Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

I år afholdes Brahetrolleborg Game Fair for tredje gang, og gæsterne kan se frem til tre dage med bl.a. events, foredrag, konkurrencer, smagsoplevelser, jagt- og fiskerejser, skydebaner og masser af aktiviteter målrettet børn og hele familien. I år har arrangørerne et kulinarisk es i ærmet, hvor lokale råvarer udgør ingredienserne i en special-udviklet Game Fair signatur-burger. Læs mere om hele Danmarks jagt-, fiskeri- og outdoor-messe.

I Storbritannien er der en stolt tradition for at fejre livet på landet ved såkaldte game fairs, hvor hunde, heste, jagt og fiskeri udstilles på store, landlige estates.

I Danmark efterlyste jagtbranchens importørerne for år tilbage en stor, ambitiøs messe med inspiration fra disse game fairs. Geografien pegede på et sted midt i landet, og branchen gik derfor i dialog med Catharina Reventlow-Mourier, der driver godset Brahetrolleborg, som har en lang tradition med jagt mm.

Det Rigtige Faaborg har interviewet Jonas Nørregaard, der er kommunikationsansvarlig for Brahetrolleborg Game Fair, for at høre om dette års store messe.

 

Opstarten
Idéen fra branchen lød interessant, Brahetrolleborg greb bolden, og snart efter begyndte en grundig research.

– Efterspørgslen kom fra branchen selv, og Catharina og Søren (skytte på Brahetrolleborg, red.) tog på inspirationsbesøg i England og besøgte game fairs. Herfra kunne de tage ting med hjem, inden det hele skulle starte her på godset, siger Jonas Nørregaard.

Da Brahetrolleborg Game Fair i 2019 så dagens lys, var det en spændt styregruppe, der tog imod de knap 17.000 gæster. Selvom de var godt forberedte, var det alligevel en overvældende oplevelse.

– Vi følte, vi blev ramt af godstog, da folk væltede ind, og det blev en succes allerede første år. Men vi kunne se, der skulle laves små justeringer, for der var benspænd, ting der kunne gøres smartere. Catharina er god til at notere forbedringsmuligheder, og vi skulle lære af vores erfaringer, siger Jonas Nørregaard.

Brahetrolleborg Game Fair afvikles hvert andet år, og i 2021 kunne en optimeret version af messen afvikles lige på bagkanten af corona-restriktionerne. Her havde styregruppen på baggrund af deres erfaringer sikret, at der var flere madsteder, at campingområdet var placeret tættere på udstillingsområdet samt sikret, at der ikke var placeret aktiviteter på den anden side af landevejen.

– Vi har luget ud i børnesygdomme, men vi kommer ikke til at hvile på laurbærrene. I styregruppen tænker vi hele tiden over, hvad kan vi tilføje, for det er mange af de samme gæster, der kommer igen, og de skal også opleve noget nyt. De bliver ambassadører for oplevelsen og tager måske flere med sig, så vi prøver hver gang at tilføje nye ting, siger Jonas Nørregaard.

En friluftsfestival for alle
Brahetrolleborg Game Fair har en vision om at vokse sig større og få endnu flere besøgende, og derfor lægger de sig i selen for at lave en god messe, og det kræver, at de holder fast i det gode, samtidigt med at de udvikler på andre områder.

Ved de første to messer har det været jagten, der har domineret, da det er fra jagtens verden, traditionen stammer.

– På sigt ønsker vi, at det bliver balanceret, så jagt, lystfiskeri og friluftsliv er vægtet ligeligt – både med udstiller og aktiviteter. Der er ikke samme traditionen indenfor lystfiskerbranchen, men hernede har vi muligheder med søer. Vi har lavet en ø ude i søen, og der vil være fiskedemonstrationer, men branchen skal lige opdage det. Det kunne være fedt med flere fra fiskeverden, siger Jonas Nørregaard.

Foruden flere lystfiskere, så vil de også gerne tiltrække flere fra outdoor-segmentet.

– Indenfor friluftsliv er der et meget bredere publikum. Det spænder fra folk, der synes, det er hyggeligt at tænde et bål, til dem, der kan overleve alene i vildmarken. Vi kigger på, hvad der passer til området, og hvad vi kan lave af spændende publikumsaktiviteter, siger Jonas Nørregaard.

Men allerhelst vil styregruppen gerne vise et glimt af den verden, de holder så meget af.

– Vi vil gerne have besøg af børnefamilier. Børnene er en vigtig del, og denne messe kan blive en døråbner for verdener, de ikke nødvendigvis kender til. Her kan de få en masse oplevelser – også uden forhåndsinteresse. De kan se på rovfugle, tænde et bål, prøve en svævebane eller få en fiskestang i hånden, og de kan få hjælp til at prøve noget nyt, som en sprække ind til ny verden. Den sprække kunne det være fedt som arrangør at åbne, og vi håber, der kommer mange nysgerrige børnefamilier, siger Jonas Nørregaard.

