– Mænd mister potensen.
Det er derfor, at de der er opereret for prostatakræft, ikke taler om sygdommen.
Derfor er der slet ikke fokus nok på denne her sygdom.
De tror, at man kan se, at de har mistet noget af deres manddom, når de går ned af gaden.
Det er noget pjat, for man kan sagtens få forskellige hjælpemidler, der kan give en et godt liv bagefter. Det er en sygdom, vi må tale om.
Vi mænd skal altså vide mere om prostatakræft.

Sådan lød det mandag formiddag fra den 74-årige faaborgenser Eske Brun.
Han var med til at åbne en fotoudstilling med fokus på netop prostatakræft i Herregårdscenteret. Eske Brun er selv ramt er sygdommen, men er med egne ord så rask, at han “er gledet helt ud af behandlersystemet”.

Forud er der dog gået en lang række undersøgelser: 39 strålebehandlinger, 10 biopsier og flere hormonbehandlinger, men han har det godt. I dag er han aktivt medlem af foreningen PROPA (Prostatakræftforeningen), og det er netop den forening, der står bag fotoudstillingen.

Billederne med tilhørende historier om mændene på dem, kan ses på Torvet i Herregårdscenteret.

Her har fire forskellige fotografer taget billeder af 12 mænd, der alle er ramt af sygdommen. De 12 unikke portrætter er samlet i fotoudstillingen ”12 mænd står frem”.

12-tallet afspejler antallet af mænd i Danmark, som hver dag bliver diagnosticeret med prostatakræft. Udstillingen giver et stærkt og livsbekræftende indblik i livet med sygdommen.

Udstillingen handler om at fortælle historien om det enkelte menneske gennem markante portrætter og deres personlige fortællinger, og med dem som ramme at stimulere en bredere samtale om livet med sygdommen. For selvom prostatakræft har betydelige konsekvenser for mændenes liv, så demonstrerer de 12 portrætter og fortællinger også livsmod og styrke, nærvær, maskulinitet, lys og glæde over livet.

I Faaborg var det borgmester Hans Stavnsager, der stod for den officielle åbning.

Borgmester Hans Stavnsager åbnede udstillingen mandag formiddag.

Han opfordrede også vi mænd, til at overvinde vores lægeskræk, og komme afsted, før det er for sent. Samtidig gælder det også om at tale om sygdommen ,når man først er ramt, så andre kan nyde godt af erfaringerne.
Budskaberne var klare denne mandag i Herregårdscenteret.

Udstillingen kan ses i centrerets åbningstid på Torvet foran biblioteket.