Nogle gange er Faaborg som en uendelig julekalender, hvor der bliver ved med at være en låge, som gemmer på en overraskelse. Den følelse har jeg, da jeg træder ind hos smykkefirmaet Lind and James på hjørnet af den brostensbelagte Holkegade. Afdæmpet, indisk-inspireret lounge musik fylder rummene i det gamle hus, der tidligere husede en bogbinder. Enkelthed præger stemningen. Få smukke møbler, spejle og så selvfølgelig smykkerne, der tager sig ud enten i glasmontre eller frit tilgængelige, linet op som kunstgenstande der kan afprøves og smelte sammen med kroppen for et øjeblik.

Indehaverne og smykkedesignerne 37-årige Stina Lind og ægtemanden 44-årige Kevin James sidder roligt i samme rum og arbejder hver dag med håndværket. Fremstiller deres eget design i ædelmetaller, hvor elegance, skulpturelle former og et råt udtryk går op i en højere enhed. Begge er de uddannet fra en formgiver-designuddannelse på et universitet i London for 10 år siden, hvor de også mødte hinanden for første gang. Men hvorfor overhovedet smykker? Spørger jeg Stina Lind og Kevin James om, da vi sidder i et lille hjørnekontor med udsigt til de små, karakteristiske, gule huse med tilhørende rosenbuske der, som en magnet, altid trækker turisterne ned af den smalle, kurvede vej.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Smykker er ikke bare pynt og dekoration, for det har aldrig sagt mig så meget. Smykker kan understrege en personlighed. Det handler ikke kun om, hvordan man kommer til at se ud, når man tager et bestemt smykke på. Det er også en fascination af et formsprog. At man kommer til at bære små skulpturer, der samtidig kan blive en forlængelse af en selv, fortæller Stina Lind der selv bærer gyldne, geometrisk balancerede øreringe og brede fingerringe uden sten, hvor hver en detalje er udtænkt af hende selv og Kevin. For, som hun understreger, skaber hun kun smykker, som hun selv vil gå med.

– Vi er altid selv udgangspunktet, når vi vurderer om et design fungerer visuelt med kroppen. Vi oplever indimellem, at nye kunder lige skal se os an, finde ud af hvor vores stil placerer sig. Nye kunder kan også være lidt tøvende, inden de går ind i vores showroom, da vi ikke har butiksvinduer ud til gaden.

En anden typisk oplevelse er, når førstegangs kunder kommer ind i butikken og undrer sig over, at parret har etableret sig i Faaborg. Australieren Kevin James, der har boet i London i 13 år og arbejdet med smykker i Indien uddyber;

– Vi kigger ud i verden, men arbejder her i en lille provins. Det er en stor kontrast og en lille smule overraskende for nogle kunder, der tænker hvorfor er I ikke i København? De kunder som bliver meget begejstrede tænker måske, at vi ikke bliver set nok.

De undrende kunder kan hurtig blive beroliget, for via et intensivt og professionelt salgsarbejde på særligt Instagram, er det lykkes at få forhandlere i blandt andet Los Angeles og salg via en webshop i Californien. Desuden bestiller mange private internationale kunder via butikkens egen hjemmeside. At bo i en lille by og samtidig være i stand til at tiltrække sig international opmærksomhed kræver et særligt benarbejde, forklarer Stina Lind.

 

– Det har været en udfordring at starte virksomheden op her i Faaborg. Man kan ikke bare sagtens slå sig ned i Faaborg, for man er ikke særlig synlig. Det kræver et rigtigt stort overskud til, hele tiden, at gøre sig synlig. For det er svært at støde på en hjemmeside tilfældigt. Selvom du ser noget smukt på en hjemmeside er det ikke nok. Særligt ikke med en dyr ting, som man i virkeligheden helst vil stå foran et spejl og prøve. Vi har en strategi for, hvad der virker på Instagram. For eksempel lægger jeg videoer på, hvor jeg bruger mig selv som model, så man blandt andet kan se smykkets størrelse og hvordan det sidder.

At parret trodsede udfordringen med at kombinere Faaborg med både en lokal og international kundekreds, har vist sig at være en succes, for parret har ingen planer om at skulle væk fra deres private byhus i en af de andre gamle gader i Faaborg, hvor de har boet siden 2009, efter at Holland, London og Odense, af forskellige årsager, blev valgt fra.

– Da vi lige var flyttet til Faaborg, gik der lidt tid, inden det gik op for mig, hvad vi havde fået. Nu har jeg fået øje på alle kvaliteterne. Vi er helt utrolig glade for at bo her både socialt og arbejdsmæssigt. Vi flytter ikke, men det kunne godt blive aktuelt, at vi, nogle måneder om året, flyttede til udlandet, for at blive inspireret designmæssigt og bygge en ny kollektion op. Måske i et samarbejde med lokale guldsmede i Jaipur i Indien, som vi begge to er meget glade for,

siger Stina Lind, der også når at fortælle at de, forhåbentlig på et tidspunkt, kan præsentere en ren herresmykkekollektion, at en kommende butik i Brandts i Odense skal til at forhandle deres smykker, og at fremtiden også byder på pop-up shops i større byer. Desuden begynder de inden længe at integrere diamanter i deres design med garanti for, at udtrykket hverken bliver for gammeldags eller pyntet.