Tekst: Mette Marie Elmelund
Foto: Henrik Poulsen
Det er vindstille, lidt overskyet, men varmt på en dag, hvor sommeren snart bliver til efterår. Fra et hus i Dyreborg dufter der allerede ude ved vejen af hjemmebag. Det hvide hus er både hjem og arbejdsplads for Maria Mayerhofer, og her dannes rammen om en kulinarisk weekend, hvor kursister fra udlandet lærer at bage danske kager og brød samt tilberede klassiske danske retter.
KV2025 - Annoncen er finansieret af DF, Faaborg-Midtfyn - Læs mere på www.detrigtigefaaborg.dk/politiskannonceringSKABER TURISME I DYREBORG
Maria Mayerhofer, der er opvokset i Odense, købte huset i Dyreborg i 2020 sammen med sin amerikanske mand. Huset har været igennem en renovering, og i juni sidste år stod det klar. Til daglig bor parret i London med deres to børn på ni og 12 år, men ferierne tilbringes i Dyreborg. To gange om året åbner hun sit køkken og inviterer gæster til en kulinarisk weekend. Kursisterne kommer fra flere stater i USA og fra England.
– De rejser gerne hele vejen fra USA for at være i Danmark i kun en uge. Nogle er endda kun i Danmark den weekend, kurset varer, fortæller Maria Mayerhofer.
Hun tager imod mig med et varmt smil, men må straks vende sig om for at kigge til kagerne i ovnen. Fra hendes køkken kan man stå ved køkkenøen og lade blikket glide ud over det sydfynske øhav med udsigt til Bjørnø.
– Flere af de ingredienser, vi bruger på kurset, kommer faktisk fra Bjørnø, fortæller Maria Mayerhofer og peger over mod øen.
LONDON, ITALIEN OG DYREBORG
Maria Mayerhofer har afholdt bagekurser i mange år. Det begyndte lidt ved en tilfældighed. Hun flyttede til London for 21 år siden i forbindelse med sit kontorarbejde, og dér savnede hun muligheden for at få noget lækkert rugbrød. Hun besluttede sig derfor for at bage sit eget. I starten bagte hun kun til sig selv, men hurtigt begyndte hun at dele ud, og folk efterspurgte et kursus, så de også kunne lære at bage brødet. Hun startede med at holde bagekurser i London hver onsdag aften. Det blev populært – og det var netop på det tidspunkt, hvor tv-programmet Den store bage dyst hittede – så efterspørgslen på andet end kun brød voksede.
Maria Mayerhofer gik på deltid i sit kontorjob, hyrede bagere ind på sin bageskole og tog sideløbende konditoruddannelser. Nu arbejder hun fuldtid med sine bagekurser i England og Danmark.
Efter nogle år udviklede konceptet sig til kulinariske uger i Italien. Hun startede konceptet sammen med kokken Michael Lind Olsen, hvor kursisterne får en hel uge med både bagværk og mad.
– Det var sjovt og skønt at have kurserne i Toscana, hvor deltagerne lavede italiensk mad og kager. Men da vores lejekontrakt ophørte i Italien, kiggede Michael og jeg på hinanden og spurgte: “Hvorfor ikke tage dem til Danmark?”, da vi jo begge er danskere, fortæller Maria Mayerhofer.
I august 2025 blev den første kulinariske weekend i Dyreborg afholdt i samarbejde med Michael. Flere af de deltagere, der tidligere har besøgt hende i London og Italien, har også fulgt med hende til Dyreborg.
Maria Mayerhofer og hendes mand, Marshall Stark, havde aldrig været i Dyreborg, før hun stod med nøglen i hånden til huset. Det var Marias forældre, der på vegne af parret så på huset og sagde god for det. De vidste, at Maria og hendes mand søgte efter et sommerhus i Danmark, hvor de samtidig kunne afholde kulinariske weekender.
– Tænk, at vi aldrig havde været her før, og nu elsker vi det. Og det gør vores børn også. De nyder at være på ferie i Danmark, fortæller Maria Mayerhofer.
MODSÆTNINGER
Maria har boet i London i 21 år. At bo i Dyreborg er en kæmpe modsætning, og hun nyder begge dele. I London kan man opleve alt, mens hun på Sydfyn finder ro.
– Her kan man trække stikket og komme ned i gear, siger Maria Mayerhofer.
Hun er i Danmark otte uger over sommeren med sin familie. De tager bilen fra London hele vejen til Sydfyn, og når de sætter sig ind i bilen, starter ferien for dem. Når de er i huset om sommeren, er her altid mange mennesker. De stiller et glampingtelt op i haven, så der er plads til over nattende venner fra nær og fjern. Børnene mærker også roen og friheden i Danmark, og de elsker at cykle rundt om sommeren.
