- Annonce -

Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen / Privat

Skønt beliggende midt i Svanninges kuperede terræn, finder man Faaborg Golfklub. Mens golfsporten tidligere var forbeholdt de finere sociale lag, så ser det anderledes ud i dag. Golf er populær som aldrig før, og så er det tilmed en sport, hvor alle kan være med, hvilket klubbens 584 medlemmer vidner om.

Da bilen svinger ind på Dalkildegårdsallé denne fugtige forårsformiddag, har vinduesviskerne travl med at sikre udsynet. I de korte glimt mellem de flittige viskerbevægelser, er der ingen mennesker at spotte på de grønne baner, der omgiver vejen til begge sider. Ikke en levende sjæl har begivet sig ud med køllerne i dagens regn og dis, og i en klub med 365 åbne dage om året er det et usædvanligt syn.

- Annonce -

– Vi har åbent hele året, og sidste år blev der spillet 23.095 runder på banerne. Men enkelte dage må vi lukke banen pga. vejrlig, fortæller bestyrelsesformand Jørgen Bremholm.

Lunt og tørt placeret i klubbens lokaler, hælder han kaffe i kopperne og begynder fortællingen om Faaborg Golfklub, der kan præstere hele 34 års historik.

Historien
I slutningen af 80’erne var der stigende interesse for golf, bl.a. da Danmark havde fået en spiller, Anders Sørensen, med på europatouren. Til gengæld var der ikke mange baner, faktisk kunne Fyn kun mønstre fire golfklubber, to med 18 huller og to med ni huller.

Var man golfspiller fra Faaborg måtte man derfor tage køreturen til enten Odense, Svendborg, Nyborg eller Vestfyn for at spille.

To spillere fra Faaborg besluttede sig for at gøre noget ved situationen, og 2. september 1987 stiftede de, sammen med flere andre, Faaborg Golfklub med henblik på at etablere en bane i Faaborg og få klubben optaget i Dansk Golfunion.

Allerede i januar året efter lykkedes det klubben at opnå medlemsskab af Dansk Golfunion, og i april kunne de åbne tre greens og en driving range på den tidligere fodboldbane bag kirken i Faaborg.

Det skulle vise sig at blive en succes, for allerede to år senere rundede klubben 100 medlemmer.

Drømmen var ni huller, allerhelst 18, og efter mange krumspring og armslægninger med bl.a. Statsskovdistriktet, Naturfredningsforeningen og den kommunale planafdeling kunne borgmester Richard Hansen i januar 1991 tage første spadestik til golfklubbens baner, hvor de ligger i dag, nemlig på Dalkildegaard. I maj 1992 åbnede Faaborg Golfklub deres smukt beliggende bane med ni huller.

Blot fem år senere nedsatte klubben en arbejdsgruppe med det formål at udvide til 18 huller, og allerede året efter, i 1997, tages endnu et første spadestik, denne gang skulle fire hektar forvandles til ni bakkede greens. De 18 huller blev taget i brug i maj 1999.

En sport, der kan det hele
Med mediebevågenheden og den stigende popularitet i slutfirserne ændrede golfsportens medlemsprofil sig markant.

– Tidligere var det en fin sport, og i nogle klubber var der venteliste for at blive optaget. I dag er sporten allemandseje. Tidligere startede folk ofte, når de gik på pension, men i dag får vi medlemmer i alle aldre, og det er alle typer, der vælger at spille golf, siger Jørgen Bremholm.

Golfsporten har den kæmpe fordel, at alle kan spille mod alle, da hver spiller har et såkaldt handicap, der indikerer, hvor mange slag ekstra de kan bruge på en runde. På den måde skal enhver spille op til sit bedste niveau for at vinde, og medlemmer på forskellige niveauer kan spille jævnbyrdigt.

– På den måde kan en begynder fx gå en runde med en erfaren spiller og lære noget, samtidigt med at konkurrenceelementet er der, forklarer Jørgen Bremholm.

Faaborg Golfklub har gennem tiden fostret en del talentfulde spillere, men de dygtige spillere drager oftest videre til de mere professionelle klubber, for i Faaborg er der nemlig meget fokus på det sociale.

– De fleste får en snak over en øl eller en vand efter spillet, det er en del af klublivet. Vi har mange klubber i klubben, der er en herreklub, en dameklub, en par-klub og så vores kaninklub, hvor nye medlemmer sluses ind. Er man mere til turneringer, har vi også hold på flere niveauer, siger Jørgen Bremholm.

For formanden, der selv har spillet golf i 13 år, er der ingen tvivl om, hvorfor golfen er så populær, for sporten tilbyder det hele, mener han. Motion, natur og konkurrencen.

– Banen må være Fyns smukkest beliggende med udsigt over Helnæs, her er så naturskønt, og vi får ofte ros for vores baner. Går man alle 18 huller, uden for mange omveje, så får man let gået seks kilometer på en runde, fortæller Jørgen Bremholm.

Når kroppen siger fra til de mere krævende sportsgrene, som fx tennis eller fodbold, så er det for mange muligt at fortsætte, eller starte, med at spille golf. Her er det teknikken, evnen til at udnytte spændingspunkter og kraftoverførsel, det gælder, og sporten giver meget få skader.

De ældste aktive spillere i klubben er over 90 år, og her giver golfen dem et kæmpe socialt netværk. Når det begynder at knibe med at gå, er det fortsat muligt at spille – her kan spillere transportere sig rundt på banen i en buggy.

Har du lyst til at besøge klubben eller prøve at svinge køllen, så er der åbent for alle til Golfens Dag søndag den 24. april mellem klokken 10 og 13. Eller du kan kontakte klubben og aftale en ‘prøverunde’.

Kan jeg spille golf?

Nye medlemmere låner udstyr af klubben, eller man kan købe et brugt sæt for under 1.000 kroner. Men inden man slippes løs på de veltrimmede græsarealer, skal teknikken på plads. Det sker med et introduktionsforløb på op til tre måneder, hvor man erhverver sig et kørekort, der giver adgang på egen hånd til de 18 huller.

Selv småskavanker eller sygdom er ingen hindring for at spille golf. Klubben har de sidste to år indgået i et succesfuldt samarbejde med kommunen, DGI og DGU omkring golfforløb målrettet kronisk syge, fx mennesker med diabetes eller hjertekar-sygdomme.

Et medlemsskab af Faaborg Golfklub koster 500 kroner om måneden, og så er der fri adgang til banen alle årets dage.