Når jeg får en idé, skal den udføres

Månedens ildsjæl har egentlig fået hæder nok. I år er han blevet kåret til årets ildsjæl i Faaborg-Midtfyn Kommune, Årets Faaborgenser, fået FB&IFs initiativpræmie og, sammen med Faaborg Badmintonklub, vundet DM i foreningsudvikling.

For det er Jørn Lorenzens engagementer i Faaborg Badmintonklub, der er årsagen til de mange udmærkelser i år. Fra han tiltrådte som formand for tre et halvt år siden, er klubbens medlemstal vokset eksplosivt. Både børn, seniorer og beboere med status af flygtninge har valgt at tage en ketsjer i hånden og være en del af det fællesskab, som Jørn Lorenzen sætter særlig pris på.

– Faktisk er jeg ligeglad med, om det er badminton, skak eller tennis, man lærer at spille. Bare man kommer ud og bliver en del af samfundet. Det er vigtigt, at kroppen holdes i gang, og at børn og unge får en fritidsinteresse der varer i lang tid, så også hjernen holdes i gang. Det er hele det sociale perspektiv, jeg værdsætter, så man kan få folk væk fra blandt andet pc´en og de sociale medier.

Ordene falder venligt i Hal 1 i Forum Faaborg, for Jørn Lorenzen er en mand, der har let til smil og roen til at forklare sig. Hans CV vidner om et livslangt engagement i sin omverden både som musikskoleleder, orkesterdirigent, formand for Dansk Skole Skak og senest initiativtager til dannelsen af Faaborg Samvirkende Idrætsforeninger. Desuden har han skrevet lærebøger om skak og musik. Hans bedrifter og anerkendelse omkring titlerne er mange, og derfor er begrebet ildsjæl ganske rammende på en mand som ham. En sjæl der brænder og konstant sætter sit aftryk på forskellige måder. Men hvor kommer engagementet fra?

– Jeg plejer at sige, at jeg kun skal læse et Anders And blad, så har jeg idéer til de næste tre – fire ting. Hvis man får en tanke, er det godt nok. Men hvis man ikke gennemfører den, er den ikke noget værd. Derfor har jeg det sådan, at når jeg får en idé, så skal den udføres. Jeg kan også blive inspireret ved at sidde og kigge på badmintontræning. Så kan jeg få en idé om, hvad der skal til, for at det kan blive endnu bedre.

Inspirationen fra banen betyder, at klubben blandt andet er i gang med at skaffe både en boldmaskine og en maskine, der kan opstrenge en sprunget ketsjer.

En ny idé til byen lige før lukketid

Jørn Lorenzen flyttede til Faaborg i 1996, efter 20 år på Nordfyn og inden da med en opvækst i Sønderjylland. Om to år har han bebudet sin afgang i foreningslivet. Til den tid har han, sammen med konen Ina, planer om at cykle Europa tyndt, inspireret af mange sommerferier, hvor de har tilbagelagt omkring 500 km hvert år, bl.a. ved Donaufloden i Østrig og Ungarn. Desuden skal der igen flyttes brikker på skakbrættet og spilles harmonika og saxofon, for musikken og skakspillet har ikke fået meget plads de senere år. Inden cyklerne pumpes og foreningslivet forlades, når Jørn Lorenzen at igangsætte en ny idé for faaborgenserne. Projektet Åben Skole ser dagens lys i dette skoleår, hvor han, sammen med byens to skoler og 15 forskellige idrætsforeninger, sørger for, at alle elever hele 14 gange på et skoleår får præsenteret en række idrætsgrene.

– Målet er at få eleverne til, gennem dygtig og professionel undervisning, at blive interesseret i en idræt og få kendskab til nogle mere ukendte af slagsen som eksempelvis skak, billard og roning,

fortæller Jørn Lorenzen, der sideløbende er ved at skrive en bog om projektet. Den sidste kanin ildsjælen hiver op af hatten i Hal 1, er nyheden om, at den kommende træner til klubbens turneringsspillere, bliver den tidligere danmarksmester og landsholdsspiller i badminton Birgitte Hindse.

– Hendes argument for at sige ja var, selvom hun har travlt, at hun havde hørt så meget godt om Faaborg Badmintonklub. Det er sådan set det, der glæder mig allermest. For det vigtigste er, at hæderen skaber omtale og sætter nye spillere i gang.