Flasker fyldt med ulvenat og gylden aks. 

En tidlig morgen hvor mørket stadig favner, møder jeg brygmester Peter Laursen på grænsen mellem Svendborg og Faaborg-Midtfyn Kommune. Her, et godt stenkast fra byskiltet, ligger Gundestrup Mejeri & Bryghus, hvor hvidklædte mænd går rundt i dugtunge lokaler, der dufter af rygeost. Bagerst i mejeriets store lokale står 100 år gamle tyske trætønder og er fyldt med øl. I en af dem ligger brygmesterens allerførste bryg, en firekorns Ale, som i begyndelsen af december måned kommer på flaske under navnet Bullers Bryghus – Gylden Aks. Kort tid vil den økologiske stout, med det magiske navn Ulvenattens Silhuet, komme i den store tønde. Idéen om at brygge øl begyndte for snart to år siden efter en årrække at have været lokalformand for Danske Ølentusiaster i Faaborg. Vejen gik gennem et almindelig øl-startersæt og to 20 liters gryder i garagen ved hjemmet i Diernæs.

 

– Jeg vil lave en ølserie med de forskellige stilarter, men hvor de er nemme at drikke. Det skal være sådan, at ligegyldigt hvilken slags øl man er til, så kan man altid få serveret en øl fra Bullers Bryghus. Den skal være enkel, men alligevel smage af noget, fortæller Peter Laursen, der i de sidste ti år har arbejdet som kunderådgiver i et stort teleselskab med base i Odense. Selvom jobbet er fyldt med gode kolleger, er ambitionen, at visitkortet i fremtiden udelukkende drejer sig om øl. Samarbejdet med Gundestrup Mejeri & Bryghus bygger på en god aftale, efter at en kommunal planlov fra 1972 spændte ben for, at Peter Laursen kunne få lov til at bruge hjemmegaragen til erhverv.

Hjerteknuseren Buller

På alle de planlagte øl i Buller Bryghus´ første serie bliver etiketten tegningen af en glad Golden Retriever. Ikke uden grund, for retrieveren er nemlig Peter Laursens egen hund, som familien købte for godt fire år siden, i håbet om at hans dengang ti-årige datter med autisme kunne få glæde af kontakten med den firbenede. Missionen gav pote, og Buller og datteren er i dag uadskillelige.

– Buller har kunnet mærke, når min datter har haft optakt til urolige øjeblikke, og har været i stand til at berolige hende. Buller symboliserer rendyrket kærlighed uden nogle dikkedarer. Ukomplicerethed. Det er egentlig også sådan, at jeg prøver at lave mit øl.

Ordene står sjældent stille hos Peter Laursen, men de kommer roligt, og der er en særlig blidhed over den 40-årige brygmester, der også har en historie om navnet på den næste øl i rækken; Ulvenattens Silhuet.

– Jeg ser lidt ulven i mig selv faktisk. Den er rolig udvendig, men lidt farlig indvendig, hvis du ikke passer på. Jeg kan godt lide ulvesamfund, for de passer på hinanden. Det er et stærkt dyr, der er god til at samarbejde.

Det er lidt specielt at sidde i mørket klokken lidt over syv i det 130 år gamle mejeri og tale om ulve og lytte til de andre fortællinger, Peter Laursen har med sig. Blandt andet om de særlige clairvoyante evner, han har valgt at lukke ned, for i stedet at arbejde med noget så jordnært som øl og telemarketing. Hans første bryg skal smages, og vi begiver os fra kaffestuen ned til tønderne, der hver kan rumme 1000 liter. Med et lille glas under hanen tappes bryggen, som har stået og gæret i to uger. Brygmesteren smager og er tilfreds. Fotograf og denne artikels byline smager også og ja, ikke for kraftig og alt andet end ligegyldig pilsner. Om vores smagsløg taler sandt, kan afprøves d. 17. december, når Peter Laursen uddeler prøver på Gylden Aks og Ulvenattens Silhuet hos gårdbutikken Dyrenes Verden i Faaborg, som også bliver det første sted, hvor flaskerne fra Bullers Bryghus kan købes.