– Og så har jeg jo nogle fantastiske naboer, blandt andre Kaj Greve, der lader mig plukke rabarber, æbler, hindbær og brombær i sin have. Han er fantastisk rar, siger Maria Mayerhofer.
Når Maria Mayerhofer selv bager, elsker hun at lave surdejsbrød, rugbrød, kager og alt med marcipan. Men hvis hendes gæster håber på en flot cupcake, skal de selv lave den.
– Jeg er nemlig ikke ret god til at dekorere kager, fortæller Maria Mayerhofer med et smil.
ALL INCLUSIVE
Når kursisterne bestiller en kulinarisk weekend hos Maria Mayerhofer, er hun behjælpelig med det meste. Hun fortæller dem, hvor de kan booke overnatninger, og hvis de booker et sommerhus, sørger hun for at have sengetøj klar til dem.
– De fleste har aldrig været på Fyn før, og når man rejser med kuffert fra USA for en weekend i Danmark, er man ikke altid klar over, at man selv skal have sengetøj med, når man lejer sommerhus i Danmark, fortæller Maria Mayerhofer.
De typiske kursister på weekenderne i Danmark er mellem 25 og 65 år og kommer fra England og USA. Nogle har tidligere deltaget i et af Marias kurser, mens andre blot har hørt godt om det og vil prøve det selv. Det er ofte par, der rejser sammen, og nogle gange er det kun den ene part, der er tilmeldt kurset, mens den anden kigger forbi og hygger med resten om aftenen.
– De rejser for at få en oplevelse – en unik helhedsoplevelse, fortæller Maria Mayerhofer.
Med sig hjem får de, udover en masse oplevelser, også nye færdigheder inden for madlavning og bagning. Flere af Marias kursister har ingen eller kun meget lidt erfaring med at bage. Kokken lærer dem også at lave en hurtig mayo og giver dem “knife skills”.
Alle kursisterne står sammen rundt om køkkenøen under kurset. De får et tæt sammenhold og kulinariske oplevelser med sig hjem.
Ingredienserne, der bliver brugt på kurset, er så vidt muligt lokale. Det er vigtigt for Maria Mayerhofer, at kursisterne får en autentisk oplevelse af landet og området, de besøger.
Nogle af de oplevelser, kursisterne stifter bekendtskab med – udover madlavning og bagning – er at sanke. De tager afsted uanset vejret og giver kursisterne viden og hands on-oplevelser med i bagagen. Derudover besøger de lokale museer og keramikere, bader ved Drejet og går en tur rundt i Faaborg med vægteren.
– Det er et fuldt program. De skal kun tænke på at booke overnatning og møde op, og så har vi resten klaret for dem, fortæller Maria Mayerhofer.
Menuen står blandt andet på friskbagt rugbrød, kanelsnegle, kardemommesnurrer, æblekage og hindbærsnitter, som kursisterne selv får lov at lære at lave. De får et forklæde og en opskriftsbog, når de ankommer til kurset.
– Til frokost og aften laver de smørrebrød og smager på sild og snaps. Derudover er menuen så grøn som muligt – uden kød, men med fisk og en masse linser, fortæller Maria Mayerhofer.
Når man spørger Maria, hvad kursisterne siger til at deltage på kurserne i Danmark, fortæller hun, at de elsker det og er helt høje efter sådan et kursus.
– Det er en ferie, de ikke selv kunne have sat sammen, siger Maria Mayerhofer.
Maria Mayerhofer udvikler sig professionelt hele tiden, ligesom kurserne også gør, og næste år kan kursisterne se frem til nye og sværere opskrifter.
– Det bliver med mere surdej og syltning, og så kommer kurserne til at ligge omkring Sankt Hans og i efteråret, fortæller Maria Mayerhofer.
Når kursisterne forlader Dyreborg, tager de ikke kun opskrifter og teknikker med sig hjem, men også duften af hjemmebag og minder om sydfynsk gæstfrihed.










KV2025 - Annoncen er finansieret af Soc. Dem. - Læs mere på www.detrigtigefaaborg.dk/politiskannoncering
KV2025 - Annoncen er finansieret af Erling Bonnesen - Læs mere på www.detrigtigefaaborg.dk/politiskannoncering
KV2025 - Annoncen er finansieret af Ole P. - Læs mere på www.detrigtigefaaborg.dk/politiskannoncering



