- Annonce -

Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup og Nanna Kreutzman

For mange mennesker er en svømmetur eller en gåtur rundt om sundet tilstrækkelig som dagens motion. Men ikke for Anne Marie Dahler. Hun tager gerne tingene til ekstremerne, hvad enten det drejer sig om skiløb, dykning eller arbejdet. Læs mere om forskeren, eventyreren, fridykkeren, skiløberen og foreningsmennesket, der sidste år var med til at starte Faaborg Dykkerklub op.

På Dyreborg har de gennem det seneste år måttet vænne sig til flere finurligheder i landskabet omkring Fiskervænget. For tiden ser de ofte en kvinde, der kommer marcherende med vandrestave i hænderne og seletøj spændt om livet. Til seletøjet er der fæstnet to bildæk, der har fået monteret beslag, så der kan sættes karabinhager i.

Anne Marie Dahler er ved at gøre sig klar til næste eventyr, og her skal benene trænes op.

– Folk vender hovedet, når jeg kommer trækkende med bildæk, men de er efterhånden ved at vænne sig til mig, og nu får jeg mange sjove tilråb med på vejen: ‘Hey, du har glemt resten af din bil’, ‘Har du husket at skifte til vinterdæk?’ – og mere i den dur.

Eventyret, der denne gang står for døren, er et mindre et af slagsen – i hvert fald for Anne Marie Dahler.

– Til påske skal jeg på skitur med min norske kusine, hvor vi med pulk, telt og hunde skal klare 240 kilometer fra det sydlige Lillehammer og ned til nordsiden af Hangdar Vidde. Så lige nu træner jeg altså til at kunne trække et stort læs på pulken.

– Når Anne Marie Dahler ikke stavrer afsted med bildæk spændt om livet, så bruger hun gerne de grå danske vinterdage på at planlægge turen: hvor meget mad skal de mon have med, hvilket sikkerhedsudstyr får de brug for, og hvilken type brændstof?

– Planlægningen giver mig en gejst og noget at se frem til. Det er ligesom, når Peter Plys siger, at man skal lægge honningkrukker ud – det kan løfte en op fra hverdagsniveauet.


Forskeren, fridykkeren og familiemennesket
Til hverdag arbejder Anne Marie Dahler som programleder for et forskningsprogram på UCL Lillebælt. Et arbejde, der kræver fordybelse og evnen til at holde styr på mange aftaler og løse ender. Men Anne Marie Dahler har i sporten og naturen fundet en modpol til den krævende stillin

– Når vi ankommer i svømmehallen, eller når jeg står på en iskappe i Grønland, så er jeg nulstillet med det samme. Hele familien er vilde med dykning, og vi har så meget uforstyrret samvær netop der i vandoverfladen – eller under vandet.

Anne Marie Dahler ser fridykning som en priviligeret adgang til naturen og havmiljøet, og i november 2019 startede hun, sammen med flere andre, Faaborg Dykkerklub.

– Jeg ville gerne bidrage til, at børn og voksne gennem dykning får et fællesskab, hvor vi både tager vare på hinanden og på naturen. Dykning er en meget mindfull sport, hvor man får lov til at fornemme både stilhed og storhed, fx når man dykker dybt eller dykker ude på det åbne hav.

Sjovt, men sikkert
Anne Marie Dahler er certificeret fridykkerinstruktør, og hver uge underviser hun i både teknikker og sikkerhed i Faaborg Dykkerklub, hvor der er hold for både børn og voksne.

– I starten bruger jeg meget tid på at vejlede de nye medlemmer i sikkerheden omkring dykning. Det går vi meget op i. Derefter tager vi fat på teknikken, hvor vi fx øver at svømme langt under vand, øge vores CO2-tolerance og metoder til at trykudligne. Mange medlemmer oplever, at de med ret få teknikker hurtigt bliver meget bedre til at dykke.

De fleste i dykkerklubben træner for at kunne opleve ø-havet, når vandtemperaturen tillader det.

– Børnene i klubben er meget optaget af at finde ting under vandet, når vi er i havet om sommeren. De finder ålegræs, søstjerner og krabber. Men de nyder også fællesskabet, når de ligger sammen der i overfladen og er optaget af andet end deres iPads.

Men enkelte andre har valgt at stille op til konkurrencer i dykning.

– Det har været dejligt at være med til at bygge noget op. Folk bliver så glade og vi får en umiddelbar respons. Mange nyder fællesskabet og oplever at finde ro under dykningen. Vi har i klubben også 3-4 stykker, der stiller op til DM, og jeg har jeg deltaget meget i konkurrencedykning.

Metroexpress smil voxpop

Faktisk har Anne Marie Dahler tidligere haft danmarksrekorden i at holde vejret i disciplinen statisk fridykning. Til DM i 2014 holdt hun nemlig vejret under vand i hele fem minutter og 46 sekunder.

– Nogle mener, at fridykning er en ekstremsport, men jeg mener nu bare, at det er ekstremt dejligt.


Plads til mange flere

Anne Marie Dahler og Faaborg Dykkerklub håber på, at flere vil få øjnene op for dykningen. De håber på at kunne starte flere afdelinger af klubben, fx en afdeling med undervandsjagt og en med flaskedykning.

– Har du lyst til at vide mere om fridykning, kan du besøge klubbens facebook-side eller dukke op til en prøvetime tirsdage klokken 20 i Faaborg svømmehal.

Fakta om FAABORG DYKKERKLUB
22 børnedykkere – træner torsdage 18-19
2 voksendykkere – træner tirsdage 20-22
Udstyr: blybælter, dykkerdragt, handler, sokker, masker, finner Årlig sommerlejr
Ture til fx Fjord & Bælt og Øhavsmuseet
Vandsport er skånsomt for kroppens led


Fakta om ANNE MARIE DAHLER
56 år
Har tre voksne børn
Bor sammen med Nicolai Birkedal
Tidligere dyrket undervandsrugby og undervandsjagt
Startet Aqua Club i Odense i 2009
Gennemført marathonløb
Krydset indlandsisen på ski i 2013
Besteget Kilimanjaro i 2011
Dansk mester i statisk dyk i 2014 (DK rekord på 5.46 minutter)
Skrevet ph.d. om ‘Velfærdsteknologi, autonomi og aldrende kroppe’
Deltog ved VM i dybde-fridykning i Tyrkiet 2018

- Annonce -