Dette er en løbende artikel, der dækker Vores Faaborg og Egns årsfest på Hotel Faaborg Fjord. Har du allerede læst artiklen, så tjek nederst, om du har fået sidste opdatering med.

18:07: De omkring 100 gæster har indtaget indgangshallen, hvor nyansat erhvervs- og bylivskoordinator i Vores Faaborg og Egn Signe Pardorf byder velkommen, og bobler venter de forventningsfulde gæster. 

På gangen ses dommerpanelet, bestående af borgmester Hans Stavnsager, designer Jim Lyngvild og formand for Faaborg Sejlklub Jakob Frost.

- Annonce -

Dommerpanelet er grundigt forberedt, oplyser borgmester Hans Stavnsager. De er mødtes to gange forud for aftenen. En gang for at finde ud af, hvilke kategorier der skulle være, samt hvilke af de indstillede, der skulle nomineres i kategorierne.

– Vi er en skarp jury, og vi er helt skarpe på, hvilke kriterier, der er opstillet for de enkelte kategorier. Vi er tre meget forskellige personer i juryen, og tilsammen kender vi nærmest alle de nominerede. For en uge siden mødtes vi for anden gang og fik en god snak om kandidaterne, og vi var relativt enige om, hvem der skulle vinde priserne. Det har været noget af en hemmelighed at holde på, siger Hans Stavnsager.

Flere af de nominerede er også blandt gæsterne, og her finder vi kunstnere som Oliver Streich, Els Cools og Keld Moseholm samt flere af byens kendte håndværkeransigter, politikere – både nuværende og forhenværende – og foreningsrepræsentanter.

På scenen bagved haster de to konferencierer, Henrik Poulsen og Stine Mjaaland, rundt og gør de sidste forberedelser til aftenens prisregn.

I aften skal Faaborg hædre Faaborg. Otte priser skal uddeles:

Årets butik, Årets forretning, Årets event, Årets øjenåbner, Årets håndværker, Årets kunstner, Årets attraktion, Årets Faaborg og bedst egnede.

Programmet for aftenen byder på mad, prisoverrækkelse og musisk underholdning med Moses Andreas.

Karosserimager Mogens Torpegaard er indstillet i kategorien Årets håndværker. Det kom noget bag på ham, da han umiddelbart ikke havde hørt om foreningen Vores Faaborg og Egn.

– Da jeg blev ringet op, troede jeg først, at det var pjat. Men da jeg fandt ud af, at det var ganske seriøst, følte jeg mig stolt og beæret over, at det efter 45 år i branchen ikke kun er mine kunder, jeg modtager anerkendelse fra, men hele byen, fortæller Mogens Torpegaard.

Følg med, når artiklen løbende opdateres med indtryk, vindere og naturlig de flotte billeder fra Ungstrup.

18:42: Bylivskoordinator i Vores Faaborg og Egn byder velkommen, og aftenens speaker Henrik Poulsen fortæller om programmet. Blandt publikum lyder der allerede begejstrede jubel-udbrud.

Det er blevet tid til at indtage de fint opdækkede runde borde, og hoteldirektør og formand for Vores Faaborg og Egn byder velkommen med en ydmyg velkomsttale:

– Vores arbejde igennem de sidste tre-fire år skal markeres i aften. Vi har modtages cirka tres indstillinger fra faaborgensere. Foreningen er for alle, og det er vigtigt for os, at alle ildsjæle mm. kan indstilles. og at vi kan få lov til at hylde dem i fællesskab, fortæller Charlotte Stiller.

Klapsalver tordner, og baren er nu åben.

19:30: Forretten og den første drink er indtaget, og på scenen præsenterer Stine og Henrik nu juryen. Der har været et publikumsspørgsmål om, hvordan netop denne jury er valgt. Henrik Poulsen får juryen på scenen, og præsenterer de tre B’er: Bøssen, borgmesteren og bådebyggeren. Stine Mjaaland forklarer, hvordan sammensætningen er foregået:

– I tæt rådslagning med bestyrelsen i Voren Faaborg og Egn, bestemte jeg, hvilke personer, mer skulle udgøre juryen. Jeg gik efter en bred repræsentation, hvor Jacob repræsenterer det driftige erhvervs- og foreningsliv, Hans repræsenterer det politiske felt og er både kendt og anerkendt i byen, og Jim repræsenterer det fanden-i-voldske, en attitude med at: ‘det gør vi da bare’.

