Lyngvilds bønner hørt – guddommeligt markedsvejr på Ravnsborg

Udenfor parkeringspladsen holder bilerne i kø fra begge indfaldsveje. Over den frostknitrende kløvermark og videre ad markveje vandrer forventningsfulde og vinterklædte gæster mod den store vikingeborg, Ravnsborg, der denne og næste weekend danner rammen omkring Faaborg-egnens største julemarked.

På markedspladsen fyldes gæsternes næser af duften af brændte mandler, bålrøg og dampende varm kaffe, mens ørerne fyldes af julemusik, glade stemmer og ivrige sælgere.

På sydsiden af Ravnsborg er der opstillet en udstillings-allé, hvor der er mulighed for smagsprøver, slagtilbud og varer i særklasse. Her sælges alt fra kunsthåndværk og spiritus til skindtøj og massagestole. Og skulle man være nysgerrig anlagt, er der mulighed for at få tydet sin egen blindtegning i ‘Åndehullet’, hvor en clairvoyant kvinde sidder klar til at spå om fremtiden.

I annekset på siden af vikingeborgen er der også fyldt med handlende, og i det travleste hjørne, bag en tætpakket menneskemængde, finder man julemarkedets idémand, Jim Lyngvild. Bag store bunker af bøger om byggeriet af Ravnsbog er Jim i fuld gang med bekæmpe både smile- og skrivekramper, mens han imødekommende signerer bøger til de mange interesserede:

– Og vejret afspejler jo mine forbindelser til de kirkelige magter, fortæller Jim smilende.

På pladsen omme bagved, mellem borgen og den nyere gudehov, er der oprettet et vikingemarked, med mulighed for at smage Odinspandekager som vores forfædre bagte dem, se kunsthåndværk fra vikingetiden eller spise en vikingefrokost bestående af flæskestegssandwich og mjød.

I hastigt tempo forsøger Jims kæreste, Morten Paulsen, at bevare overblikket. Lettere forpustet og med svedperler over næseryggen kan han meddele, at det hele forløber uden problemer:

– Vi har her til morgen haft 270 gæster til foredraget om byggeriet af Ravnsborg, og det hele er lidt hektisk lige nu, men vi er glade for, at det ikke er frost og regn, siger Morten stakåndet.

Tilbage på vikingeområdet er der dannet en kødrand af mennesker. I midten står Jim med venstre arm strakt frem, i færd med smilende at tage selfies med nogle af gæsterne. Forberedt på en lang dag i kulden er Jim klædt i et praktisk vikinge-outfit, bestående af sælskindsoveralls og grønlændersweater:

– Det er sælskind fra Grønland, faktisk er det scooterbukser, som jeg købte i sommer – og der er også scooterstøvler til, forklarer manden i centrum.

Ved indgangen er der så travlt med at modtage de mange tilstrømmende gæster, at de helt har mistet overblikket over antallet af gæster.

– I går var der omkring 900, men vi har ingen fornemmelse af, hvor mange der er i dag. Bare at det er rigtigt mange, fortæller den ene af billetsælgerne.