Tekst: Henrik Poulsen
Foto: Jørn Ungstrup

Det er formentlig langt fra alle, der ved at der i kølvandet på 2. verdenskrig, var flygtningelejre i Faaborg-området.

Men det var der. Endda flere af dem.
Det kan man læse meget mere om i den nye bog, som Eg Groa i dag præsenterede i den tidligere retssal på Torvet i Faaborg.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Bogen med titlen “De uvelkomne fra Øst” er historien om de tyske flygtningelejre på Faaborgegnen i 1945. Lejrene lå placeret ved Korinth Kro, på ubådsstationen i Horne Vænge og ved Espe Kro. Eg Groa har gravet dybt i det lokale arkiv og fundet både billeder og tekst, der ganske stærkt fortæller om en knap så kendt del af Faaborgs fortid.

– Faaborgenserne skulle straks efter krigens slutning tage i mod civile tyskere, der var blevet sendt herop. Man kunne gøre sig mange tanker om, hvordan de lokale ville tage i mod grupper af flygtninge fra et land, der i fem år havde holdt Danmark besat. Men man hjalp dem simpelthen, så godt man kunne. Det er næsten svært at forestille sig, men der blev samlet mad, tøj og andre fornødenheder sammen til dem. Det er på mange måder en historie om næstekærlighed, fortæller forfatter Eg Groa.

Evnen til at hade var måske brugt op under krigen?
Var det den fynske venlighed der slog igennem?

Det er svært at svare på, men den barske fortælling om de mange flygtninge rummer flere både rørende og spændende historier.

 

Bogen der er blevet til med støtte fra Farumgaardfonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, blev taget godt i mod af de mange fremmødte til dagens lancering, hvor udgivelsen også blev fejret med bobler og en tale af forfatteren.