Hi-Fi og højt hår 

De fleste af os kører ofte forbi. Og mange har nok gjort sig tanker, om hvad der gemmer sig bag butiksfacaden i den gamle bankbygning i Vester Åby. Butikslokalet indeholder stort set alt, hvad et Hi-Fi-hjerte kan begære, men vigtigere endnu, det indeholder alt, hvad indehaveren Carsten Olsen interesserer sig for. 

AF PERNILLE PEDERSEN 

Han var ikke ældre end syv-otte år, da han fik sin første radio. Dengang var det lyden af rockmusikken, der fascinerede ham, og ikke så meget det elektroniske indhold. Men få år senere befandt Carsten sig bedst i sin fars tømrerværksted i færd med at bygge sine helt egne højttalere. Et livslangt eventyr med dimser og dippedutter var begyndt. 

- Annonce -

Bag disken i butikken står Carsten. Hver eftermiddag fra 13 til 17.30. Iført ternet skjorte finder vi ham omgivet af elektronik i alle afskygninger. Cd-afspillere, der er stablet fra gulv til loft, og på en mere fremtrædende plads troner pladespillere og nye DAB-radioer. 

De gamle dyder 

Carsten Olsen har haft virksomheden C.O. Elektronik i Vester Åby siden 1992. Han driver virksomhed på den gamle facon, hvor omtale foregår fra mund til mund, og således holdes reklamebudgettet i bund.
– 
Folk ved, hvem jeg er. De kender mig på det lidt vilde hår, det er blevet mit image, forklarer han smilende. 

De fleste kunder er stamkunder, og mange har fulgt Carsten siden opstarten for snart 25 år siden. Han har derfor et indgående kendskab til næsten alle, der ringer eller kommer ind i butikken. For eksempel hvis fru Hansen ringer og skal have hjælp til sit fjernsyn, så ved jeg, hvor hun bor, hvilket fjernsyn hun har, og hvilket rum i huset jeg kan finde det, fortæller han med både humor og stolthed i blikket. 

Carsten beskriver sig selv som et tålmodigt menneske med gode pædagogiske evner. Og det nyder den ældre kundekreds godt af. For Carsten tager sig tid til at vejlede sine kunder grundigt. Enten i butikken, telefonisk eller ved at besøge kunderne i hjemmet og demonstrere, hvordan elektronikken fungerer. 

– Hvis en kunde ringer og siger, at fjernsynet er gået i stykker, så starter jeg ofte med at spørge, hvilken farve knappen på fjernsynet eller tv-boksen lyser. Hvis kunden ikke kan svare på det, så ved jeg, at det kræver et hjemmebesøg. 

Drivkraften bag det hele er Carstens store interesse i elektronik og et oprigtigt ønske om at hjælpe folk. Det, der er indviklet for mange, er ofte meget enkelt for Carsten, der har mere end 30 års erfaring. Og så er han nem at få fat på.

– For mange pensionister er det ret akut, hvis fjernsynet ikke virker. Især i den mørke tid. Så har de ikke lyst til at vente en uge på, at reparatøren kan komme. 

Opsving og optimisme 

De 25 år bag disken har budt på både opsving og mere stille perioder. De mange moderne digitaliseringstiltag har givet perioder med fremragende salgstal. Et af de mere kuriøse opsving var, da der var asylcentre i både Ollerup og Nakkebølle. Det gav Carsten mange nye kunder samt mulighed for at afprøve sine evner til at prutte om priserne.

– Jeg tror, en butik som min var meget genkendelig for asylansøgerne. 

Når han kørte ud til asylcentrene med bestilte varer, som ofte var antenner og paraboler, fyldte han bilen med ekstra varer, og som regel var der udsolgt, når han kørte hjem igen. 

Når teknologien udvikler sig, skaber det generelt et behov for nye apparater. Og det kommer butikken til gode. Lige for tiden er der godt salg i radioer og pladespillere, både nye og brugte, og lige om lidt lukker signalet til de ældre DAB-radioer, hvilket Carsten vurderer, vil give et øget salg. 

Drømmen leves 

Carsten er tilfreds med sin virksomhed, som han driver sammen med sin hustru. Og selvom økonomer hævder, at manglende udvikling er lig med afvikling, så er Carsten af en anden mening.

– Jeg har ikke de store forkromede drømme. Min drøm er at undgå stress, have nogle gode arbejdstider og have tilfredse kunder. Og det har jeg stort set. 

I hjemmet, ude på landet i Pejrup, hersker der en ro og idyl, der indfanger den følelse af indre tilfredshed, der omgiver Carsten. Som han sidder der, midt i sit køkken med det vilde strithår, ligner han en mand, der befinder sig midt i sin livsdrøm.