Jurymedlemmerne fik også muligheden for at svare på, hvorfor de har valgt at takke ja til det ærefulde hverv.Borgmester Hans Stavnsager forklarer, at det i Faaborg er mange mennesker, der virkelig brænder for noget, og at det er det priserne handler om. Jacob Frost takkede ja, da han mener, at det er vigtigt at tale vores egn op. En lokalegn, der kan meget mere, end vi tror, siger han.

Jim Lyngvild, der har iklædt sig tætsiddende ridebukser og sorte knælange ridestøvler, hvilket til stor munterhed bemærkes af aftenens konferencier,  erklærer sig delvist uenig:

– Vi skal overhovedet ikke tale vores egn op – vi er lige præcis, som vi skal være. Det er en ære at være her, det er det prisen går ud på – det handler om Faaborg, og vi skal have lov til at være indadskuende og se på de personer, der gør noget for byen.

Juryen forlader scenen, og tjenerne begynder at servere tallerkener med hovedretten.

20:20: Mislykket finurligt fynsk flirteri

I aftenens anledning har Stine Mjaaland forfatter en fællessang. Her er hendes sædvanlige sjove, satiriske og velbegavede tekster for en gangs skyld ikke lykkes, hvorfor hun forsøgte sig med drømmende poesi om vores skønne egn.

– Jeg overraskede mig selv ved at skrive en sang, der er både lokal, national og romantisk, og faktisk rørte jeg mig selv til tårer, forklarer Stine med et smil på læben.

Publikum formåede dog ikke at levere varen, og Stine måtte til mikrofonen og læse det poetiske Faaborg-digt op i stedet.

20:30: Aftenens højdepunkt – prisuddelingen

Juryen træder op på scenen, og første kategori er Årets butik. De tre nominerede er Café Lyø, Provianten i Dyreborg og Landslagteren – mad med mere.

De nominerede træder op på scenen og modtager alle et diplom, hvor de kan læse, hvilke kriterier de er indstillet til prisen på. Efter klapsalverne har lagt sig, afslører Hans Stavnsager aftenens første vinder:

– Den butik, vi har valgt, er en humlebi-historie, en butik, der ikke burde kunne eksistere der, hvor den gør. Og det gør den kun, fordi der er mange frivillige, der bakker op: Provianten i Dyreborg.

Provianten takker både juryen og de mere end fyrre frivillige, der sikrer butikkens eksistens.

Næste pris er Årets forening:

De nominerede er Faaborg Orienteringsklub, FSI og Helios Film- og kulturhus.

Jacob Frost forklarer juryens overvejelser omkring prisen:

– Der er mange fantastiske foreninger i Faaborg. Den forening, vi har valgt, gør en kæmpe indsats for os alle sammen, for byens kulturliv, det er frivillige kræfter der knokler, og foreningen har et fantastisk samarbejde med kommunen. Tillykke til Helios Film- og Kulturhus.

Formand Lars Kensmark tager imod prisen:

Takker for en fantastisk arrangement, takken skal gå til de frivillige og deres indsats. Vi sælger 13.000 billetter årligt og det tal et stigende, på grund af den store indsats de frivillige gør, siger Lars Kensmark.

Tredje pris skal overrækkes til årets event. De nominerede er Haastival, Avernax og Outdoor Sydfyn.

– Et event er noget af det, der biunder en by som Faaborg sammen. En svær kategori at skulle bedømme, da de alle har vist at det kan lykkes at skabe noget stort i Faaborg. En festival, der kan sælge samtlige billetter på 45 sekunder, de skal satamene have en pris, forklarer jury-medlem JimLyngvild.

