- Annonce -

For tredje år i træk afholder frivillige i foreningen Avernax festival på den knapt 6 km2 store ø. Festivalen er en intim ø-festival med plads til 600 kultur- og musikelskende gæster. Når billetten er betalt er alt inklusiv i prisen. Konceptet fungerer, og festivalen er blevet et stort tilløbsstykke. I år tog det således kun arrangørerne et minut, inden de kunne melde alt udsolgt.

AF PERNILLE PEDERSEN

Udover de 600 gæster, så bakker omkring 300 frivillige op om festivalen – herunder mange af øens 110 indbyggere. Peter Smith-Sivertsen bor på Avernakø med sin hustru og deres to børn, og i år har han fået tjansen som info-bar-koordinator.

– Jeg tror, at omkring 40 af øboerne deltager som frivillige til festivalen, forklarer Peter Smith-Sivertsen fra sin plads bag infobaren.

Bag infobaren hjælper øboerne Mette Madsen og Peter Smit-Sivertsen de mange festivalgæster

Arrangørgruppen bag festivalen forsøger så vidt muligt at inddrage ø-samfundet, også når de mange gæster skal bespises. På Avernakø er der nemlig rigeligt med lokalt produceret mad.

Petersminde Gårdbutik har været en af de store leverandører til festivalen, blandt andet de mange lam, der hele dagen igennem har ristet over bål i vandkanten. Ulla Christensen er medejer af Petersminde Gårdbutik og står bag disken i ø-boden, hvor de bl..a. sælger gourmet-hotdogs og rugbrødsmadder til de gæster, der bliver sulten mellem de etablerede måltider. 

– Avernakø er en ø med rigtigt mange produkter. Det er selvforskyldt, hvis nogle af festivalgæsterne går sultne hjem. Vi har forsøgt at tænke ud af boksen i år – hvad kunne være en lækker snack, som ikke tager lang tid at lave. Når vi selv kommer hjem fra byen, er det ofte en spegepølsemad, vi har lyst til, fortæller Ulla Christensen.

Så i år langes der spegepølsemadder med hjemmelavet spegepølse, hjemmelavet remoulade og hjemmestegte løg over disken, især ud på de små timer er det en populær spise, fortæller Ulla Christensen.

Mange af gæsterne er rejst langvejs fra, og mange mange kommer fra fx Nørrebro, hvor der er forholdsvis mange vegetarer og veganere.

– Vegetarerne har vi fået styr på, så de også kan få en gourmet-hotdog. Næste udfordring bliver veganerne, men vi gør gerne en indsats, for vi meget opmærksomme på at være gode ambassadører for øen, fortsætter Ulla Christensen. 

I teltet ved siden af har en flok børn samlet sig om en popcorn-bod. Det er børn, der kender hinanden fra øens sociale liv, som de er blevet en del af som sommerhusejereder er på ferie på herovre. I store farvestrålende margretheskåle langer de varme popcorn ud til gæsterne, som i bedste Avernax-stil returnerer skålen, når den er tom. 

De unge mennesker fra Munkegården, et behandlingstilbud til børn og unge med udfordringer, hjælper også til med de frivillige opgaver, og på deres pladser på havetraktorer ser de ud til at arbejde koncentreret med de betroede arbejdsopgaver.

 

På øen høres der ingen negative ytringer om festivalen, tværtimod – alle bakker op.

- Annonce -