Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Da Søren Larsen i maj måned flyttede til Faaborg, besluttede han sig for at bruge sine ressourcer på at starte en mandeklub. Her kan mænd mødes med mænd, og netværk skal sikre, at ingen mand skal sidde og føle sig alene.

– Idéen med gruppen er todelt. Den er både for dem, som er ensomme, og dem, der ikke er ensomme, men kommer med ressourcer. Dynamikken mellem de to skal drive gruppen. Ingen mand skal føle sig ensom, og på den her platform kan man finde nogen at snakke med eller tage til et arrangement med – det er såre simpelt, ikke atomfysik! Søren Larsen

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Der brager hårde rocktoner gennem Bryggergården, mens fødder vipper taktfast på brostenene. Scenen er indtaget af ACDC-coverbandet Live Wire, og mange faaborgensere har lagt vejen forbi. Blandt de mange tilhørere står to mænd, der netop denne dag har mødt hinanden for allerførste gang.

De er med i en nyoprettet mandeklub, der skal sikre mænd et netværk blandt mænd, så de altid har nogen at tale med – eller tage til koncerter med.

Succesfuld opstart
Sammen med de to mænd, Søren Larsen og Brian Henriksen, er vi trukket indendøre, hvor lydtæppet fra rockmusikken bedre tillader samtale. En samtale om en tendens i tiden, hvor mænd i højere og højere grad tør hjælpe og støtte hinanden, så ingen bliver efterladt alene.

For samfundets dynamik og normer udvikler sig konstant, og som en afledning heraf blomstrer online-fællesskaber op. De er blevet en central platform for mennesker, der ønsker at dele erfaringer, støtte hinanden og opbygge værdifulde relationer og netværk, og det er netop sådan en platform, Mandeklubben skal være.

Det hele begyndte for ganske nyligt, da nytilflyttede Søren Larsen den 14. august oprettede en privat gruppe på Facebook, som han kaldte Mandeklubben Fyn. Allerede dagen efter var der mere end 20 mænd, som havde meldt sig ind. Gruppen blev med lynets hast et eksempel på succes inden for moderne tiders måde at skabe netværk på.

Mandeklubben har tiltrukket deltagere fra forskellige hjørner af samfundet og fra alle dele af landet, og Søren måtte hurtigt slette ‘Fyn’ fra gruppenavnet, så interessede jyder og sjællændere også kunne blive inkluderet.

Søren har arbejdet mange år indenfor salg og har erfaringer med bl.a. psykologiske mekanismer og om, hvad der rører sig i mennesker. Mandeklubben skal netop afspejle, at det er de mennesker, der deltager, som bestemmer indholdet.

– Der er intet prædefineret formål. Gruppen skal fungere mere organisk, hvor tingene opstår af sig selv. Jeg kan sætte en retning og facilitere, og så bidrager medlemmerne med dét, de kan, siger Søren Larsen.

Mellem de mange medlemmer var der hurtigt flere ressourcepersoner, der bød ind og ville hjælpe med at brede gruppens budskab ud, heriblandt Brian Henriksen, der er lokal faaborgenser.

– Det er en fed idé med et netværk for mænd, for ofte skal man kratte lidt for at få hul på samtalen blandt mænd. Det er fedt, at Søren som tilflytter har oprettet den her gruppe, og selvom jeg har gode venner og et godt netværk, så vil jeg gerne bakke op om den her idé, siger Brian Henriksen.

Brian har erfaringer med at skabe netværk for yngre mennesker, og så har han tidligere arbejdet med medier og hjemmesider, hvilket er gode ressourcer at føre til gruppen.

Der er i skrivende stund mere end 30 medlemmer af den nye gruppe, og mens man mange steder ellers foretrækker kvalitet frem for kvantitet, så forholder det sig lige modsat i denne gruppe. For jo flere, de er, jo flere kan byde ind med idéer, hjælp til arrangementer eller med at svare på et spørgsmål i chatten

– Der kan jo godt være en vifte af ting, man gerne vil, men som man ikke kan gøre alene. I gruppen kan man fx spørge de andre, om de vil med til en koncert eller noget andet, siger Brian Henriksen.

Et fordomsfrit fællesskab
En del af aktiviteten i Mandeklubben sker via chatten i den private gruppe. Det er kun de øvrige medlemmer, der kan se, hvem der er med, og på den måde er der skabt et støttende og opmuntrende miljø, hvor mændene kan dele deres tanker, erfaringer og udfordringer. De kan diskutere alt, hvad der rører sig, og Søren og Brian har fra starten forsøgt at skabe en åben og inkluderende tilgang, hvor medlemmerne føler sig frie til at udtrykke sig – uden frygt for fordomme.

– Ensomme mænd er ikke gode til at række ud. Men herinde snakker vi jævnbyrdigt. Jeg håber, at om et år så er der mænd, der kan sige, at her i gruppen har de fundet et netværk og nogle ligesindede. Og jo flere vi er, jo mere kan vi sprede budskabet, vi skal ikke bare ‘redde’ én, men mange, siger Søren Larsen.

Dagens koncert er det allerførste arrangement, gruppen har oprettet, og Søren tjekker jævnligt sin telefon, for flere har meldt deres ankomst til koncerten. I samtalen understreger de begge, at gruppen er et rum, hvor man kan vælge til og fra. For ensomheden er ikke nødvendigvis negativt, hvis den er selvvalgt. Gruppen er et gratis tilbud for alle mænd, og der er plads til alle typer.

– Det er relativt omkostningsfrit at melde sig ind i en Facebook-gruppe, og alle har behov for fællesskab. Vil man stifte en klub og gøre en forskel, så må man åbne armene og tage folk, for hvem de er, siger Brian Henriksen.

Næste planlagte arrangement er en fællesmiddag, der skal afholdes privat hos Søren, men på sigt bliver det muligt for gruppen at mødes ved en af de lokale restaurationer, der har tilbudt at lægge lokaler til udenfor højsæsonen.

Mænd, når mænd er bedst
Både Søren og Brian har erfaringer med det særlige, der kan opstå i et rum, når der udelukkende er mænd. Det er der brug for, for de mener nemlig, at det kan være sværere for mænd at få lov til at være mænd i dag.

– Mænd er nok mere direkte. Der kommer en helt anden jargon, så snart en kvinde træder ind, det er ligesom, der bliver lukket ned for noget, siger Søren Larsen.

Selvom i dag er første gang, de to mænd mødes, så har de allerede fundet ud af, at de passer meget godt sammen i deres indbyrdes jargon.

– Jeg efterlyste på Facebook et sted, hvor jeg kunne lære at spille trommer, da jeg flyttede til Faaborg. Så var der én, der foreslog FDF, griner Søren Larsen.

– Jeg har ingen rytmik i kroppen, og hvis jeg kommer hjem med et trommesæt, så bliver jeg skilt, svarer Brian Henriksen.

Så bliver der stille et øjeblik, hvor Søren fanger Brians blik og drillende spørger:

– Ønsker du dig et trommesæt?

Med et godt grin i maven, sætter det nye makkerpar kursen retur til menneskemassen ved springvandet for at nyde resten af koncerten.

Kunne du tænke dig at være med i fællesskabet, så søg på Mandeklubben Danmark på Facebook og anmod om at deltage. Det er ganske gratis. Men altså kun for mænd!