sylvest IKKE er vejsvinet. Han er derimod idémand til initiativet med vejsvinene i Haastrup. Et vejsvin er en skraldespand med et grisehoved i jern på toppen, der fungerer som affaldstragt til selve skraldespanden. På den måde behøver man ikke stå ud af bilen eller stige af cyklen for at aflevere sit affald, men bare kaste det i “gabet” på grisen.

Modersvinet kom til verden i 2015, og siden har vejsvinene bredt sig rundt om i Haastrup, og lige nu er der 13 vejsvin.

– Mange var trætte af alt det affald der lå rundt om i grøftekanten, og så fik jeg idéen til vejsvinet, fortæller Jens Sylvest.

Efter et par prototyper endte svinene, med at se ud som de gør i dag.
Og, de bliver brugt – flittigt endda.

– Vi har et par frivillige pensionister til at tømme affaldssækkene i svinene, og de fortæller, at de bliver brugt hyppigt. Vi vurderer, at vejsvinene har mindsket affaldsmængden til cirka en 1/4 i området, forklarer Jens Sylvest.

Et par vejsvinene har været så populære ,at de har været stjålet, men de er kommet hjem igen, nu er det kun sækkene, der bliver stjålet, på grund af panten på flasker og dåser der bliver smidt i, forklarer Sylvest.

– Vi har skrevet rundt til folk i området, og har forklaret, at man gerne må tage panten, men begynder man at rode i skrældesækken, så bliver man sgu nødt til tage hele sækken med sig og ikke kun panten, så er det ok, lyder regelsættet, ifølge svinenes fader.

Ud over et tyveriforsøg har der også været et andet forsøg på at få de lyserøde grisefjæs væk fra vejkanten, beretter Jens Sylvest.

– Sidste år ringede en fra kommunen, for at fortælle at de havde fået en anonym anmeldelse, der gik på, at vejsvinene kunne være til fare for trafiksikkerheden, men hold nu op, hvis folk ikke kan blive på vejen på grund af de skraldestativer, så står det sgu sløjt til, vrisser han.

Flere andre byer har henvendt sig for at høre mere om vejsvinene, men indtil videre er det kun Haastrup, der har de lyserøde affaldssvin stående i vejkanten.

Tillykke til Jens Sylvest og alle andre der arbejder med vejsvinene i Haastrup.

Vi uddeler næste uges skulderklap på fredag.