Den tidligere Tulip-bygning og slagterigrund på Faaborg Havn skal omdannes til byens nye kulturelle og gastronomiske samlingssted og styrke Faaborgs fællesskaber og øhavs-turismen – med kultur- og bæredygtighedsevents, maritime og gastronomiske workshops, foreningsaktiviteter, pop-up marked og meget andet. Den filantropiske forening Realdania støtter projektet med 60 mio. kr., hedder det i en pressemeddelelse.

I 2016 lukkede Tulip i Faaborg efter mere end 120 år med slagteri og produktion af middagsretter. Tilbage stod de tomme fabrikshaller som et stillbillede på industrialiseringen i Faaborg. Men et nyt, ambitiøst projekt, der sætter fokus på kultur, gastronomi, iværksætteri og oplevelser, er vokset ud af de tomme haller, og Faaborg-Midtfyn Kommune vil i samarbejde med den filantropiske forening Realdania og øvrige aktører i Faaborg omdanne den tidligere slagterigrund til et levende byrum for byens borgere og besøgende i Faaborg.

NORD Artikter har lavet en rapport med forslag til udforming og indhold af området ved Slagterigrunden.

Faaborg har i kraft af den velbevarede og levende bymidte, havnen, landskabet og nærheden til øhavet et uudnyttet potentiale for turisme, og transformationen af slagterigrunden til et samlingssted for kultur, gastronomi og oplevelser vil blive et væsentligt bidrag til byens attraktioner. Det viser en udviklingsplan for Faaborg, som Realdania også har støttet. Forundersøgelsen peger desuden på, at en omdannelse af slagterigrunden og Tulips tidligere fabriksbygning på havnen kan blive en motor for byens udvikling – både når det handler om turisme, bosætning og erhverv.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Hans Stavnsager, borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune siger: – Det er en rigtig god nyhed for både Faaborg og kommunen som helhed, at Realdania støtter omdannelsen. Vi har arbejdet på det her projekt i flere år, så det er dejligt, at Realdania også kan se det store potentiale i byen. Vi har haft en enorm god dialog med Realdania, så vi glæder os over, at vi nu kan tage det næste skridt sammen med dem.

NORD Artikters bud på, hvordan området kan komme til at se ud

Henrik Lund, projektchef i foreningen Realdania siger: – Tulip-bygningen er en vigtig brik i transformationen af Faaborgs havneområde. Og omdannelsen er et godt eksempel på, hvordan man kan binde by og havn sammen og skabe et nyt samlingssted for alle, der besøger eller bor i Faaborg og give nyt liv til en ofte overset del af bygningskulturen.

Næste skridt vil være afholdelsen af en arkitektkonkurrence, der skal konkretisere, hvordan især Tulip-bygningen skal omdannes og bruges til forskellige aktiviteter – sammen med arealerne omkring bygningen.

Projektet har et samlet budget på 147 mio. kr., hvortil Faaborg-Midtfyn Kommune har afsat 32 mio. kr. og optager et realkreditlån, hvis endelige størrelse ikke kendes endnu. Realdania har støttet med op til 60 mio. kr. svarende til kommunens andel, og kommunen er i dialog med forskellige fonde om den resterende finansiering.

Et oversigtbillede som det kan komme til at tage sig ud ifølge NORD Arkitekter.