- Annonce -

Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

Det Gamle Håndværk

I Holkegade og Adelgade og andre af Faaborgs gamle gader finder man ofte Tom Hansen. Fra sin træstige, der vipper lidt på det brostensbelagte underlag, arbejder han koncentreret med at istandsætte de aldrende huses sprossede vinduer. Glas, genbrug og det gamle håndværk er indbegrebet af Toms passion for sit fag.

Glas og gamle sager

Når andre smider ud, så samler Tom sammen. Og genbruger. Gammelt glas fra en billedramme i genbrugsbutikken tages ud og stilles på lager. Gammelt glas passer bedst til vinduerne i gamle bygninger, så glasset bevarer sit krummede spejlbillede og autenticitet, forklarer glaskenderen Tom Hansen. De originale vinduesbeslag restaureres og monteres på ny, så det passer til ejendommen.

– Foruden autenticiteten, så er det også mægtigt ressourcebesparende at genbruge glas, beslag og træ, fortsætter Tom.

Når snakken falder på glas og vinduer, er der næsten ingen ende på talestrømmen. Tom er fascineret, passioneret og imponeret. Af at genbruge. Af det gamle håndværk. Af at skabe noget gedigent. Da han i 2015 gik på pension fra snedkerjobbet, valgte han at blive selvstændig for første gang i sit liv. I virksomheden Det Gamle Håndværk kombinerer han sin livslange begejstring for glas med sine håndværksmæssige evner.

– Jeg har interesseret mig for glas, lige siden jeg var 20 år. Jeg kan huske, der var et brændeglas fra en patroleumslampe, der gik i stykker, og så begyndte jeg at lede efter et nyt. Derfra tog det ene glas bare det andet, og jeg blev optaget af glassets kvalitet, design og historie, forklarer Tom.

Selvstændig succes

Tom ledte efter et værksted, hvorfra han kunne istandsætte gamle vinduer, og kørte tilfældigvis forbi Skousens tidligere lokaler på Bygmestervej 1. Værkstedet blev nu indrettet med passende maskineri og værktøj: rundsav, propbor, afretter, tykkelseshøvl, en fræser til tapper og en fræser til profiler.

Kort tid efter væltede ordrerne ind: Snedkerarbejde på Herringe præstegård, vinduesarbejde i Vantinge kirke og Hillerslev kirke, vinduesarbejde i Klostergade, Adelgade og Holkegade.

Når en kirke er mere end 100 år gammel, må vinduerne ikke fornys, de skal renoveres, forklarer Tom, og det passer ham særdeles godt. Han piller vinduerne ud, og i det tomme hul indsætter han en autentisk afdækning, der ligner det originale vindue. Så har beskueren noget pænt at kigge på i den tid, det tager Tom at renovere vinduet.

Renoveringen er nemlig en meget langsommelig proces. Råddent træ skal fjernes og erstattes af nyt – Tom bruger sibirisk lærk fra Korinth savværk, det holder uendeligt. Gammelt maling brændes væk. Den færdige vinduesramme skal nu stå og trække i et oliekar med linolie i et kvarter, mens resten af kanter og lister smøres med olie. Herefter skal det tørre en uge, inden det kan males. Den uge bruger Tom på at finde det rigtige glas og få det kittet fast. Herefter får indersiden af vinduet tre gange alkydmaling, som er en oliemaling, mens ydersiden får et til to lag linoliemaling.

– De gamle vinduer er meget energibesparende, hvis de laves rigtigt. Bag vinduet skal der være en forsatsramme med luft imellem. Den bageste skal være tætnet med en gummiliste, mens der ved den forreste gerne må komme luft ind, så det bliver ventileret, forklarer Tom.

Mens Tom forklarer, løber hans erfarne hænder og kender-blik over et igangværende vinduesprojekt. Over posten, som er del af karmen. Over kontrakilinger, samlinger på gæring på den gammeldags måde. Over trædyvlerne, som rammen bliver proppet med – gamle vinduer må nemlig aldrig limes, for de skal kunne arbejde med, når de gamle huse giver sig, lyder det. Over anverfere, stjerthager og stormkroge.

Butik ved et tilfælde

Bygningerne på Bygmestervej 1 havde et udstillingsområde, og inden Tom og hans kæreste Hanne fik set sig om, havde de i slutningen af 2015 også fået etableret en butik. Herfra sælger de næsten alt, for det er ikke kun glas, som Tom har samlet på gennem årene. I butikken finder man således bøger, brugskunst, møbler, et trafiklys, en mannequindukke, bedagede dåser og gamle sovjetkasketter.

– Folk kommer ofte med ting og spørger, om vi vil købe det. Eller også opkøber vi flytterester, siger Tom.

Tom vil ikke ud med, hvor stor hans egen samling af glas er, men én ting er sikkert, han sælger kun ud af den, hvis han har dubletter. Derimod sælger han rigtig godt af den nyoprettede glasafdeling i butikken, hvor han har samlet serviceglas.

– Glasafdelingen lavede jeg i påsken i år, og folk har virkelig fået øjnene op for den. Jeg leder efter varer til afdelingen hele tiden, og vi har dansk, svensk og finsk glas. Designerglas kalder folk det, men egentlig er det jo arkitekttegnet glas. Glasproducenter som fx Holmegaard havde ansat arkitekter som Per Lütken og Jacob E. Bang, og det er mange af deres glas, der stadig sælger godt, siger Tom.

Tom snakker videre. Om glas, om designere, om størrelser på vin- og ølglas, om glassenes historiske udvikling.

Det har ikke været nødvendigt med annoncering. Toms imponerende glasafdeling og ekspertise har sikret butikken et bredt kendskab i glas-kender-kredse.

Den bookede kalender

Skal du have restaureret noget træværk, så er det med at bestille Toms talenter i god tid.

Den 70-årige selvstændige pensionist arbejder tre dage om ugen, mandag til onsdag, og der er fyldt godt op i kalenderen. For øjeblikket arbejder han, foruden sit arbejde på Faaborgs gamle vinduer, på et stort køkkenprojekt i Odense. Her har kunden købt grundmodulerne fra et Ikea-køkken, og nu skal Tom sikre køkkenets autentiske udseende med låger og skuffer lavet på gammeldags manér.

I Faaborg skal et gammelt byhus have et nyt loft, og herudover så skal butikken også passes. Det klarer Tom og Hanne på ugens øvrige dage, hvor der er åbent for alle torsdag og fredag 10.30 – 17.30 og lørdag fra 10.00 – 15.00.

- Annonce -