Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

En kunstner på jagt efter sit projekt

Efter et langt erhvervsliv som byplanlægger genoptog 73-årige Marius Jensen sent i livet ungdommens interesse i tegning. Aktuelt er han i gang med flere projekter sammen med den tyske kunstner Laurenz-Alexander Schettler. Projekter, der både skal vises i Danmark og Tyskland. Når han ikke har travlt med det, så jagter han andre sider af sit kunstneriske projekt, som måske også bare er at hygge sig med det, han laver.

- Annonce -

Lidt udenfor Horne, på sin svigerfars gamle gård, har 73-årige Marius Jensen indrettet sit atelier i et gammelt maskinskur ud mod markerne. Gennem skurets store glasparti mod nord er der udsigt over Faldsled, Vigø og Illumø. Håndværkeren, der renoverede skuret for Marius, bemærkede, at med denne udsigt ville der ikke blive malet så mange billeder. 

Heldigvis fik han ikke ret.

 

Landmandssønnen fra Sønderjylland

Hvad er det, man siger om den yngste i en børneflok, funderer Marius og fortæller, at han som den eneste i børneflokken faldt ud til den kreative side. I skoletiden var det tegning, der havde hans interesse, mens det i gymnasiet blev mere guitarsriffs og pigtrådsmusik.

– På væggen på mit gymnasium hang der litografier af Richard Mortensen. Det bestod af firkanter, kasser og streger. Jeg må være blevet hjernevasket af at se på det gennem tre år, for efter gymnasiet var jeg blevet inspireret til at søge ind på Kunstakademiets arkitektskole.

Efter fem år på Kunstakademiets arkitektskole i København fulgte en lang karriere som byplanlægger i Odense Kommune, og da Marius som 62-årig valgte at slippe jobbet og prøve noget nyt, søgte han tilbage til tegningen.

– Jeg startede i 2008 på billedskole hos Carsten Auerbach, hvor jeg kom hver tirsdag i to år. Carsten talte meget om, at vi skulle ’finde vores projekt’, men jeg tror aldrig, jeg helt fandt mit ’projekt’, eller min ’stil’. Livet er for kort til kun at male på én måde. Min interesse ligger dog primært i det konkrete maleri.

I det konkrete maleri, forklarer Marius, ligger, at dét, du maler, ingen betydning har. Men maleriet giver beskueren et andet syn på virkeligheden. Når figurer kombineres med noget abstrakt, noget bymæssigt eller et landskab. Her skabes der en dialog mellem mennesket og omgivelserne, en ganske forunderlig verden.

Bortset fra billedskolen og et ophold på Ærø kunsthøjskole, så er Marius selvlært kunstner. Han holder af at lege og eksperimentere med teknikker og fremviser eksempler på forskellige udtryk, han har skabt på lærreder.

– Det her er et eksempel på molekylernes reaktion, når de blander sig med vand – det giver en helt særlig effekt. Jeg har også forsøgt at blande kul, lim, vand og farve – efter et døgn opstår der en form for kemi i blandingen.

Med blandingen har Marius skabt et maleri med et landskabsagtigt udtryk med magisk karakter. Der er noget truende over maleriet, måske skjuler der sig noget klimapolitik, og helt klart noget arkitektur… Ordene flyder let, når Marius lader sig opsluge af sine malerier. Jeg kan slet ikke lade være, forklarer han.

– Mine malerier er ikke satire, ikke politik, ikke entydige. Men de skal gerne sætte noget i gang hos den, der betragter det. Hvis det lykkes, bliver jeg glad.

Marius Jensen arbejder med både landskaber, mennesker og det abstrakte. For tiden er han i det abstrakte hjørne igen, og han er sig bevidst om, at det er en særlig kategori af kunst. – Som med al kunst er det jo op til modtageren. Det abstrakte siger ikke alle noget. Nogle ser det som ren dekoration, men jeg ser det på en anden måde. Et udtryk. Jeg finder noget i det. Trekanter og streger, der bliver til en strand og et livreddertårn. Symboler på plan, snit, liv, byliv. Men jeg er nok miljøskadet som arkitekt.

