- Annonce -

Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

Kroen med både sjæl og råd

Det var nok de færreste, der troede på projektet, da en flok frivillige satte sig for at renovere den historiske landsbykro for 16 millioner kroner. Men lørdag efter lørdag slider ildsjæle sig mod målet, som synes at nærme sig, og håber at kunne byde de første overnattende gæster velkommen denne sommer.

Tilbage i 1780’erne red Brahetrolleborgs godsejer Johan Ludwig Reventlow rundt på sine jordlodder sammen med sin hustru Sybille og digteren Jens Baggesen for at navngive gårdene. Gårde i bestemte områder fik navne indenfor samme kategori, og de var således i gang med de græske navne, da matriklen ’Korinth’ fik sit navn. I Korinth stoppede postdiligencen ind på sin rute mod Nyborg, og senere tog også jernbanestationen navn efter matriklen. Byen Korinth er således opstået omkring stationen, med matriklen, der i dag kendes som Korinth kro, som en slags dåbsattest for byen.

Hos de frivillige i Foreningen Korinth Kro hersker der ingen tvivl, om at bygningen med al dens historie og sjæl, og efterhånden en del råd, er værd at bevare, og de virker opsatte på at rejse stedet til fordums storhed.

Forsømmelse og forskønnelse

Det var et trist syn, der mødte de ivrige stiftere af Foreningen Korinth kro, efter de i 2016 fik overdraget nøglerne af daværende borgmester, Christian Thygesen, for den nette sum af 1 krone.

Otte år uden drift og vedligehold havde sat sine spor, manglende aflukning af vandet sikrede en frostsprængning og en medfølgende anseelig vandskade, og natlige gæster var rendt med alt af værdi: kobberkabler, armaturer, stikkontakter, billeder og møbler.

– Efter vi fik råbt politikerne op og fik lavet deres beslutning om en nedrivning om, fik vi et tidvindue til at rejse pengene og bevise, at det her ikke bare var en fiks idé, fortæller formand Finn Kyhn. 

Den 2.000 kvm store bygning skulle totalrenoveres. Det store budget lød på 16 millioner, det lille budget på 10 millioner. Fondsansøgningerne gik i gang, og snart øjnede foreningen lys forude.

– Vi har fået penge af LAG SØM, Real Dania, private donationer, små fonde, og så var vi heldige at vinde ’mand og bil’, hvor der kom ti mand i to dage med cirka to tons værktøj, det rykkede virkelig noget, og kommunen støtter os med gode råd og vejledning, fortæller Finn.

Siden overtagelsen har foreningens medlemmer arbejdet ihærdigt på det enorme projekt. Hver eneste lørdag mødes en gruppe af de frivillige, og lige nu er det annekset, de satser på at gøre færdig, så det kan lejes ud, når outdoorsæsonen begynder.

– I stueplanet kommer der otte dobbeltværelser, toiletter og baderum, samt et lille tekøkken. På førstesalen laver vi tre firemandsværelser med bad og toilet og et stort fælles køkken og opholdsrum. Nede i porten vil vi indrette et cykelværksted, som understøtter vores målgruppe, forklarer Finn.

Friske frivillige

Udover de mange timers håndværksmæssigt knoklearbejde og fondsansøgninger, så sikrer de frivillige sig, at det også er sjovt at være en del af projektet. Her finder de på arrangementer omkring matriklen, der skaber både sammenhold og økonomisk overskud:

– Vi fik en skør kok til at lave en seks-retters gourmet-menu. 100 betalende gæster meldte sig til, og flere synes det var SÅ hyggeligt med middag i stearinlysets skær. Vi nænnede ikke at fortælle dem, at stearinlysene var på bordene, fordi vi endnu ikke havde strøm herude, griner Finn.

Foreningen har også afholdt en koncert med Lasse og Matilde i den gamle kostald på slottet. Parret havde tidligere optrådt i Korinth, og de havde hørt om det store projekt og ville gerne hjælp. Familiearrangement med græskarskæring og p-vagter til Ørbæk-markedet har også været på de frivilliges program, foruden selve renoveringen.

– Det går mange timer med det her projekt. Hver dag. Nogle gange må min kone stoppe mig i at tale mere kro, og det er vist meget godt at hun er en del af projektet, ellers var jeg nok endt som ungkarl, smiler Finn.

Et sats på outdoor-segmentet

Det nye navn bliver Korinth Outdoor Hostel, der vil fungere som et epicenter for de omgivende naturoplevelser: vandrestier, rideruter og mountainbikespor. Idéerne til outdoor-tiltag på matriklen er mange; de drømmer om hængekøjehuse, vildmarksbade, cykelhotel, udekøkken og bålpladser. Og medbringer man sin egen hest, kan den komme på høhotel på den nærvedliggende landbrugsskole.

De frivillige i foreningen mærker stor opbakning fra lokalområdet:

– Vi har fået sponsoreret alt træet til renoveringen fra slottet, savværket vil skære det for os, og vi har modtaget helt enormt meget inventar fra fx Gl. Anernæs og hotel Christiansminde. Landbrugsskolen er interesseret i et samarbejde omkring hesteovernatning, og købmanden i at kunne levere madpakker, som vores outdoor-gæster kan have med på tur, fortæller Finn.

Book din næste fest på Korinth kro

I den store bygning bliver førstesalen indrettet som vandrehjem med mulighed for billig overnatning. Stueetagen bliver indrettet med to gildesale med hvert sit køkken og særskilt indgang, garderobe og toiletforhold. Håbet er, at mange af de lokale atter vil booke deres fester i Korinth.

– Mange kan huske fester fra Korinth Kro fra tidligere, og mange har ønske om at kunne holde fest herude igen. Vi har allerede fået de første forespørgsler fra folk, der gerne vil holde fx deres børns konfirmation herude, fortæller Finn.

Foreningen har overskredet deres egen tidsplan flere gange, og de er derfor forsigtige med at sætte en dato for, hvornår der atter kan holde festlige arrangementer i Korinth. Der kan ikke engang lokkes et forsigtigt gæt ud af formanden, men de arbejder hårdt på sagen.

Hvis du ønsker at støtte

Næste etape i renoveringen er således den vestlige tredjedel af den store bygning. Her har foreningen indtil nu sikret sig 1,2 millioner på kontoen, men det er langt fra nok. Alle, med interesse for kroens kulturhistoriske værdi kan støtte med deres medlemskab, hvor der allerede er mere end 400 betalende medlemmer.

– En tredjedel af pengene til det store hus er rejst allerede. Vi kan nu gå i gang med facaderenoveringen, værelserne og de to industrikøkkener, fortæller Finn.

Kontakt Finn Kyhn på 29822464, eller besøg foreningen facebookside.

- Annonce -