Vi er rigtig glade for prisen, og det er jo helt sindsygt at vi solgte alle 250 pladser så hurtigt. Det overgår endda Skanderborg. Og et stort tak til Avernakø, som har taget fantastisk imod os, og færgen, der bare indretter sig efter festivallen, siger en af arrangørerne bag festivallen.

Fjerde pris er kategorien Årets øjenåbner:

De nominerede er: Det Rigtige Faaborg, Snorkeldyk i ø-havet og Avernax.

Udvælgelser forklarer Hans Stavnsager

– Et svært valg. Vinderen er et projekt, der ikke burde kunne lade sig gøre, i en tid hvor medierne bliver større og større, så burde det lokale ikke kunne eksisterer. Mediet åbner vores øjne for noget af det lokale, som vi ellers ikke får øje på, lyder ordene. Vinderen er Det Rigtige Faaborg.

Direktør i Det Rigtige Faaborg, Henrik Poulsen, erkender det akavede i at være indstillet og samtidigt være konferentier og takker for den fine pris.

Årets håndværker er femte pris, og de nominerede er JKL, karosseribygger Mogens Torpsgaard og brødrene Lysemose Anlæg.

Jakob Frost indleder med anekdoter fra egen forretnings opstart, og hylder det flotte håndværk de nominerede repræsenterer.

– Her har vi valgt en virksomhed der har kigget lidt ud over egen næse. Der er næsten ingen hallen i området, som ikke har mærket støtte fra denne vinder, som er JHL, siger Jakob Frost.

Til prisen som Årets kunstner er Helene Blum og Harald Haugaard, Keld Moseholm og Oliver Streich.

Anne Gerd Juul går på scenen som repræsentant for Helene Og Harald, og Jim Lyngvild sætter ord på vinderen.

– Det er så rørende at skulle nominere og udpege en vinder i den her kategori. Vinderen her er uden sammenligning en storslået kunstner på højde med selveste Meryl Streep, og det er naturligvis Keld Moseholm, jubler Jim.

– Jeg havde jo håbet, at det blev Helene og Harald, men det blev jo mig, så tusind tak, takker Keld kort og overrasket.

Næstsidste kategori er Årets attraktion, og denominerede er Ravnsborg Vikingemarked, Ø-hop og Outdoor Sydfyn. Jakob Frost har et par ord med på vejen:

– Vi har tre fantastiske kandidater, der er ingen grund til, at vi løber efter de andre, her har vi vores helt eget. Et fantastisk initiativ, og jeg har ofte mødt dem på vandet. De ser potentialet i vores øer og ø-hav, vinderen er Ø-hop. Og lad os få endnu flere både på vandet.

Havnefoged Lasse Olsen takker for prisen og forklarer om tankerne bag ø-hop-initiativet:

– Vi mente, at vi havde noget, der var mindst lige så fantastisk, som det græske ø-hav, og vi skulle kunne bevæge os imellem alle øerne. Kongstanken er, at vi kan få nogle nye både, der kan sejle om sommeren og bidrage til sejlplanen om vinteren.

Aftenens sidste pris hedder noget så finurligt som Årets Faaborg og bedst egnede. Stine overtager mikrofonen, da Henrik Poulsen selv er indstillet som en af de nominerede, som er Ole Billum, Henrik Poulsen og Jan Valbak.

Hans Stavnsager siger om vinderen:

– Igen har det været svært, for der er så mange ildsjæle i denne by. Men disse tre har gennem mange år været engageret i mange forskellige ting, så det næsten synes umuligt. Personen har også stået i spidsen for det nye samarbejde, der er opstået i byen, og det er Ole Billum.

– Jeg vil gøre mit bedste for at leve op til den ære, men det er ikke svært, for det ligger så naturligt for mig at få ting til at blive til virkelighed, inden for de rammer jeg kan stille til rådighed, uddyber Ole Billum i en videohilsen fra Tyrkiet.

21:10: Festen overdrager til barpersonalet og Moses Andreas.

Dette var aftenens sidste opdatering, vi håber, I har nydt at være med på en mere eller mindre live-opdatering fra festlighederne.