Blander sig gerne i Faaborg

Når kommunalpolitikere, byplanlæggere og arkitekter får nye idéer til landskabs- og bygningsmæssige tiltag i byen, fornægter Marius’ arkitektbaggrund sig ikke.

– Jeg har vist blandet mig lidt ind imellem og ytret min mening om planforslag i Faaborg. Jeg har også sendt høringssvar ind, og nogle gange er det lykkes at få kommunen til at lytte.

I forbindelse med Helios-byggeriet skabte Marius en 3D-animationsvideo, hvor bygningen skabte sammenhæng mellem det nye og det gamle og havde en separat indgang fra gågaden. Tanken var også at have et helt særligt fokus på Henry Heerup, som havde et tæt venskab med Knud Langå-Jensen, der i 1962 byggede Helios og skabte et kulturhus i Faaborg.

– Men planerne var åbenbart for langt fremme, da jeg kom på banen. Desværre. Jeg synes, bygningen ser ganske mærkelig ud nu. Men jeg er heldigvis blevet bedre til at holde min mund og koncentrere mig om noget, der er sjovere, griner Marius.

Næste udstilling

I Kappeln, som er Faaborgs tidligere venskabsby, har Marius en god kunstner-kollega, foto-kunstneren Laurenz-Alexander Schettler. Tidligere har de sammen lavet et stort projekt med titlen ’Vandlinje’, som et symbol på venskabsrelationen mellem Kappeln og Faaborg. Nu er de i gang med et stort projekt, der skal udstilles i Slesvig i 2020. Foruden fotografier af Laurenz-alexander, består projektet af ordpoesi både form og tekst, skabt af hans hustru. Og Marius´rolle bliver at skabe malerier i dialog med disse, samt eventuelt 3D-animationer, der skal projekteres op på store skærme, og som samtidigt kan blive et indspark til byplanlægningen i Slesvig.

– Det her er mit hjertebarn lige nu. Vi skal portrættere steder, hvor der sker noget: ’singende Orte’, ’sprechende Orte’, og som kontrast hertil ’sterbende Orte’. 

Grænseoverskridende kunst

Aktuelt har kunstner-duoen lagt billet ind på midler, der er stillet til rådighed til fejringen af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark og det dansk-tyske venskabsår i 2020. Projektet er en stor træskulptur med tilhørende web-side, der skal markere de gode sider af samarbejdet på tværs af grænser.

I sine mindre hverdagsprojekter kan Marius arbejde med en masse udkast, skitser og idéer: hvad kan blive spændende, hvad kan give dynamik. Men i de mere formfaste projekter, som det i Slesvig, er han tvunget til at holde fokus, hvilket passer ham godt. Formgive, fordybe, forfine.

– For mig er projektet med kunsten ikke salget, jeg tror mere, det bare er at hygge mig med det, jeg laver, afslutter Marius Jensen.

Marius har netop færdiggjort et helt andet projekt i Faaborg, hvor han sammen med en flok kunstnere i forbindelse med Kulturnatten har nedfældet en del af Langelinjes historie på store A3 ark, under titlen ’Natur og kultur på Langelinje’.

Fakta om Marius Jensen

  • Tidligere næstformand for kunstforeningen Pakhuset
  • Har deltaget i Kunstnertræf
  • Har stået for ’Gå løs på Faaborg’ – kunstprojekt i Bryggergården
  • Har indsendt høringsforslag til FMK i forbindelse med både den nye Helios-bygning og slagterigrunden 
  • Har deltaget i projektet om at kortlægge Langelinjes historie
  • Har fire børn, hvoraf tre er økonomer eller ingeniører og den sidste er cand. IT i webkommunikaiton og følger lidt i faderens fodspor 
  • Gift med Elisabeth Ulbæk