Foto: Jørn Ungstrup
Det er yderst sjældent at arkæologer finder 800 år gammelt bolværk fra en havn. Ikke desto mindre er det sket i Faaborg.
I forbindelse med kloakarbejde stødte FFV Energi og Miljø på nogle meget massive stolper, og Øhavsmuseets arkæologer, der var i gang med forundersøgelser på stedet, kunne hurtigt se, at pælene føjede en vigtig brik til historien om Faaborg. Pælene har siden vist sig at være vidnesbyrd om, at Faaborg allerede på Saxos tid har haft en anselig størrelse. Det er en viden, som ikke tidligere har været kendt, fortæller museet i en pressemeddelelse.
– Hos FFV er vi glade for, at vores arbejde med at etablere en ny pumpestation og kloakledninger, også kan bidrage til at gøre os alle klogere på Faaborgs historie. Museets medarbejdere har haft formodninger om Faaborgs dannelse, men det er grundet det aktuelle gravearbejde, at det reelt kan dokumenteres. Det er vi naturligvis stolte over.
Ældste pæle fældet i vinterhalvåret 1203/04
På grund af en dendrokronologiske datering, hvor man tæller årringene i pælene, er det muligt at fastslå, at de ældste pæle er fældet i vinterhalvåret 1203/04, mens andre er fra vinteren hhv. 1209/1210 og 1233/1234. De meget præcise dateringer er mulige, fordi barken er bevaret på de fleste af pælene. Det fortæller os også, at træet ikke er genbrugt, men er fældet til formålet og brugt kort efter fældningen.
Øhavsmuseet har valgt at opbevare udvalgte pæle, som i de kommende år skal igennem en langvarig konserveringsproces førend de vil kunne blive udstillet. Før end vanddrukkent træ kan blive udstillet, så skal alt vandet i træet erstattes af polyethylenglykol, også kaldet PEG. Det er en proces, som tager flere år, men som er helt nødvendig, for ellers vil træet tørre ind.
Museumsdirektør Peter Thor Andersen forklarer:
– Når pæle, der har ligger fugtigt i jorden i 800 år, pludselig ser dagens lys, så vil de ganske hurtigt gå til, hvis de ikke opbevares i vand. Da vi her har fundet dokumentationen for Faaborgs tidlige grundlæggelse, så vælger vi at sikre udvalgte dele af bolværket for eftertiden. Det er alle pæle, som hver især er en del af fortællingen om bolværkets konstruktion, opbygning og udvikling. Det er en proces, der kommer til at tage år. Når vi er på den anden side af den proces, glæder vi os meget til at kunne give museets gæster mulighed for at se stolperne i vores udstilling.
Der er dog ikke kun fundet pæle i forbindelse med undersøgelserne. Der er også fundet keramik fra 1200-tallet og et stykke af et reb lavet af lindebast. Og som noget helt nyt, er der også fundet sålen af en middelalder-sko i læder.
Hjælp fra borgere kan sikre bogudgivelse om havnen og om middelalderen