Selvom styregruppen er både ambitiøse og kompromisløse, så er det vigtigt for dem, at Brahetrolleborg Game Fair ikke bliver en elitær messe.

– Det ligger os meget på sinde, at det skal være for hele familien Danmark. Det gør vi bl.a. ved at holde priserne nede og ved at sikre, at der er aktiviteter, der passer til alle i familien, siger Jonas Nørregaard.

Så mens børnene laver pizza over bål eller fisker efter ørreder, kan de voksne gå til foredrag eller afprøve de nyeste jagtvåben på skydebanen. For de mere kulturinteresserede har styregruppen allieret sig med Øhavsmuseet og den lokale præst Ole Buhl, der formidler Brahetrolleborgs historie.

Løbende tilpasning
Erfaringerne fra de to første messer har i år medført flere forandringer, og hvor der de første år var en decideret foredragssal med lange rejseberetninger, nørdet gennemgang af grej og udstyr mm. Er konceptet ændret markant.

– Vi opdagede, at vores gæster havde svært ved at koncentrere sig, når der var festivalstemning udenfor. Så derfor har vi i år, inspireret af folkemødet, trukket vores talks udenfor og holder dem i små, koncentrerede formater, siger Jonas Nørregaard.

På den kulinariske front holder de fanen højt i år. Sammen med den kendte kok Thomas Rode har styregruppen udviklet en helt særlig signaturburger.

– Vi ønsker at tappe ind i dna’et fra den her verden, hvor der er fantastiske råvarer med både vildt og fisk. I skovene omkring godset er der meget dåvildt, og vi fandt på at lave burgere med vildt fra egen skov og lokale råvarer fra Sydfyn, siger Jonas Nørregaard.

Godsets jæger har henover vinteren været på en stor opgave med at nedlægge dådyr, men nu står de klar til burgermenuer med cirka et tons kød i fryserne.

Signaturburgeren, en såkaldt Fat Fellow, kan skylles ned med en kold rød ale, der er produceret på Sydfyn specielt til Brahetrolleborg Game Fair – en Buddy Boots.

Lokal opbakning
Godsejer Catharina Reventlow-Mourier sidder med i styregruppen og har været spændt på, om messen ville blive levedygtig over tid. Heldigvis har de mødt enorm opbakning fra lokalområdet, hvor både Faaborg-Midtfyn Kommune og mange sponsorer støtter op.

Der udover hjælper 250 frivillige fra lokale foreninger i Korinth og hele Sydfyn, lige fra spejderklubben til havkajak-klubben.

– Vi kunne ikke gøre det uden vores frivillige. Et arrangement som det her skal interagere med lokalsamfundet, og det er fantastisk at se, hvordan alle tager ejerskab på det. Folk vil gerne være med for anden og nu tredje gang, og der kommer hele tiden flere entusiastiske og energiske frivillige til, der gerne vil være med, siger Jonas Nørregaard.

Med et området på 160 hektar, så er der mange muligheder for fortsat at udvikle messen.

– Der er plads til mange flere gæster, og de kommer aldrig til at gå og klumpe sig sammen i et hjørne, så der er frit slag for billetsalget. Succesen for os er, at udstillerne synes, det er fantastisk at komme, at gæsterne synes, det er spektakulært, og at det økonomisk bliver et plus, for det er en investering at løbe sådan noget her i gang, siger Jonas Nørregaard.

Styregruppen bag messen håber, at mange lokale vil komme forbi og se, hvad Brahetrolleborg er, for det er vigtigt for dem, at messen er en lokal begivenhed, som de lokale er stolte af.

– Det er nok også derfor kommunen har valgt at støtte os, for vi tiltrækker øjne fra hele landet, og så opdager gæsterne, hvor fantastisk smukt et hjørne af Danmark, det Sydfynske er, siger Jonas Nørregaard.

Er du blevet nysgerrig, så tag ud og besøg Brahetrolleborg Game Fair, der i år afvikles 18. – 20. august.

På Brahetrolleborg Game Fair kan du fx opleve:

– Ca. 200 udstillere bredt fordelt på jagt, outdoor og lystfiskeri
– Indendørs og udendørs standpladser
– Mere end 160 hektar samlet udstillings- og aktivitetsområde
– Kæmpe plæne- og skovarealer med outdoor-aktiviteter
– Flere søer i slotsområdet med lystfiskeri og sejlads med fx kano/kajak
– Udfordrende områder til skydebaner, jagtrelaterede aktiviteter og 4×4 kørsel
– Skydekonkurrencer med bue, haglgevær og riffel
– Over 300 varemærker repræsenteret
– Mulighed for overnatninger på pop-up campingplads
– Spændende foredrag og events
– To aftener med open-by-night, musik og hygge